SiolNET. Trendi
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Devet načinov, kako razvajati mačje starčke

0,83

termometer

mački, mačka |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ste vedeli, da se desetletna mačka v človeških letih približuje 60 letom, 14-letna pa šteje že več kot 70 človeških let? Takšni mačji seniorčki si zato zaslužijo še več ljubezni, kot so je sicer deležni.

Pravi mačjeljubci bodo rekli, da mački ne morejo dobiti več ljubezni, kot je že dobivajo, a za mačje seniorčke se je vredno še malce bolj potruditi, pišejo na straneh, ki častijo te hišne ljubljenčke.

Na spletni strani Meowingtons so tako sestavili kar cel seznam stvari, s katerimi lahko mačkam, ki bi jih lahko označili že za prave seniorčke, olajšamo in dodatno polepšamo preostala leta.

mački, mačka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomagajte jim s stopničkami. Tako kot pri ljudeh se lahko tudi pri mačkah razvije boleč artritis, zato jim olajšajte dostop do najljubših (visokih) spalnih kotičkov, ko so skoki zanje že prevelik zalogaj. Nizke stopničke do vaše postelje ali drugih visokih, udobnih ležišč bodo olajšale bolečine v sklepih.

Obiski pri veterinarju naj bodo pogostejši. Pri starejših mačkah se pogosteje razvijejo različne bolezni, kot so diabetes in težave z ledvicami, poleg tega so prave mojstrice pri njihovem skrivanju. Obiski pri veterinarju naj bodo zato pogostejši, pregledi pa temeljitejši.

mački, mačka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Povišajte jim sklede za hrano in vodo. Če opazite, da se mačka težje sklanja k hrani, ji posodice za hrano postavite malce višje, da bodo bližje gobčku in bo hranjenje lažje.

Prepustite jim vsa udobna mesta. Ker lahko tudi mački trpijo za artritisom in osteoporozo, jim udobna ležišča lajšajo staranje. Nikar jih ne karajte ob ležanju na udobnih mestih, temveč jim prepustite uživanje, kolikor se le da.

mački, mačka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Olajšajte dostop do stranišča. Če imate pokrito mačje stranišče, razmislite o tem, da bi odstranili pokrov in mački tako olajšali dostop. Če živite v velikem stanovanju ali hiši, vam bo mačka zelo hvaležna, če boste še kje postavili dodatno stranišče.

Poskrbite za dodatno česanje in nego. Zaradi morebitnih bolezni in staranja kosti se lahko mački sčasoma težje sami umivajo, sploh če nimajo mačjega cimra, ki bi jim pri tem lahko pomagal. Z rednim krtačenjem jim lahko pomagate tudi vi. Ne boste se samo kakovostno družili s svojo mačko, temveč ji boste tudi olajšali umivanje.

mački, mačka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Postavite jim nočno lučko. Z leti se jim lahko poslabša tudi nočni vid, zato jim olajšajte nočne pohode. Z nočno lučko, ki nežno sveti, se bo vaša seniorka bolj samozavestno gibala po domu.

Prilagodite jim prehrano. S starostjo se jim spremeni tudi telo in njegove potrebe, zato jim ponudite prehrano, ki je primernejša zanje in jo s slastjo pojedo. Pogovorite se z veterinarjem, kaj bi jim najbolj ustrezalo v starejših letih.

mački, mačka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zagotovite jim zabavo. Čeprav so že pravi mačji upokojenci, si tudi starejši mački želijo zabave. Vsekakor ne več grobe, ampak nežne, s kakšno novo igračko. Gibanje jih bo ohranjalo fit in poskrbelo, da jim ne bo dolgčas. Poskusite s kakšno miselno igračo, kot so kroglice, iz katerih si morajo sami jemati brikete.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin