SiolNET. Sportal Zimski športi
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ob koncu 53. Zlate lisice

Sence Tine Maze ni več

2,75

termometer

Zlata lisica Maribor slalom
Foto: Vid Ponikvar

Ob koncu 53. Zlate lisice so bili v Mariboru zadovoljni tako v pohorskem organizacijskem odboru kot tudi v slovenski reprezentanci, ki je zabeležila tri uvrstitve med deseterico.  

Ključni poudarki:
  • 53. Zlata lisica je pod Pohorje privabila 20 tisoč gledalcev
  • Sobotni veleslalom je dobila Tessa Worley, nedeljski slalom pa Mikaela Shiffrin, ki je osvojila tudi zlato lisico.
  • Za najboljša slovenska rezultata sta poskrbeli Ana Drev v veleslalomu (8.) in Ana Bucik v slalomu (7.)
  • Ilka Štuhec je točke osvojila v obeh disciplinah (10. v slalomu, 14. v veleslalomu)
  • V Mariboru se je od aktivnega smučanja dokončno poslovila Tina Maze.

Tako se je poslovila Tina Maze. Tako se je poslovila Tina Maze. Foto: Getty Images

Tokratna izvedba Zlate lisice v Mariboru je v sebi skrivala veliko simbolike. Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je kljub izkopani bojni sekiri s Smučarsko zvezo Slovenije, ki je v obliki vzajemnega izogibanja ni bilo mogoče spregledati, uresničila napoved in se poslovila od alpskega smučanja. S tem je pred številnimi navijači oder prepustila svojim naslednicam, ki so sicer začele iz njene sence pogumno kukati že v pretekli zimi.

Zdaj sence dokončno ni več. Ostala je le ekstremno visoko postavljena letvica. S to se Tinine naslednice pretirano ne obremenjujejo, so pa zato pod Pohorjem pokazale neko novo reprezentančno energijo in v dobršni meri nadgradile rezultate dosedanjega dela sezone.

Ilka Štuhec – nova prva violina Ilka Štuhec: vidna vloga tudi v tehničnih disciplinah. Ilka Štuhec: vidna vloga tudi v tehničnih disciplinah. Foto: Sportida

Čeprav na nobeni tekmi ni poskrbela za slovenski rezultat dneva, pa je v marsičem izstopala Ilka Štuhec, nesporna nova prva reprezentančna violina. Na domače smučišče je pripotovala kot ena od zvezdnic svetovnega pokala, ki resda glavnino točk osvaja v hitrih disciplinah in v kombinaciji.

V Mariboru pa je dokazala, da se v slogu predhodnice na slovenskem smučarskem prestolu razvija v vsestransko tekmovalko. To je sicer napovedovala že njena mladinska kariera. Še na tretjem zaporednem veleslalomu je namreč prišla do točk (tokrat celo do najboljšega rezultata v tej disciplini – 14. mesto), za nameček pa se je prvič prebila tudi med slalomske dobitnice točk.  

V središčnih vlogah sta se dobro znašli tudi obe Ani. Drevova se je z osmim mestom še petič v veleslalomski sezoni prebila med deseterico, a ob tem hitro dodala, da ji ne manjka veliko za vnovičen napad na stopničke. Slalomistka Bucikova pa je s sedmim mestom vknjižila celo rezultat kariere.

Nova prva dama slovenskega slaloma - Ana Bucik Nova prva dama slovenskega slaloma - Ana Bucik Foto: Sportida

Šteharnik: Lahko smo ponosni

"Ponosen sem na to, da smo tako v veleslalomu kot slalomu med najboljšimi. Vsi skupaj pa smo lahko ponosni tudi na odlično izvedbo tekmovanja," se je ob koncu lisičjega smučarskega plesa smejalo glavnemu trenerju slovenske ženske reprezentance Denisu Šteharniku, ki sicer od poletja opozarja na velik napredek, a v isti sapi dodaja, da je za dodaten preboj potrebna tudi bolj drzna izvedba.

"V smučarskem razvoju lahko z dobrim delom prideš do določene točke. Za preboj pa je potrebna večja raven tveganja. Zato sem vesel, da so dekleta začela smučati bolj na meji," je poudaril šef reprezentance, ki je obžaloval le drugi slalomski odstop Maruše Ferk, za katero sicer pravi, da je na treningih primerljiva z Bucikovo.

Mitja Dragšič: Se vidimo na 54. Zlati lisici! Mitja Dragšič: Se vidimo na 54. Zlati lisici! Foto: Sportida

Tokrat so deževale le čestitke

Čestitk pa so bili ob koncu tradicionalnega dvodnevnega tekmovanja, ki stane 1,1 milijona evrov, deležni tudi mariborski organizatorji. Tokrat jim je bilo naklonjeno tudi vreme, tako da so lahko že pred božičem pripravili zadostne količine snega, skokovit padec živega srebra pa jim je dovoljeval tudi elegantno zaključno pripravo proge, ki so jo hvalile vse tekmovalke, od nove zlate lisice Mikaele Shiffrin do Kenijke Sabrine Simader.  

"Lani smo po slalomski odpovedi čutili grenak priokus. Občutek je letos za 100 odstotkov boljši. Za nami je izjemno lepa in organizacijsko mirna Zlata lisica. Vse je potekalo zelo gladko, od priprav do izvedbe. Naklonjeno nam je bilo tudi vreme. V soboto sonce, v nedeljo nemoteče snežinke, ki sporočajo, da je v mestu zima. Veseli tudi lep rezultatski izkupiček slovenskih deklet. Če bi iskal negativno točko, je ne bi mogel najti," je bil zadovoljen vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 133
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin