Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2019,
15.07

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

2

Natisni članek

Boštjan Kline Miha Hrobat Martin Čater Wengen smuk Vincent Kriechmayr

Sobota, 19. 1. 2019, 15.07

5 let, 3 mesece

SMUK, WENGEN (M)

Čater osmi na legendarnem smuku, Avstrijec zaprl usta Švicarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

2

Martin Čater Wengen | Martin Čater se v Wengnu očitno počuti odlično, že lani je bil na tej klasiki enajsti, danes pa je dosegel svojo najboljšo smukaško uvrstitev v karieri. | Foto Reuters

Martin Čater se v Wengnu očitno počuti odlično, že lani je bil na tej klasiki enajsti, danes pa je dosegel svojo najboljšo smukaško uvrstitev v karieri.

Foto: Reuters

Na smukaški klasiki za 89. pokal Lauberhorn v Wengnu je do izida kariere prišel Martin Čater, ki se je s štartno številko 41 prebil na izjemno osmo mesto. Točk svetovnega pokala se je veselil še Boštjan Kline, ki je bil 27., brez njih pa je ostal Miha Hrobat. Zmage na legendarnem švicarskem smuku se je veselil Avstrijec Vincent Kriechmayr. 

Martin Čater se je na zahtevno progo v Wengnu podal prvi od Slovencev in nas ob prihodu v cilj navdušil, zasedel je namreč izjemno osmo mesto. Za vodilnim Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem je zaostal 92 stotink sekunde. "Odlično se počutim, zelo dobro je biti v cilju z dobrim rezultatom. Že lani sem tu dobro smučal, letos pa mi je uspela še ena super vožnja in sem zelo zadovoljen," je bil svojega nastopa vesel Čater. 

Točke svetovnega pokala je s 27. mestom osvojil še Boštjan Kline (+2:49), medtem ko je Miha Hrobat končal zunaj najboljše trideseterice (+3:91). Klemen Kosi, ki se je na petkovi kombinaciji vrnil v svetovni pokal, je medtem že zapustil Wengen in se bo na nadaljevanje sezone pripravljal v Kitzbühlu.

Kriechmayr je razžalostil okoli 40 tisoč švicarskih navijačev, ko je za 14 stotink sekunde ugnal domačega aduta Beata Feuza, tretje mesto je danes zasedel Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (+0:26).

Štartal, ko so najboljši v cilju že dajali izjave

Še sam ni mogel verjeti, kaj se je izpisalo na semaforju. | Foto: Reuters Še sam ni mogel verjeti, kaj se je izpisalo na semaforju. Foto: Reuters Čater je štartal, ko so najboljši v ciljni areni medijem že dali izjave. Na najdaljšem smuku je bil hiter v zgornjem delu in ves čas držal stik z najhitrejšimi z zaostanki sekundo oziroma manj, najkrajšo linijo pa je ubral v spodnjem delu. Štirinajsti vmesni čas pred koncem je pomenil, da bo danes vpisal dobro uvrstitev, v zadnjem delu je še nekaj dodal in z osmim mestom dosegel smukaško uvrstitev kariere.

Šestindvajsetletni tekmovalec iz Pečovnika nad Celjem se je prvič uvrstil v smukaško deseterico, današnje osmo mesto pa je njegov tretji najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Že lani je v Wengnu z 11. mestom dokazal, da mu ustreza ta smuk, ki od tekmovalcev zahteva vrhunsko telesno pripravljenost ter najširši spekter smučarskega znanja, občutke za drsenje, hitrost in tehnično podkovanost.

Napadal je celo prve slovenske smukaške stopničke v Wengnu. Od tretjega mesta ga je po več kot štirih kilometrih spusta ločilo le 66 stotink. Že v petek na sicer precej krajšem smuku za alpsko kombinacijo je postavil sedmi čas, kombinacijo pa končal na 12. mestu.

"Ko se Martin odloči …"

''Ko Martin hoče in se odloči ter tako smuča, potem to pride ven. Drugače moram pa jaz govoriti, česa je sposoben. Imel je pristop, psihično in fizično je bila težka tekma, bolj je šel proti cilju, boljši je bil. Je vrhunski rezultat in nadgradnja lanskega. Res je dobro funkcioniral. Boštjan je začel dobro, do druge minute pa je pokuril vso svojo substanco, a prišel v cilj za nekaj točk. Si pa je s tem dokazal, da si lahko zaupa in da lahko dobro odsmuča na najbolj zahtevnih tekmah. Bilo je še kaj več v igri, a zadnjih dvajset sekund ni mogel več 'finiširati' tako kot je treba v svetovnem pokalu. Hrobat je na petdeseti sekundi padel, a nadaljeval, v spodnjem delu pa še nekaj izgubil. Škoda je za priložnost, saj je bilo kar nekaj odstopov in potem je več prostora za kakšne točke. Smo pa zelo zadovoljni. To energijo, ki smo jo vložili v začetku januarja, v kondicijski trening, material in delo, se je danes obrestovala z vrhunskim rezultatom. Rekel bi še to, da sta v zadnjih dveh treh dneh Miha Verdnik in Polde Flisar veliko naredila za našo ekipo. Naredila sta kar nekaj kilometrov, da smo danes lahko startali. Zato se jima zahvaljujem za dodatno delo, ki ni bilo planirano,'' je wengenski preizkušnjo ocenil glavni trener Peter Pen.

