Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 1. 2022,
15.27

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

3

Natisni članek

Miha Hrobat Boštjan Kline Martin Čater Aleksander Aamodt Kilde smuk Kitzbühel

Nedelja, 23. 1. 2022, 15.27

2 leti, 3 mesece

Smuk, Kitzbühel (nedelja)

Prestižna zmaga Feuzu, Hrobat še nikoli boljši v smuku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

3

Beat Feuz | Švicar Beat Feuz je še tretjič v karieri pokoril sloviti Streif. | Foto Guliverimage

Švicar Beat Feuz je še tretjič v karieri pokoril sloviti Streif.

Foto: Guliverimage

Najboljši smukači na svetu so se danes pomerili na legendarnem Streifu, najtežji progi svetovnega pokala v Kitzbühlu v Avstriji.  Zmagal je Švicar Beat Feuz, Martin Čater je nastopil že kot drugi, a je odstopil, Miha Hrobat pa se je na progo podal kot 45. in dosegel 16. čas. Na Streifu še nikoli ni bil boljši. Boštjan Kline, ki je petkov nastop zaradi zastrupitve s hrano izpustil, se je po ogledu proge in ogrevanju odločil, da tudi današnjo preizkušnjo izpusti.

Švicar Beat Feuz je prišel še do svoje tretje smukaške zmage na slovitem Streifu. Drugi je bil njegov rojak, vodilni smučar te zime Marco Odermatt (+0.21), tretji pa Avstrijec Daniel Hemetsberger, ki je zaostal že skoraj sekundo (+0.90). Ta je pri 30 letih osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Hrobatu ustrezajo takšne proge

Edini Slovenec s točkami je Miha Hrobat, ki je z zaostankom 2.06 zasedel več kot spodbudno 16. mesto. S tem ni dosegel le svoje najboljše uvrstitve na smuku v Kitzbühlu, pač pa najboljšo smukaško v svetovnem pokalu sploh. Prvi slovenski predstavnik Martin Čater se je na progo podal s številko dve, a je po odstopu ostal brez uvrstitve. 

"To je bila zelo dobra vožnja. Kot sem že rekel, če popravim tiste napake od petka, sem lahko še višje, in to sem pokazal. Bila je težka tekma, zelo slaba vidljivost. Na startu sem se poskušal prepričati, vedel sem, da sem lahko hiter in da mi take proge ustrezajo. Tako sem se res vrgel dol," je povedal slovenski junak dneva.

Miha Hrobat je s 16. mestom prišel do svoje najboljše smukaške uvrstitve v svetovnem pokalu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Hrobat je s 16. mestom prišel do svoje najboljše smukaške uvrstitve v svetovnem pokalu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nastop Boštjana Klineta je bil dolgo časa pod vprašajem, na koncu pa se je slovenski smukač odločil, da ne bo nastopil. V petek ni nastopil zaradi prebavnih težav, a se je njegovo zdravstveno stanje nato izboljševalo. Mariborčan je danes zjutraj že potrdil nastop na smuku, nato pa so iz slovenskega tabora sporočili, da se je po ogledu proge in treningu odločil, da ga vendarle ne bo na startu.

Čater preveč tvegal

Martin Čater je bil močno razočaran: "Čez prelomnico Hausberg sem skočil in preprosto nisem želel ničesar podariti. Rekel sem si, da bom poskusil tvegati in sem šel kar notri. Očitno je bilo to preveč naravnost, kar je potrdil tudi trener. Pač se ni izšlo. Ampak preprosto sem moral tvegati. Zdaj sem kar potrt, bi bilo gotovo nekaj točk, verjetno celo več kot v petek. Vožnja ni bila slaba, vsaj meni se tako zdi. Vseeno bi rekel, da sem letos naredil nek napredek v Kitzbühlu, da sem poskušal res tekmovati. Nekaj točk je bilo v petek, danes pa sem kar razočaran in moram malce prespati."

Martin Čater je ostal brez uvrstitve. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Martin Čater je ostal brez uvrstitve. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

To pa je ocena trenerja Gregorja Koštomaja: "Majhna nepozornost oziroma padec koncentracije pri Martinu, ampak nasploh za njega soliden nastop. Zelo vesel pa sem za Miha, ki nadaljuje in kaže to, kar smo že nekaj časa vedeli, da je sposoben tekmovati. Zdaj dokazuje, da je pravi smukač s srcem. To danes je bila vrhunska predstava. Z visoko številko po ne več najbolj mirni progi. Danes kapa dol Mihu. Zdaj se imamo namen malce spočiti pred olimpijskimi igrami. Sledita trening ali dva v Kranjski Gori in nato odhod proti Kitajski."

