Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
13.52

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

činčila žival Hišni ljubljenčki

Petek, 15. 3. 2024, 13.52

1 mesec, 1 teden

Obiskovalci iz Andov postajajo vse popularnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
činčila, žival | Po naravi so činčile radovedne in igrive živalice. | Foto Shutterstock

Po naravi so činčile radovedne in igrive živalice.

Foto: Shutterstock

V zadnjih letih so med hišnimi ljubljenčki pridobile popularnost činčile. Ti mali glodavci prihajajo iz Andov v Južni Ameriki, a so dobro prilagodljivi na hišno življenje, saj so tihe in čiste. 

Gre za čudovita bitja z mehkim, gostim kožuhom, ki je lahko siv, bel, črn, bež ali pa večbarven. Činčile imajo okrogle, temne oči, velika ušesa in dolg, kosmat rep. So majhne, običajno tehtajo med 400 in 600 grami. Živijo približno 15 let, zato je nakup činčile dolgotrajna odgovornost, na katero se moramo dobro pripraviti.

Zagotavljati jim moramo primerno bivališče … 

Činčilam moramo zagotavljati primerno bivalno okolje. Idealna je velika, prostorna kletka z več nivoji za plezanje in raziskovanje. So izredno aktivna bitja, zato morajo imeti dovolj prostora za gibanje. Lahko jih tudi spustimo, da prosto tekajo po stanovanju, a moramo najprej poskrbeti, da umaknemo nevarne predmete in strupene rastline. V kletki pa mora imeti tudi prostor za skrivanje in igrače za žvečenje, da se ne bi dolgočasila.

bengalska maška, bengalka
Trendi Bi imeli leoparda kar doma?

… in ustrezno prehrano 

Prehranjujejo se z vlakninsko hrano, to so lahko različne vrste trav, stebla, korenine in podobno. Najboljša prehrana doma je seno. Kot priboljšek jim lahko ponudimo tudi jabolko ali suhe brusnice. Ves čas morajo imeti na voljo svežo vodo. Poleg tega je treba priskrbeti tudi mineralni kamen za brušenje zob.

Prehranjujejo se z vlakninsko hrano, to so lahko različne vrste trav, stebla, korenine in podobno. | Foto: Shutterstock Prehranjujejo se z vlakninsko hrano, to so lahko različne vrste trav, stebla, korenine in podobno. Foto: Shutterstock

Mali radovedneži 

Po naravi so činčile radovedne in igrive živalice, a so lahko pred ljudmi tudi sramežljive, še posebej, ko se znajdejo v novem okolju. Če smo potrpežljivi in z njimi ravnamo nežno, postanejo zelo ljubeče. Najaktivnejše so ob zori in mraku. Takrat uživajo v plezanju, skakanju in raziskovanju. Če jih navadimo od malega, pa se pri lastnikih tudi rade crkljajo.

Nega je zanje zelo pomembna 

Činčile so čiste živali, ki natančno negujejo svoj kožuh. Pogosto se kopajo v prahu, saj na ta način ohranjajo kožuh čist in zdrav. S tem iz dlake odstranijo odvečno vlago in maščobo, ki bi lahko povzročila težave s kožo. V kletko jim moramo postaviti posodo za kopanje, v katero natresemo poseben prah, ki ga kupimo v trgovini za male živali. Poleg tega jim je treba tudi redno striči kremplje.  

Pred nakupom moramo dobro premisliti 

Preden se odločimo za činčilo, moramo razmisliti, če je res pravi hišni ljubljenček za nas. Zahtevajo namreč veliko vloženega časa, zagotavljati jim moramo primerno okolje, poskrbeti za ustrezno hrano in dobro oskrbo. Činčile niso primerne za majhne otroke. Z njimi je treba ravnati nežno, glasni zvoki in nenadni gibi jim povzročajo stres.   

Činčile so odličen ljubljenček za odgovorne lastnike, ki so pripravljeni vanje vložiti trud. A s primerno nego, hrano in dovolj pozornosti bodo v domačen okolju obdane z ljubeznijo živele lepo življenje.

hrček, žival
Trendi Drobcena bitja, ki so videti kot mehke kepice
jelen
Novice Kdo vse se skriva v pragozdovih na Kočevskem? To je posnela kamera.
Ne spreglejte