Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2020,
9.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča NLB

Natisni članek

NLB financiranje NLB energetska učinkovitost advertorial

Sreda, 21. 10. 2020, 9.56

2 meseca, 2 tedna

Katere so najbolj smiselne naložbe pred zimo?

Vsebino omogoča NLB

Še je čas, da svoj dom pripravite na zimo in na novo kurilno sezono. Že z manjšo investicijo si lahko zagotovite bolj udobno in hkrati bolj varčno bivalno okolje. Pripravite finančni načrt in stopite v akcijo!

prenova par | Foto:

Oktober je še vedno pravi čas, da poskrbite še za zadnjo energetsko prenovo na svojem domu – da bo že to zimo toplo, naslednje poletje pa prijetno sveže. In ne nazadnje: da bodo stroški ogrevanja bolj obvladljivi.

prenova hiša denar finance | Foto: Koliko si lahko privoščim?

Začnite tako, da najprej preverite, koliko finančnih sredstev imate na voljo. Poglejte prihranke in preverite ponudbo na banki NLB ter takoj poiščite obliko financiranja, ki vam je najbolj pisana na kožo.

Šele v naslednjem koraku lahko naredite prostor svojim željam.

Večja naložba: prenova

STREHA

Če se boste odločili za konkretno prenovo doma, predlagamo, da začnete pri vrhu, torej pri strehi. Največ toplote (kar tretjino) pozimi izgubite skozi slabo izolirano streho, pomembno vlogo pri energetsko učinkovitem bivanju pa imajo tudi dobra izolacija in kakovostna okna.

streha | Foto:

Če se boste lotili prenove stare strehe, je ključno, da poskrbite za strokovno izvedbo in kakovostno izolacijo. Na kakšen način se boste tega lotili, je v prvi vrsti odvisno od dveh dejavnikov: od vrste gradbene konstrukcije hiše, in od tega, ali je neposredno pod kritino tudi bivalni prostor.

Konstrukcija hiše vpliva na to, kakšno vrsto kritine boste izbrali, da je ne bi preveč obremenili, notranja razporeditev prostorov pa vpliva na samo tehniko in način izolacije kritine.

Če imate nepohodno podstrešje, torej prostor, ki ga ne uporabljate, potem je najbolj smiselno, da izolirate samo tla podstrešja, tako, da nanje položite približno 25 centimetrov negorljive izolacije.

Drugače je v primeru, ko imate bivalno podstrešje. V tem primeru predlagamo boljšo izolacijo strehe, ki jo namestite kar med škarnike. Zelo pomembne so tudi parne ovire, ki omogočajo, da vodna para lahko iz prostorov prehaja skozi sistem.

FASADA

Z novo fasado ne boste poskrbeli le za osvežen videz svoje hiše. Če ji boste dodali kakovostno in debelo izolacijo, lahko na dolgi rok tudi privarčujete, saj se stroški ogrevanja znižajo tudi do 30 odstotkov.

fasada prenova hiše | Foto:

Pri obnovi izolacije je ključnega pomena, da ne varčujete s centimetri oziroma debelino, ki jo prilagajate predvsem okolju, v katerem živite – podnebnim posebnostim in legi hiše. Tako kot pri zasnovi strehe je tudi tukaj odločilni faktor osnovna konstrukcija hiše.

Priporočena debelina fasadne izolacije je od 14 do 16 centimetrov, odvisno od tipa uporabljene toplotne izolacije. Na trgu je namreč na voljo več vrst materialov. Najbolj priljubljena, tudi zaradi cenovne dostopnosti, je izolacija iz tako imenovanega stiropora. Tovrstna izolacija je izredno trpežna – tako na vlago kot na vročino.

Zelo inovativne so izolacije iz bakelita, ki imajo lahko tudi do 50 odstotkov višjo toplotno izolacijo od stiropornih plošč.

Naj vas prihajajoče vreme ne skrbi, saj lahko fasado urejate do pozne jeseni oziroma dokler temperatura zraka vztraja nad 5 stopinjami Celzija.

MENJAVA OKEN

Tudi okna so ključni element, ki bo pripomogel k manjšim toplotnim izgubam. Da se vam bo nakup resnično tudi obrestoval, bodite pozorni, da se ga boste lotili preudarno in z dovolj informacijami.

menjava oken | Foto:

Ena večjih dilem, ki se oblikuje pri nakupu novih oken, je:  PVC ali lesena? Morda aluminijasta? So boljša dvoslojna ali troslojna?

Strokovnjaki svetujejo, da na severnem delu hiše vgradite troslojna, na južnem pa bodo dovolj dvoslojna okna. Na splošno pa velja pravilo, da so aluminijasta okna bolj primerna za poslovne stavbe, zato za prenovo svojega doma raje izbirajte med PVC ali lesenimi okni.

termostat pametni dom | Foto: Kaj še lahko postorite pred zimo?

Še z eno manjšo naložbo lahko pripomorete k nižjim stroškom ogrevanja in hkrati k toplejšemu vsakdanu doma. Zamenjajte stare ventile s termostatskimi in tako prihranite do osem odstotkov energije.

Še bolj sodobna rešitev so pametni termostatski ventili, ki jim lahko določate časovnico ogrevanja in jih lahko celo upravljate na daljavo. Na splošno so sodobne pametne rešitve za dom dobrodošle novosti, ki vam lahko močno izboljšajo bivalne pogoje.

zima mraz ogrevanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kakšna bo vaša investicija pred zimo?

Priprava na zimo vključuje tudi nakup energentov – kurilno olje, drva in pelete. Pomemben je tudi servis kurilnih naprav in redni pregled dimnika. Tudi to je povezano z dodatnimi stroški.

Olajšajte si pripravo na zimsko sezono s finančnimi rešitvami pri banki NLB, ki ima pravzaprav kar nekaj hitrih finančnih rešitev za vse, ki ste se tako ali drugače znašli v situaciji, ko potrebujete finančna sredstva, vendar ne veste, kateri način pomoči je najprimernejši za vas.

Ponujajo vam različne storitve, ki so prilagojene tako višini zneska, ki ga potrebujete, kot tudi vašim možnostim vračila denarja in seveda razlogu za nakup.

Za večje izdatke, kot je prenova stanovanja, menjava strehe, in za vse stroške do 30 tisoč evrov, predlagajo NLB Osebni kredit. Z njim lahko hitro in preprosto poravnate tekoče stroške ali opravite večje nakupe.

Če ga potrebujete takoj, ga lahko dobite že z nekaj kliki v mobilni banki Klikin.

Za manjše tekoče stroške, kot so hitra osvežitev doma, nakup računalnika, telefona in športnih potrebščin ima NLB še tri praktične rešitve: NLB Izredni limit, NLB Plačilne kartice z odloženim plačilom in NLB Posojilno kartico.

Vas zanima še več? Kliknite povezavo ali rešite spodnji test, ki vam bo še dodatno pomagal odkriti, katera rešitev je za vas najbolj primerna.

 

Ne spreglejte