Šele drugič v zadnjih treh desetletjih na vrhu Švicarja

Komaj drugič v zadnjih treh desetletjih se je zgodilo, da sta bila na prvem in drugem mestu odra za zmagovalce na smukih s Petelinjega grebena Švicarja. Pred dosežkom Feuza in Odermatta so bile na smuku 17. januarja 1992 celo vse tri pozicije na stopničkah v švicarskih barvah z dosežkom Franza Heinzerja na prvem, Daniela Mahrerja na drugem in Xavierja Gigandeta na tretjem mestu.

Feuz se je šestič uvrstil na zmagovalni oder na smukih v Kitzbühelu, lani je zmagal na obeh, v letih 2016, 2018, 2019 in 2020 je bil drugi. Odermatt se je prvič na smukih na tem prizorišču prebil na oder za zmagovalce.

Komaj drugič v zadnjih treh desetletjih se je zgodilo, da sta bila na prvem in drugem mestu odra za zmagovalce na smukih s Petelinjega grebena Švicarja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Komaj drugič v zadnjih treh desetletjih se je zgodilo, da sta bila na prvem in drugem mestu odra za zmagovalce na smukih s Petelinjega grebena Švicarja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Feuz je še 57. v karieri zasedel mesto na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu ter 45. na smukih. To je njegova trinajsta zmaga na smukih v svetovnem pokalu, prva v zadnjih 12 mesecih, potem ko je zmagal na obeh smukih na Streifu. Ob tem ima še tri superveleslalomske zmage.

Odermatt še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev s 1.200 točkami. Danes šesti Norvežan Aleksander Aamodt Kilde na drugem mestu zaostaja 375 točk.

Kilde je še naprej vodilni smukač v seštevku discipline. Na osmih smukih je zbral 445 točk, Feuz na drugem mestu zaostaja zgolj osem točk. Do konca sezone sta le še dva smuka, marca v Kvitfjellu in finalni v Courchevel/Meribelu.

Alpske smučarje pred zimskimi olimpijskimi igrami na Kitajskem čaka le še postaja v Schladmingu, kjer bo na sporedu nočni slalom pod žarometi.

Izidi:

1. Beat Feuz (Švi)               1:56,68
2. Marco Odermatt (Švi)          1:56,89 +0,21
3. Daniel Hemetsberger (Avt)     1:57,58 +0,90
4. Matthias Mayer (Avt)          1:57,62 +0,94
5. Johan Clarey (Fra)            1:57,85 +1,17
6. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 1:57,91 +1,23
7. Dominik Paris (Ita)           1:57,95 +1,27
8. Niels Hintermann (Švi)        1:58,01 +1,33
9. Christof Innerhofer (Ita)     1:58,11 +1,43
10. Daniel Danklmaier (Avt)       1:58,17 +1,49
...
16. Miha Hrobat (Slo)             1:58,74 +2,06
...

Odstop: Martin Čater (Slo)
Ni šel na start: Boštjan Kline (Slo)

Svetovni pokal, skupno (24/35):

1. Marco Odermatt (Švi)          1200 točk
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  825
3. Matthias Mayer (Avt)           692
4. Beat Feuz (Švi)                579
5. Vincent Kriechmayr (Avt)       564
6. Dominik Paris (Ita)            446
7. Alexis Pinturault (Fra)        411
8. Henrik Kristoffersen (Nor)     409
9. Manuel Feller (Avt)            386
10. Lucas Braathen (Nor)           333
...
32. Žan Kranjec (Slo)              167
47. Martin Čater (Slo)             136
64. Boštjan Kline (Slo)             83
85. Štefan Hadalin (Slo)            44
87. Miha Hrobat (Slo)               42

...

Smuk (8/10):

1. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)   445
2. Beat Feuz (Švi)                 437
3. Matthias Mayer (Avt)            402
4. Marco Odermatt (Švi)            401
5. Dominik Paris (Ita)             356
6. Vincent Kriechmayr (Avt)        325
7. Niels Hintermann (Švi)          272
8. Daniel Hemetsberger (Avt)       270
9. Johan Clarey (Fra)              243
10. Bryce Bennett (ZDA)             206
...
20. Martin Čater (Slo)              104
22. Boštjan Kline (Slo)              83
33. Miha Hrobat (Slo)                42

...

Rekordni nagradni sklad

Nagradni sklad tekmovanja za 82. pokal Hahnenkamm letos znaša rekordnih okroglih milijon evrov, zmagovalec vsake od treh preizkušenj je prejel sto tisoč evrov, denarne nagrade v smuku pa so podelili do 45. mesta.

Preberite še:

Dave Ryding
Sportal Velikanska senzacija v Kitzbühelu, ničla Slovencev
Ilka Štuhec
Sportal Goggia v Cortini potrdila smukaško prevlado, Štuhčeva tik za prvo deseterico
Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Kilde zmagovalec Streifa, francosko presenečenje s številko 43, Slovenca do točk

 

Ne spreglejte