Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2022,
7.21

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Rusija Finska zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 olimpijski hokejski turnir

Nedelja, 20. 2. 2022, 7.21

2 leti, 1 mesec

ZOI, HOKEJSKI TURNIR, finale (M)

Finci brez praske prvič na olimpijskem prestolu, slovaški najstnik MVP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Finska Rusija finale OI | Finci so za prvi naslov olimpijskih prvakov z 2:1 premagali Ruse. | Foto Guliverimage

Finci so za prvi naslov olimpijskih prvakov z 2:1 premagali Ruse.

Foto: Guliverimage

Hokejska reprezentanca Finske slavil premierni naslov olimpijske prvakinje. Severnjaki so v velikem finalu po preobratu z 2:1 premagali branilce naslova iz Rusije in turnir končali brez poraza. Bron so po sobotni zmagi nad Švedsko osvojili Slovaki, za katere je to sploh prvo olimpijsko odličje. MVP olimpijskega turnirja je postal 17-letni Slovak Juraj Slafkovsky.

Slovaška hokej Juraj Slafkovsky
Sportal Sedemnajstletnik tlakoval pot Slovakov do zgodovinskega dosežka

Prvo ime tekme je bil Hannes Björninen, ki je bil najprej izključen, ko so Rusi v prvem delu igre povedli, potem je podal za izenačujoči zadetek, v 41. minuti pa po strelu Marka Anttile pred golom podstavil palico in postavil za končni izid tekme.

Ekipi sta v tekmo zaradi velikega vložka, ki ga je prinašala, vstopili zadržano, vseeno pa se je mreža prvič zatresla še pred polovico prvih 20 minut igre. Mihail Grigorenko je Ruse popeljal v vodstvu v osmi minuti, ko je po 18 sekundah igre z igralcem več zadel od strani ob desni vratarjevi vratnici. Če so do takrat Rusi proti nasprotnemu vratarju sprožili več strelov (7:2), pa so pozneje do konca prvega dela igre močno prevladovali Finci, ki so proti Ivanu Fedotovu skupaj sprožili 15 strelov, a bili venomer neuspešni. Rusi so ostali pri sedmih strelih.

Rusi so povedli z 1:0, nato pa si Finci dvakrat premagali Ivana Fedotova in zmagali. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rusi so povedli z 1:0, nato pa si Finci dvakrat premagali Ivana Fedotova in zmagali. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Finci pa so do zadetka in izenačenja prišli v 24. minuti, ko je prvi gol na teh igrah dosegel Ville Pokka. Strel branilca z modre črte je bil sicer bolj podaja kot strel, a je plošček našel pot v mrežo pokritega Fedotova. Tudi pri tem golu je bil vpleten Björninen, tokrat s podajo.

Če sta se prvi dve tretjini začeli mirno, pa so Finci že po 31 sekundah zadnjega dela igre zadeli za 2:1. Marko Antilla je s ploščkom zadrsal izza ruskega gola in sprožil z razdalje, palico pa je pred nasprotnimi vrati spretno podstavil junak tekme Björninen. Dobrih šest minut pred koncem so Finci zadeli tudi vratnico. Ob koncu tekme so Rusi poskusili tudi z igro brez vratarja, a je ostalo pri 2:1 za končno finsko veselje.

Finska slavje finale OI | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za Fince, ki so imeli pred tem dve srebrni in štiri bronasta odličja, je to prva zlata medalja v hokeju. Rusi, ki letos nastopajo pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja, ostajajo pri devetih naslovih, ki so jih osvojili pod različnimi zastavami.

Končno razmerje v strelih je bilo 31:17 za Finsko, ki ji je trem naslovov svetovnega prvaka (1995, 2011 in 2019) letos uspelo dodati še olimpijsko krono. Pred tem so finski hokejisti dvakrat osvojili srebro. Leta 1988, ko je bil v veljavi še star sistem tekmovanja, je pred njimi končala Sovjetska zveza, leta 2006 pa so v finalu klonili proti Švedski.

