Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
25. 1. 2017,
18.12

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

arhitektura oblikovanje notranje oblikovanje stanovanja London domovanje

Sreda, 25. 1. 2017, 18.12

6 let, 1 mesec

Najboljša stanovanjska zgradba na svetu je …

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Foto: Luuk Kramer

Mednarodna žirija je za nagrado Wan med stanovanjskimi stavbami izbrala amsterdamski projekt PATCH22, s tem pa lesenemu objektu po svojem izboru v tej kategoriji podelila status najboljšega v svetovnem merilu.

Mednarodne arhitekturne nagrade Wan v 22 različnih kategorijah, ki vključujejo različne teme, kot so stanovanjske zgradbe, stolpnice, les in barve v arhitekturi, trajnostna gradnja in drugo, podeljujejo skozi vse leto s ciljem, da izbor kontinuirano sproža razprave in premisleke o grajenem okolju in razumevanju prostora.

Še z lansko letnico so pred kratkim razglasili izbrani projekt med stanovanjskimi zgradbami – amsterdamski Patch22. Gre za 30 metrov visoko leseno stavbo, pod katero se podpisuje arhitekt Tom Frantzen, ki je skupaj z upraviteljem zgradbe Clausom Oussorenom tudi pobudnik njenega nastanka.

Amsterdamska stanovanjska stavba Patch22 | Foto: Luuk Kramer Amsterdamska stanovanjska stavba Patch22 Foto: Luuk Kramer

V neodvisnem projektu sta pobudnika želela doseči to, kar sicer v predhodnih sodelovanjih z naročniki nista mogla: zasnovo velikega lesenega objekta, ki ga odlikuje velika mera fleksibilnosti, presenetljiva arhitektura in energetska učinkovitost. Trajnostni vidik zgrajenega pa da je tako del arhitekture, ne zato, ker je tako zahtevano, temveč ker tako preprosto mora biti, so o nagrajenem projektu zapisali na britanskem arhitekturnem portalu Wan.  

Stavba je v Amsterdamu nastajala od leta 2009 naprej, les pa je njen osnovni material, s katerim je arhitekt oblikoval tako zunanjost kot notranjost stavbe. Objekt tako tudi oblikovno opredeljujejo lesene plošče. Prednost stavbe je tudi njena že omenjena energetska učinkovitost, pri čemer so uporabili obnovljivi material, programska prožnost pa je izražena skozi preproste možnosti za spremembe v tlorisu. Vse prostore je ob minimalnih posegih mogoče prilagoditi različnim uporabam, pa naj bodo to za domovanje ali za poslovne potrebe.

Programska prožnost, ki zagotavlja dolg obstoj

V stavbi z nekaj industrijskega pridiha na pročelju pa se v notranjosti odpirajo svetli in zračni interjerji, s kadjo na enem od balkonov pa tudi za tiste, ki jim je uživanje vsekakor blizu.  | Foto: Luuk Kramer V stavbi z nekaj industrijskega pridiha na pročelju pa se v notranjosti odpirajo svetli in zračni interjerji, s kadjo na enem od balkonov pa tudi za tiste, ki jim je uživanje vsekakor blizu. Foto: Luuk Kramer Lani, ko so stavbo dokončali, je v njej nastalo pet družinskih domovanj in 26 zelo različnih stanovanj s pripadajočimi poslovnimi prostori, ki jih je glede na potrebe vedno mogoče popolnoma preurediti.

Prav ta izhodišča - odprtost v zasnovi, ki omogoča prehajanje med poslovnimi in stanovanjskimi nameni znotraj stavbe, katere bodo v prihodnje opredelile ne le potrebe njenih (obstoječih) uporabnikov, temveč tudi sam predel mesta, v katerem se nahaja, pa so med drugim prepričala žirijo, ki je projekt izbrala med šestimi finalisti. Prav v teh svojih možnostih, da je lahko eno ali drugo, torej poslovni ali stanovanjski objekt, pa projekt odgovarja načelom trajnostnega razvoja, je še sklenila žirija.     

