Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
17.49

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

Goran Janus Timi Zajc Timi Zajc Tilen Bartol Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Jurij Tepeš Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 17.49

6 let, 5 mesecev

Tam, kjer jih nismo pričakovali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Peter Prevc Robert Kranjec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Sezona se za slovenske smučarske skakalce ni začela, kot so si zamislili. Če se ozremo v zadnja leta, odkar je na čelu naše reprezentance Goran Janus, je bil pretekli konec tedna v Visli najslabši začetek zime. Slovenski orli drobtinic niso navajeni pobirati. Vedno smo imeli nekoga, ki je mešal štrene pri vrhu.

Na ekipni tekmi 6. mesto, na posamični pa 20. mesto Petra Prevca in 21. Tilna Bartola. To so dosežki slovenske reprezentance ob uvodu v sezono.

Slovenski skakalci se nikakor niso znašli na napravi v Visli. Posamezni skoki na treningu so dajali kanček upanja za vidnejšo uvrstitev. A takrat, ko je bilo treba skočiti zares, niso navdušili. Zlasti ne tisti, od katerih se pričakuje več.

Zajc in Bartol pozitivno presenetila. Zajc plačal davek neizkušenosti. Domen Prevc bo manjkal tudi v Kuusamu.

Timi Zajc je v Visli pokazal dobro raven forme. Pred posamično tekmo so ga zaradi nepravilnega dresa diskvalificirali in je plačal davek neizkušenosti, saj na tekmah celinskega pokala in tekmah mlajših kategorij nimajo tako poostrenega nadzora ustreznosti opreme. Sicer bi se veselil prvih točk svetovnega pokala, tako pa bo moral na njih še nekoliko počakati. | Foto: Vid Ponikvar Timi Zajc je v Visli pokazal dobro raven forme. Pred posamično tekmo so ga zaradi nepravilnega dresa diskvalificirali in je plačal davek neizkušenosti, saj na tekmah celinskega pokala in tekmah mlajših kategorij nimajo tako poostrenega nadzora ustreznosti opreme. Sicer bi se veselil prvih točk svetovnega pokala, tako pa bo moral na njih še nekoliko počakati. Foto: Vid Ponikvar Mlada Bartol in Timi Zajc sta bila svetla luč. Zadnji je s 17 leti plačal davek neizkušenosti, potem ko je bil pred posamično tekmo zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Takšnega strogega protokola na tekmah celinskega pokala in v mlajših kategorijah namreč nimajo. Svet svetovnega pokala je zanj nov in ga še odkriva. Zato bo moral na prve točke med elito še nekoliko počakati.

Več smo pričakovali od izkušenih mož. Junak zime 2015/16 Peter Prevc je bil na prvi tekmi oddaljen od najboljših – tako če štejemo dosežek na ekipni kakor tudi tistega na posamični tekmi.

V nedeljo je za skoraj 30 točk zaostal za presenetljivim zmagovalcem Junširom Kobajašijem. Naslednjo možnost, da se približa konkurenci, bo imel že ta tedna v Kuusamu, kjer je lani na prvi tekmi skočil do tretjega mesta, pa čeprav je pri drugem skoku padel. Po prvi seriji je namreč krepko vodil. Takrat se je krstne zmage v karieri razveselil brat Domen. Ta je letos oddaljen od lanske forme in ga na Finskem spet ne bomo videli na delu, prav tako ne Zajca. V načrtu je bilo namreč, da mladi skakalec na takšna, zaradi vetra nepredvidljiva prizorišča ne bo odpotoval.

Najslabši vstop v sezono pod vodstvom Janusa

Bodo obrazi v Kuusamu že bolj nasmejani? | Foto: Vid Ponikvar Bodo obrazi v Kuusamu že bolj nasmejani? Foto: Vid Ponikvar V Visli se niso proslavili niti Jurij Tepeš, drugi v poletnem grand prixu Anže Lanišek, Robert Kranjec in Anže Semenič. Zadnja sta sicer nastopila na posamični tekmi, a bila povsem pri repu razpredelnice.

Če se ozremo na začetek kariere Gorana Janusa kot prvega trenerja A-reprezentance, je bil to najslabši vstop v zimo (spodaj so dosežki slovenskih skakalcev v zadnjih sezonah, op. a.). Prvo sezono, ko je začel delovati kot prvi mož stroke, je bil Peter Prevc takrat v Kuusamu 12., Primož Pikl 29., kot ekipa so bili na moštveni preizkušnji kot zdaj na Poljskem šesti.

Zato pa smo v Visli v ospredju videli znane obraze iz prejšnje sezone. Junak zadnje zime Stefan Kraft je bil tretji, Kamil Stoch drugi, Daniel Andre Tande peti … Pozitivno je torej presenetil Kobajaši, kakor tudi s šestim mestom Avstrijec Daniel Huber.

Sezona je še mlada, nove priložnosti slovenskih orlov za skok k najboljšim se bodo vrstile kot po tekočem traku. Naslednja bo že ta konec tedna v Kuusamu, ko bodo imeli možnost, da si na obraz spet narišejo zadovoljstvo.

Kako so slovenski skakalci vstopali v zadnje sezone

2017/18 - Visla

Posamična tekma:
20. Peter Prevc
21. Tilen Bartol

Ekipna tekma:
6. mesto


2016/17 - Kuusamo

Prva posamična tekma:
1.Domen Prevc
3. Peter Prevc
23. Jurij Tepeš

Druga posamična tekma:
7. Peter Prevc
13. Domen Prevc
30. Jurij Tepeš


2015/16 – Klingenthal

Ekipna tekma
2. mesto

Posamična tekma:
2. Peter Prevc
8. Domen Prevc
10. Jurij Tepeš


2014/15 – Klingenthal

Ekipna tekma
5. mesto

Posamična tekma:
5. Peter Prevc
21. Anže Lanišek
26. Matjaž Pungertar


2013/14 – Klingenthal

Ekipna tekma
1. mesto

Posamična tekma:
3. Jurij Tepeš
21. Peter Prevc
23. Robert Kranjec


2012/13 – Lillehammer

Prva posamična tekma:
10. Peter Prevc
17. Jaka Hvala

Druga posamična tekma:
7. Jurij Tepeš
8. Jaka Hvala
9. Peter Prevc
18. Robert Kranjec


2011/12 – Kuusamo

Ekipna tekma
6. mesto

Posamična tekma:
12. Peter Prevc
29. Primož Pikl

Ne spreglejte