Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 3. 2008,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 15. 3. 2008, 14.44

8 let

Zmaga Kuitunenovi, Majdičeva deveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finka Virpi Kuitunen je zmagovalka 10-kilometrskega klasičnega teka s skupinskim startom.

Zmagovalka letošnjega svetovnega pokala Kuitunenova je za 0,6 sekunde ugnala Poljakinjo Justyno Kowalczyk, tretja je bila Norvežanka Marit Björgen. Slovenka Petra Majdič je bila deveta (+44,2), Vesna Fabjan pa 55. (+4:33,6).

Majdičeva je tokrat znova nekoliko počasneje začela, si na prvem vmesnem času na 1,9 kilometra pritekla 14. mesto, nato pa stopnjevala ritem in dvigovalo tempo vse do konca. Že na drugem vmesnem času na petih kilometrih se je znova zavihtela na rob deseterice, za katero je že pred časom dejala, da je vrhunski dosežek. Tudi na 6,9 kilometra je bila deseta, nato pa je v zadnjih treh kilometrih pritisnila na plin, prehitela Ukrajinko Ševčenkovo in na koncu osvojila deveto mesto. Kljub temu, da ji skupinski starti ne ležijo, se je že petič letos na tej razdalji in skupno štirinajstič (petnajstič če štejemo še tekmo turneje Tour de Ski) v tej sezoni prebila med deseterico, kar spet dokazuje, da gre za vrhunsko tekmovalko.

Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan, ki si ji je v petek z dobrim tekom v prologu zagotovila nastopanje v rdeči, vodilni skupini svetovnega pokala, je bila tokrat nekoliko počasnejša, na koncu je s štirimi minutami in pol zaostanka za zmagovalko osvojila 55. mesto med 58 uvrščenimi tekačicami. S tem je v skupnem seštevku finala v Bormiu z 20. nazadovala na 53. mesto.

Petra ni utrujena

"Petra je dobro odtekla, taktično smo se odločili za počasnejši start, rekli smo, da mora do konca zdržati. Na koncu je še lovila skupino pred sabo, a smo rekli, ne za vsako ceno, saj potrebuje moči za jutri. Rekla je, da ni preveč utrujena, saj jo jutri čaka drsalna tehnika, kar je zanjo na tej mehki progi res velik zalogaj. Vesna je tekla relativno dobro za tekmo na distanci, saj je šlo za klasično tehniko, kjer ji ne gre najboljše. Kljub temu bi si v prihodnje želeli boljše predstave tudi na daljših razdaljah," je po tekmi nastopa svojih varovank ocenil trener Ivan Hudač.

Nedeljska sklepna preizkušnja letošnjega svetovnega pokala, ženske bodo v prosti tehniki ob 14. uri tekle na deset kilometrov, moški pa ob 16. na 15, o zmagovalcih skupnega seštevka ne bo več odločala, saj sta si Čeh Lukaš Bauer in Finka Virpi Kuitunen skupni zmagi pritekla že pred časom. Letošnji svetovni pokal se vrhunsko končuje tudi za slovensko izbrano vrsto, saj bo Majdičeva v nedeljo, potem ko priteče do cilja, tudi uradno postala dobitnica malega kristalnega globusa za zmago v sprinterski razvrstitvi.


Ženske, skupinski start (10 km, klasično):

1. Virpi Kuitunen (Fin) 30:52,0 2. Justyna Kowalczyk (Pol) + 0,6 3. Marit Björgen (Nor) 3,0 4. Marianna Longa (Ita) 6,8 5. Claudia Nystad (Nem) 26,0 6. Katrin Zeller (Nem) 27,9 7. Arianna Follis (Ita) 30,1 8. Kristin Stoermer Steira (Nor) 35,3 9. Petra Majdič (Slo) 44,2 10. Valentina Ševčenko (Ukr) 53,4 ... 55. Vesna Fabjan (Slo) 4:33,6

Ne spreglejte