Poklapanim Rusom ni uspelo ubraniti olimpijskega naslova. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Poklapanim Rusom ni uspelo ubraniti olimpijskega naslova. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rusi, ki letos nastopajo pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja, ostajajo pri devetih naslovih, ki so jih osvojili pod različnimi zastavami.

Finci so na letošnjih igrah dobili vse svoje tekme, v finalu pa so premagali branilce naslova iz leta 2018, s čimer so v velikem slogu dosegli tisto, kar jim je še manjkalo.

"To je nekaj posebnega, torej in tega nam nihče ne more vzeti"

"Občutek je neverjeten! Veliko čustev me je preplavilo in ne morem opisati vseh, prvo pa je, da je čudovito. Opravili smo trdo delo in osvojili zlato," je bil takoj po tekmi navdušen Sakari Manninen, s sedmimi goli najboljši strelec finske vrste na pekinškem turnirju.

"Težko je najti primerne besede," je priznal čustveni branilec Sami Vatanen, pa vseeno poskusil: "Dobili smo, po kar smo prišli. Trdo smo se borili in si priborili prvo olimpijsko zlato medaljo v zgodovini finskega hokeja. To je nekaj posebnega, torej in tega nam nihče ne more vzeti."

Selektor Jukka Jalonen se je tako vpisal v zgodovino finskega hokeja, že pred tem olimpijskim uspehom je finsko vrsto vodil do dveh naslovov svetovnega prvaka (2011 in 2019), pa nenazadnje tudi že brona na OI v Vancouvru leta 2010. "Številke govorijo same zase. Impresivne so. Postavil je sistem, ki deluje. S svojimi izkušnjami nas je ohranjal mirne, ves čas smo tudi verjeli v sistem," se je selektorju poklonil kapetan Valtteri Filppula.

Tudi ruski selektor Aleksej Žamnov je priznal, da je bila Finska boljša: "Nisem presenečen nad razpletom, imeli so najbolj agresivno igro na tem turnirju, držali so se svojega sloga. Prepoznajo šibkosti in napake pri nasprotniku in jih izkoristijo. Mi nismo bili dovolj bojeviti in to je rezultat."

Slovaški najstnik MVP

17-letni Slovak Juraj Slafkovsky (v sredini) je bil izbran za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja. Najstnik je na šestih tekmah dosegel sedem golov, dva v tekmi za bron. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 17-letni Slovak Juraj Slafkovsky (v sredini) je bil izbran za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja. Najstnik je na šestih tekmah dosegel sedem golov, dva v tekmi za bron. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

All-star ekipa:
Vratar: Patrik Rybar (Slovaška)
Branilca: Mikko Lehtonen (Finska), Jegor Jakovljev (ROK) 
Napadalci: Juraj Slafkovsky (Slovaška), Sakari Manninen (Finska), Lucas Wallmark (Švedska)

MVP: Juraj Slafkovsky (Slovaška)

Dvoboj za bron so že v soboto dobili Slovaki, ki so za svoje prvo odličje na olimpijskih turnirjih s 4:0 premagali Švedsko. Na letošnjem turnirju tako kot v Pyeongchangu pred štirimi leti niso igrali najboljši hokejisti iz severnoameriške lige NHL.

Veselje Fincev (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 8

Hokejski turnir, finale

Nedelja, 20. februar
Finska : ROK 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)  
Strelci: 0:1 Grigorenko (Nesterov, Gusev, 8., PP1), 1:1 Pokka (Björninen, Ohtamaa, 24.), 2:1 Björninen (Anttila, Ohtamaa, 41.)
Kazenske minute: Finska 2, Rusija 6.

 

Luc Tardif
Sportal Pri IIHF optimistični glede sodelovanja NHL-ovcev na OI 2026
Kanada ZDA olimpijski hokejski turnir finale
Sportal Kanadčanke s tesno zmago do petega olimpijskega naslova

 

Ne spreglejte