Odličen čas Italijana, nato neroden padec v cilju

Klasični švicarski smuk je kar nekaj tekmovalcev prisilil k odstopu, večina padcev se je k sreči končala brez poškodb, temu pa se na žalost ni uspelo izogniti Italijanu Emanueleju Buzziju, ki je padel v izteku, potem ko je že zasedel odlično šesto mesto. Buzzija so iz ciljne arene odpeljali reševalci. Nesrečni Italijan naj bi si poškodoval koleno. 

Emanuele Buzzi je padel v cilju, potem ko je postavil šesti čas smuka. | Foto: Reuters Emanuele Buzzi je padel v cilju, potem ko je postavil šesti čas smuka. Foto: Reuters

Avstrijcu napet boj za prestižno zmago

Presenetljiv je tudi razplet povsem na vrhu. Nekdanji svetovni mladinski veleslalomski prvak Kriechmayr je pri svojih 27 letih osvojil četrto zmago v svetovnem pokalu in devetič skočil na stopničke. V Wengnu še nikoli prej ni bil tako dober.

Pred Wengnom je bil na vrhu lani marca, ko je na finalu sezone 2016/17 v Aareju, ki bo februarja gostil svetovno prvenstvo, dobil smukaško in superveleslalomsko preizkušnjo, v Beaver Creeku pa je bil najhitrejši na superveleslalomu.

Tudi po letošnji smukaški klasiki za 89. pokal Lauberhorn Franz Klammer s tremi zmagami ostaja kralj wengenskih smukov. Kazalo je že, da se bo s slovitim Avstrijcem po številu zmag na smukih na Lauberhornu izenačil Švicar Feuz, ki je na veliko veselje množice v ciljni areni v boju za Wengen za 38 stotink sekunde s sijajno spodnjo vožnjo ugnal velikega norveškega asa in tekmeca Aksla Lunda Svindala. A je bil od obeh hitrejši Kriechmayr, ki v Wengnu ni spadal na ožji seznam favoritov za zmago.

Feuz še naprej v rdeči majici

Feuz, ki je ta smuk dobil dvakrat, lani in prvič leta 2012, ima po petih smukih sezone s 340 točkami še naprej oblečeno rdečo majico vodilnega smukača. Drugi Kriechmayr ima na svojem računu 249 točk oziroma 91 manj. Najboljši Slovenec Čater je po novem 23. (38 točk).

Vincent Kriechmayr je razžalostil okoli 40 tisoč švicarskih navijačev, ko je za 14 stotink sekunde ugnal domačega aduta Beata Feuza. | Foto: Reuters Vincent Kriechmayr je razžalostil okoli 40 tisoč švicarskih navijačev, ko je za 14 stotink sekunde ugnal domačega aduta Beata Feuza. Foto: Reuters

Za končno razvrstitev na odru za zmagovalce je bilo treba počakati na sedemnajstega na štartu Aamodta Kildeja, ki je bil na posameznih odsekih celo hitrejši od Kriechmayrja, na koncu pa je za 26 stotink sekunde z zmagovalnega odra na četrto mesto potisnil bolj slovitega rojaka.

Kriechmayr je kot štirinajsti avstrijski zmagovalec wengenske smukaške klasike poskrbel za še sedemnajsto avstrijsko zmaga na smukih v Wengnu.

V nedeljo še slalomisti

V nedeljo se bo pokal Lauberhorn sklenil s slalomom na progi Männlichen, na kateri bo prvi slovenski favorit Štefan Hadalin. Pred 39 leti, 20. januarja 1980, je Bojan Križaj postal prvi Slovenec z zmago v svetovnem pokalu, ko je na wengenski slalomski klasiki prehitel Šveda Ingemarja Stenmarka.

V vlogi branilca bo Avstrijec Marcel Hirscher, ki bo v Wengnu lovil še deseto zmago v tej zimi. Hirscher vodi v skupnem seštevku, čeprav je izpustil tako kombinacijo kot smuk.

Wengen, smuk, končni vrstni red:
 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

Skupno (22):
  1. Marcel Hirscher (Avt)         976
  2. Henrik Kristoffersen (Nor)    571
  3. Alexis Pinturault (Fra)       554
  4. Vincent Kriechmayr (Avt)      465
  5. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 452
  6. Beat Feuz (Švi)               433
  7. Aksel Lund Svindal (Nor)      419
  8. Mauro Caviezel (Švi)          413
  9. Max Franz (Avt)               408
 10. Dominik Paris (Ita)           390
...
 20. Žan Kranjec (Slo)             235
 52. Martin Čater (Slo)             90
 56. Štefan Hadalin (Slo)           84
 67. Klemen Kosi (Slo)              60
 93. Boštjan Kline (Slo)            29
120. Miha Hrobat (Slo)              11

Smuk (5):
 1. Beat Feuz (Švi)                340
 2. Vincent Kriechmayr (Avt)       249
 3. Max Franz (Avt)                222
 4. Dominik Paris (Ita)            220
 5. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  215
 6. Christof Innerhofer (Ita)      210
 7. Aksel Lund Svindal (Nor)       200
 8. Bryce Bennett (ZDA)            196
 9. Mauro Caviezel (Švi)           173
10. Johan Clarey (Fra)             164
...
23. Martin Čater (Slo)              38
36. Klemen Kosi (Slo)               16
45. Boštjan Kline (Slo)              4

Marco Schwarz
Sportal Avstrijec presenetil Francoza, od Slovencev najvišje Čater
Klemen Kosi
Sportal Kosi že na poti v Kitzbühel

 

Ne spreglejte