Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
9.21

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

spomladansko čiščenje vodka vzmetnica čiščenje

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 9.21

3 leta

Z vodko lahko očistite vzmetnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V zagonu spomladanskega čiščenja ste morda pozabili na vzmetnice, preproge in oblazinjeno pohištvo, zato smo za vas poiskali nekaj poceni bližnjic do čistega doma.

Z vodko nad vzmetnico Čiščenje vzmetnice je lahko drago, nekateri za to celo najemajo čistilne servise, a z nekaj iznajdljivosti jo lahko razkužite kar sami, in to za bistveno manj denarja. Potrebovali boste le vodko brez dodanega okusa in plastenko z razpršilcem.

Za razliko od čistilnih razpršil, ki zgolj prekrijejo neprijeten vonj vzmetnice, vodka oziroma alkohol v njej uniči bakterije, ki v vzmetnici povzročajo neprijetne vonjave, ter jo hkrati tudi razkuži.

Vodko, delovala bo tudi tista najbolj poceni, nalijte v plastenko z razpršilcem in z njo poškropite slečeno vzmetnico. Pri tem pazite, da ne boste vzmetnice prepojili z alkoholom, saj se tako ne bo nikoli posušila. Pustite, da se naravno posuši, šele nato pa nanjo napnite rjuhe in preostalo posteljnino.

Z eteričnimi olji nad pršice Čeprav jih brez pomoči mikroskopa ne moremo videti, pršice bivajo v posteljnini, preprogah, pohištvu in zavesah. Še posebej so problematične, če je kdo v vašem gospodinjstvu nanje tudi alergičen.

Najlažje se jih boste znebili z eteričnimi olji, kot sta evkaliptusovo olje ali olje iz klinčkov. Deset kapljic olja dodajte pralnemu prašku, ko boste prali posteljnino, za blazine, ki jih ni mogoče prati, pa izdelajte razpršilo. Za oblazinjeno pohištvo litru vode dodajte 20 kapljic eteričnega olja in z raztopino poškropite pohištvo, preprog pa se lotite s presejano sodo bikarbono, ki ji dodate 10 kapljic eteričnega olja. Z njo potresite po preprogi in pustite stati pol ure. Preprogo nato posesajte.

Čistilne robčke izdelajte sami Če se v vašem gospodinjstvu stvari pogosto polivajo, bi bilo morda bolj varčno izdelati svoje čistilne robčke. Potrebovali boste kakovostne papirnate brisače, alkoholni kis, vodo, nekaj kapljic detergenta in eterično olje, ki bo prekrilo vonj kisa.

Vodo in kis zmešajte v plastični posodi s pokrovom v razmerju 1:1, dodajte nekaj kapljic detergenta in eteričnega olja po vaši izbiri, nato pa v mešanico namočite papirnate brisače in zaprite posodo. Ta vas bo počakala do naslednjega politja.

Ne spreglejte