Kad na balkonu - za tiste, ki vedo, kaj je pravi užitek

V stavbi z nekaj industrijskega pridiha na pročelju pa se v notranjosti odpirajo svetli in zračni interjerji, s kadjo na enem od balkonov pa tudi za tiste, ki jim je uživanje vsekakor blizu. S to potezo pa najbrž tudi manj glasna želja po domačem bazenu.

Finalisti za nagrado Wan v kategoriji stanovanjskih zgradb

The Cube, Bejrut, Libanon

 | Foto: Matthijs Van Roon Foto: Matthijs Van Roon

V vzhodnem delu Bejruta je pod taktirko arhitekturnega studia Orange nastala stanovanjska stolpnica, visoka 56,6 metra. Njeni snovalci so v projektu upoštevali lokalne arhitekturne in gradbene predpise s ciljem, da kar se le najbolje da izkoristijo potenciale lokacije. To je koncept projekta – preprost, a učinkovit. Nastala je stavba z 21 luksuznimi stanovanji, ki merijo med 117 in 234 kvadratnimi metri in ponujajo pogled na Sredozemsko morje.

Hasu Haus, Bangkok, Tajska

 | Foto: Workspace Foto: Workspace

Zunaj središča Bangkoka, v predelu mesta, ki se še razvija, so arhitekti iz studia Somodoori v prepletu tradicionalnega tajskega stavbarstva in sodobne arhitekture ter v sozvočju z naravo zasnovali stanovanjsko zgradbo.

Naravne vodne poti so vključili v projekt, med novima stavbama pa so na dvorišču naredili pravo naravno. Med prednosti stanovanj štejejo velik dotok naravne svetlobe v notranjost.

Studio 18, Radžastan, Indija

 | Foto: Vinesh Gandhi Foto: Vinesh Gandhi

18 stanovanj v zgradbi v puščavi Ras je zaradi vremenskih razmer, kjer temperatura redko pade pod 35 stopinj Celzija obrnjenih proti severu, severovzhodu in severozahodu. Pri zasnovi stavb, ki zavzemajo tri ravni, in njihovi postavitvi v prostor so arhitekti iz studia Sanjay Puri sledili organski naravi starih indijskih mest in objektov.

Pomemben del zunanjosti so tudi barve, v tem primeru v rumenih in svetlih tonih. Večina mest v severozahodni indijski zvezni državi se namreč razlikuje prav po barvah. Jodhpur je tako znano kot modro mesto, medtem ko je na primer staro mesto Jaisalmer prekrito z rumeno, saj je gradnik peščenjak.

Trg Ruskin, Croydon, London, Anglija

 | Foto: Tim Soar Foto: Tim Soar

Objekt je postavljen ob železniško postajo East Croydon na obrobju Londona. Fasado oblikuje geometrijska kompozicija, ki naglaša vertikalnost stavbe, a tudi globino. Zasnova balkonov in njihova postavitev tako ustvarja razmerja med okvirjem in polnilom. Kontrasti pa so ujeti tudi pri izbiri materialov in njihovih barvnih odtenkov, ki zajemajo svetle in temne tone.

Volumen v obliki črke L za zdaj ponuja prostor 163 stanovanjem. Za zdaj zato, ker je to šele prva od štirih faz gradnje. Projekt je nastal v studiu Allford Hall Monaghan Morris.

35XV, New York, ZDA

 | Foto: David Sundberg/Esto Foto: David Sundberg/Esto

Med finalisti je bila tudi stavba, ki sredi Manhattna jemlje pozornost, kar niti ni lahko. To pa dosega s svojo neobičajno obliko in fasado, ki se v stolpičasto strukturo premišljeno vpenja. Z nanizanimi okni pa tako tudi na svoj način povzema strukture okoliških visokih stavb, med drugim prav tako opredeljene tudi prek številnih svetlobnih lin.

V spodnjem delu stavbe arhitekturnega studia Fxfowle so srednješolske učilnice, v zgornjih 25 nadstropjih pa so luksuzna stanovanja.

Save

Ne spreglejte