SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pleme (Plemja/The Tribe)

0

termometer

 | Foto:

Novo v videoteki DKino na SiOL TV! Celovečerni prvenec večkrat nagrajenega ukrajinskega režiserja je zgodba o najstniškem nasilju in iskanju identitete, njeni protagonisti pa se med seboj pogovarjajo izključno v znakovnem jeziku.

Ukrajina, Nizozemska/2014/126 min.
Režija: Miroslav Slabošpicki
Igrajo: Grigori Fesenko, Jana Novikova, Roza Babi, Aleksander Dsiadevič, Aleksander Osadči
Žanr: Kriminalna drama
Ocena IMDb: 7,3/10

Gluhonemega najstnika Sergeja vpišejo v internat s prilagojenim programom za gluhoneme. V novi šoli se sreča s Plemenom, mrežo, ki se ukvarja s kriminalom in prostitucijo. Sergej sodeluje pri nekaj organiziranih ropih in tako uspešno napreduje po hierarhiji kriminalne organizacije. Nato spozna Ano, eno od šefovih priležnic, in kmalu nevedé prekrši vsa nenapisana pravila Plemena.


"Ta film v celoti temelji na mojih šolskih spominih in na tistem, kar so mi povedali moji svetovalci iz sveta gluhih. Z vso svojo navidezno preprostostjo in nasiljem govori o zelo mladih ljudeh. In ti so sposobni silno močnih, čistih čustev: sovraštva, besa, jeze, obupa. Da bi izrazili te občutke, ne potrebujejo besed." Miroslav Slabošpicki, režiser in scenarist filma


Opozorilo: film vsebuje brutalne prizore nasilja in seksualnosti!

Zanimivosti:

 | Foto:

• Film je posnet z gluhimi neprofesionalnimi igralci, izključno v znakovnem jeziku in brez podnapisov. Režiser je igralce iskal skoraj eno leto, večinoma s pomočjo družabnih omrežij. Za glavne vloge so proučili približno 300 kandidatov, vsi nastopajoči so otroci z ulice. Ker ne razume znakovnega jezika, se je z njimi sporazumeval s pomočjo tolmačev.

• Celovečerni prvenec Miroslava Slabošpickega je osupnil kritike na festivalu v Cannesu, kjer je prejel glavno nagrado v sklopu Teden kritike. Film je prejel še številna druga priznanja, med drugimi tudi nagrado Evropske filmske akademije za odkritje leta (nagrada FIPRESCI).

 

Izjave kritikov:

 | Foto:

"Film, kakršnega še ni bilo. /…/ Film, ki izmenično vzbuja navdušenje, grozo in žalost, se nazadnje prelevi v zgodbo o strtem srcu, ki brez olepševanja pripelje do smrtonosnega finala. Ne preostane nam drugega, kot da gledamo." Eric Kohn, Indiewire

"Ta film mi kar ne gre iz glave. /…/ neke vrste nemi film, obenem neusmiljeno ekspliciten in skrivnostno nedoumljiv: študija zlorabe, esej o osamljenosti, politična alegorija. /…/ Eden najbolj čudnih in vznemirjujočih filmov leta." Peter Bradshaw, The Guardian

"Bum. Pojavi se Pleme Miroslava Slabošpickega – in filmska umetnost nikoli več ne bo enaka." Darren Aronofsky (Rekviem za sanje, Črni labod)

 

SiOL TV:  Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto 5 ali 200DKino 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin