SiolNET. Sportal Zimski športi
2,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Smučarski skoki, Lahti, posamična tekma (M)

Izjemen skok Kobajašija, Lanišek v vetrovni loteriji streljaj od stopničk

2,67

termometer

Anže Lanišek | Anže Lanišek je bil na petem mestu najvišje uvrščeni slovenski skakalec. | Foto: Sportida
Anže Lanišek je bil na petem mestu najvišje uvrščeni slovenski skakalec. Foto: Sportida

Smučarski skakalci so še zadnjič skakali pred finalom svetovnega pokala v Planici. Oziroma veliko čakali, saj je veter dodobra krojil dogodke v Lahtiju. Vodstvo tekmovanja je potrebovalo kar uro in 45 minut, da je pod streho pospravilo prvo serijo, in po njenem koncu je postalo jasno, da bodo rezultati po prvem skoku tudi končni. Veliki zmagovalec je postal Japonec Rjoju Kobajaši, drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft, tretji Nemec Karl Geiger. Anže Lanišek je bil na petem mestu najboljši Slovenec, za 3,3 točke je zaostal za stopničkami, Timi Zajc in Lovro Kos pa sta bila soseda na sedmem oziroma osmem mestu. Novi lastnik velikega kristalnega globusa Halvor Egner Granerud se ni uvrstil med dobitnike točk.

slovenski skakalci Sportal Slovenski orli z izjemnim finišem do velikega uspeha

Številni se bodo strinjali, da je bila tekma v Lahtiju na meji regularnosti ali celo neregularna. Veter je namreč od skakalca do skakalca spreminjal smer in jakost. Podatek, da je prva serija, ki je bila na koncu tudi edina na tekmi, trajala eno uro in 45 minut, pove vse.

Lovro Kos je moral na primer kar trikrat na štartno rampo, ker razmere v zraku niso dovoljevale spusta po zaletišču. V tretje se mu je le prižgala zelena luč in pristal je pri 123,5 metra ter prevzel vodstvo. "Ko si gori, si osredotočen. Tekma je, kakršna je. Na koncu sem se zbral in mi je uspel dober skok. Ko sem prišel z mize, je bilo nekoliko nestabilno. Na 100 metrih me je prestavilo eno nadstropje višje," je za nacionalno televizijo opisal dogajanje Lovro in o regularnosti tekme nazorno dejal: "Če bi šel v igralnico in stavil na rdeče, bi imel več možnosti, da zadeneš." 

Prvi ga je preskočil Michael Hayböck. Če smo pred tem pri vsakem tekmovalcu čakali, da bo dobil zeleno luč za spust po napravi, so nato Avstrijec, Karl Geiger in Timi Zajc ekspresno, drug za drugim, kot po tekočem traku skočili. Geiger je bil še boljši od Hayböcka, oba sta sicer skočila 133 metrov, Timi pa je s 127,5 metra v ciljnem izteku zagledal številko tri. Na koncu je bil sedmi, Lovro osmi.

Naš najboljši v skupnem seštevku Anže Lanišek je skočil tako daleč kot Zajc, kar je zadoščalo za peto mesto. "Rezultat je na koncu vrhunski. Res sem se dobro počutil. Morda le v kvalifikacijah skok ni bil pravi. Na tekmi je bil. Nekaj sreče je bilo treba imeti. Upam, da bo v Planici toliko bolj neslo," je za RTV Slovenija dejal Lanišek.

Kobajaši do 30. zmage

V loteriji je dobre pogoje izkoristil Rjoju Kobajaši, ki ga je poneslo kar 136,5 metra, na koncu je za 4,1 točke premagal Avstrijca Stefana Krafta, medtem ko je tretje mesto osvojil Geiger. Za Japonca je to že 30. zmaga v svetovnem pokalu, na prvem mestu je še vedno Gregor Schlierenzauer, ki je kariero sklenil pri 53 zmagah.

Kaj pa novi lastnik velikega kristalnega globusa Halvor Egner Granerud? Njegov trener se je odločil, da ga v takšnih razmerah raje spusti z enega zaletnega mesta nižje in ne tvega morebitnega ekstremnega skoka in kakšne poškodbe. Na koncu je Norvežan potegnil krajši konec in se sploh ni uvrstil med dobitnike točk. Za najboljšo trideseterico sta bila prekratka tudi Domen Prevc in Rok Masle.

Rjoju Kobajaši je skočil do 30. zmage v karieri. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rjoju Kobajaši je skočil do 30. zmage v karieri. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupnem seštevku ima Granerud kar 428 točk prednosti pred drugim Kraftom, ta je izkoristil odsotnost Dawida Kubackega, ki je zaradi ženinih zdravstvenih težav predčasno končal sezono. Poljak je dve tekmi pred koncem še vedno tretji, a mu zdaj diha za ovratnik tudi Lanišek. Če bo Žaba osvojil 74 točk na obeh posamičnih tekmah na Letalnici v Planici, bo v skupnem seštevku pred njim in bo tako kronal odlično sezono na stopničkah. Kraft ima po Lahtiju pred najboljšim Slovencem 111 točk naskoka.

Svetovni pokal se bo končal čez teden dni v Planici, kjer bodo v petek prva posamična tekma, v soboto ekipna in v nedeljo še finale sezone.

Rezultati posamične tekme v Lahtiju (1 serija):

 1. Rjoju Kobajaši (Jap)   145,9 točke (136,5 m)
 2. Stefan Kraft (Avt)      141,8 (130)
 3. Karl Geiger (Nem)       137 (133)
 4. Daniel Tschofenig (Avt) 134,2 (127)
 5. Anže Lanišek (Slo)      133,7 (127,5)
...
 7. Timi Zajc (Slo)         128,9 (127,5)
 8. Lovro Kos (Slo)         122,3 (123,5)

Brez točk:
39. Domen Prevc (Slo)
43. Rok Masle (Slo)

Svetovni pokal, skupno (30/32):

 1. Halvor Egner Granerud (Nor)      2058 točk
 2. Stefan Kraft (Avt)               1630
 3. Dawid Kubacki (Pol)              1592
 4. Anže Lanišek (Slo)               1519
 5. Rjoju Kobajaši (Jap)            1011
...
11. Timi Zajc (Slo)                   713
17. Žiga Jelar (Slo)                  458
20. Domen Prevc (Slo)                 375
22. Lovro Kos (Slo)                   297
23. Peter Prevc (Slo)                 274
45. Rok Masle (Slo)                    36
50. Žak Mogel (Slo)                    29
67. Maksim Bartolj (Slo)               11
76. Matija Vidic (Slo)                  5

...

Pokal narodov:

1. Avstrija                          6.350
2. Norveška                          5.140
3. Slovenija                         4.782
4. Poljska                           4.484
5. Nemčija                           4.204
...

 
Ema Klinec Sportal Ema Klinec postavila lepe temelje, Zoran Zupančič zadovoljen s tekmovalnim delom po Planici
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin