Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
7.38

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dunaj

Četrtek, 10. 10. 2013, 7.38

6 let, 1 mesec

Na Dunaju na ogled razstava Luciana Freuda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju so na ogled postavili razstavo Luciana Freuda (1922-2011), ki velja za enega najpomembnejših figurativnih slikarjev 20. stoletja.

Prva razstava umetnikovih del v Avstriji, ki zajema sedem desetletij njegovega ustvarjanja, bo na ogled do 6. januarja.

Dela so izbrali skupaj z umetnikom le nekaj mesecev pred njegovo smrtjo. Med drugim si je na razstavi mogoče ogledati avtoportrete, portrete ter slike družinskih članov umetnika, ki je bil vnuk slavnega psihoanalitika Sigmunda Freuda. Razstavljeni so tudi portreti njegovih prijateljev in stanovskih kolegov ter krajine in tihožitja, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Dela za razstavo so posodili zasebni zbiratelji in pomembni muzeji z vsega sveta, med njimi newyorški Metropolitanski muzej, londonska galerija Tate, oxfordski muzej Ashmolean in madridski muzej Thyssen-Bornemisza.

Ob razstavi so pripravili pester spremljevalni program s predavanji, filmskimi projekcijami in strokovnimi vodenji. V Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju je sočasno na ogled še fotografska razstava z naslovom Lucian Freud: Zasebno umetnikovega dolgoletnega asistenta Davida Dawsona.

Lucian Freud se je rodil v Berlinu. Leta 1933 je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Umetnostna kritika ga je pogosto označevala kot "obsedenega slikarja mesa". Njegove študije aktov so izjemno naturalistične, na meji dobrega okusa.

Na dražbah so njegove slike dosegale milijonske zneske. Njegov portret gole ženske, speče na kavču, je bil leta 2008 prodan za 33,6 milijona dolarjev (23,1 milijona evrov), kar velja za rekordno ceno, ki jo je doseglo delo še živečega umetnika.

Freud je pozornost zbujal tudi s svojim zasebnim življenjem. Po govoricah naj bi imel številne afere in več nezakonskih otrok. Pogosto se je tudi zapletal v pretepe. Kot je povedal v nekem intervjuju, se ni pretepal zaradi kratkočasja, temveč se je na nekatere zadeve lahko odzval zgolj s pestmi.

Ne spreglejte