Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
31. 12. 2013,
12.01

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

oblikovanje les unikatni izdelki

Torek, 31. 12. 2013, 12.01

4 leta, 4 mesece

Od lesenih igrač do alternativnih možnosti bivanja

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Les, unikatnost in raziskovanje izraznosti materiala povezujejo izdelke, ki jih bodo predstavili v Trstu na razstavi slovenskega unikatnega oblikovanja v lesu pod naslovom Vezi.

Razstava, ki jo pripravljajo Primož Fijavž, Martina Malešič in Anja Planišček pod naslovom Vezi, bo v Trstu v prostorih Vudu med 17. januarjem in 8. februarjem predstavila unikatne izdelke sedmih slovenskih avtorjev in skupin. Glavno vez med avtorji in avtoricami, ki se razlikujejo po znanjih in izhodišč, predstavlja les. Material, ki ga obravnavajo različno, skozi konstrukcijske in dekorativne ravni.

Druga vez med izdelki, predstavljenimi na razstavi, je unikatnost. Gre za enkratno zasnovo izdelka ali pa enkratno sestavo izdelka iz serijskih kosov. Pojma unikatno tako ne razumejo le kot avtorsko ročno izdelanega produkta, temveč tudi kot rezultat procesa, ki se začne s tem, ko avtor določi elemente, in konča, ko jih uporabnik sestavi v lastno unikatno celoto.

Med posameznimi oblikovalskimi kosi pa so še druge vezi. Pozornost je posvečena raziskovanju izraznosti materiala, prosojnosti in barv (pohištvo Studia Drevo, reflektor Handmade in Moste, okrasna svetilka Čipka), uporabi tradicionalnih slovenskih obrtniških načinov izdelave (pohištvo Studia Drevo, okrasna svetilka Čipka) in oživljanju kulturne dediščine (lesene igrače, Vajnice). Nekatere izdelke povezuje tudi družbeno angažirano sporočilo, kot na primer Minimalno stanovanje za mlade in Knjigobežnice.

Les na več načinov Absolventa arhitekture Klara Zalokar in Klemen Zupančič iz oblikovalsko-arhitekturnega tandema Handmade in Moste se bosta predstavila z ročno izdelano visečo svetilko Reflektor 1. Skupina Oloop bo sodelovala z Vajenicami, serijo polizdelkov iz lesa in volnene polsti, ki s sistemi luknjičastih polj ponujajo prostor za igro vezenja.

David Pfeifer je oblikovalec, ki deluje v oblikovalsko-arhitekturnem Studiu Drevo. Na razstavi se bo predstavil z mizama Meduza in Natura, stolom Šah, ptičjo hišico Ufo in s Travniškimi lučmi. Tobias Putrih je mednarodno uveljavljeni kipar, ki vse pogosteje ustvarja v lesu. Na razstavi bo sodeloval s prototipom, ki je zasnovan za projekt Mudam Studio.

Na razstavi bo mogoče videti tudi lesene igrače Samota Gašperšiča, okrasne svetilke Čipka, Roža in Snežinka Arneta Vehovarja, Nene Gabrovec in Kaje Lipnik Vehovar ter prototip minimalnega stanovanja iz lesenih plat, ki ponuja alternativne možnosti bivanja za mlade. Pod to idejo se podpisujejo študenti fakultete za arhitekturo in fakultete za družbene vede.

Ne spreglejte