Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

čiščenje pospravljanje

Torek, 29. 1. 2013, 13.57

8 let

Očistiti lesena tla? Nič lažjega!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lakiran ali nelakiran parket, takšne in drugačne vrste lesa ter še večja raznolikost madežev, ki se znajdejo na tleh ... Kako kar najbolj preprosto in učinkovito očistimo lesena tla v naših domovih?

Če za lesen pod v našem domu redno skrbimo, potem lahko v patini lesa uživamo leta in leta. Redno in rutinsko sprehajanje čez parket z metlo, krpo ali sesalcem (seveda z mehkim nastavkom) bi moralo zadostovati za urejena tla, če pa ob tem upoštevate še nekaj preprostih pravil, bodo vaša tla dolgo sijoča kot prvi dan.

Voda največji sovražnik lesa

Voda je večji sovražnik lesa, kot si morda predstavljate. Tudi če se lahko pohvalite s sijočim lakiranim parketom, se voda med čiščenjem zažre med reže, les pa vlago vpije. Ko se lotite čiščenja, pa čeprav le brisanja prahu, krpo zares dobro ožemite. Na parket nikakor ne zlivajte vode! Izogibajte se tudi umetnim sredstvom, s katerimi lesu povrnete sijaj, temveč izberite naravne voske.

Na parket le v copatih!

Največ umazanije se na tleh znajde tako, da jo sami prinesemo od zunaj. Če se želite izogniti nepotrebnemu čiščenju, se zato raje takoj po prihodu domov preobujte v copate. Če ne gre drugače, hodite po predelih, prekritih s preprogo. Če svoje obiske naprej vabite kar obute, po odhodu gostov pa bentite nad umazanijo, raje posvojite azijsko navado preobuvanja in zagotovite dovolj copatov za vse.

Ko sesalec ne opravi svojega dela, poskusite z belim kisom!

Ne glede na to, kako pogosto na parket zapeljete sesalec – tudi če gre za vodno in vakuumsko čiščenje –, včasih trdovratni madeži še vedno kazijo podobo tal. Takrat izključite sodobne gospodinjske pripomočke in se vrnite k starim receptom za čiščenje. Odličen za odstranjevanje trdovratnih madežev je beli kis. Njegova kislina bo prodrla v madež in ga zmehčala, zaradi svoje naravnosti pa ne bo poškodovala tal.

Polita tla?

Kavo, vino, sok in čaj najlažje očistite tako, da polito tekočino takoj popivnate s papirnatimi brisačkami. Oljne madeže popivnate s časopisnim papirjem ali papirnatimi brisačkami ter nato površino za pet minut prekrijte s krpo, natrto s čistilom. Obrišite z vodo in detergentom. Kaj pa, če se na naša tla polulajo hišni ljubljenci? Urin domačih živali takoj očistite z vročo vlažno krpo in nesrečno mesto potresite s čistilnim pudrom, ki bo pregnal neprijeten vonj.

Ne spreglejte