Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
7. 1. 2017,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Zlata lisica

Sobota, 7. 1. 2017, 17.50

6 let, 6 mesecev

Kenijski smučarski krst pod Pohorjem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Daleč stran od vrveža, za katerega je s slovesom poskrbela Tina Maze, in še dlje od zmagovalnega odra, na katerem je kraljevala Tessa Worley, je svoj krst v svetovnem pokalu na veleslalomskem delu Zlate lisice dočakala Kenijka Sabrina Simader.

Lani je nastopila na mladinskih olimpijskih igrah, letos na tekmi svetovnega pokala v Mariboru, prihodnje leto pa želi še na članskih olimpijskih igrah. | Foto: Sportida Lani je nastopila na mladinskih olimpijskih igrah, letos na tekmi svetovnega pokala v Mariboru, prihodnje leto pa želi še na članskih olimpijskih igrah. Foto: Sportida

Nesporna zmagovalka "natečaja" za najbolj eksotično smučarko na tekmi svetovnega pokala v Mariboru je bila 18-letna Sabrina Simader. Čeprav je bila z zaostankom osmih sekund in 14 stotink za najhitrejšo Mikaelo Shiffrin z naskokom najpočasnejša na prvi progi (Tina Maze je uradno odstopila), se je po nastopu hitro znašla v novinarskem primežu. Ta je bil pretežno avstrijsko obarvan, saj mlada Kenijka že 15 let živi pri naših severnih sosedih.

Ne želi biti (le) atrakcija

"Sem prva Kenijka v svetovnem pokalu, zato je razumljivo, da sem zanimiva za medije. A v prihodnje ne želim biti le atrakcija, ki dela šov zgolj s pojavnostjo. Želim se izkazati tudi z dobrimi rezultati. Ne bom le eksotična smučarka, pritisnila bom na plin. To lahko obljubim," je v tekoči nemščini pripovedovala Simaderjeva, za katero je bil to - po več slovenskih nastopih na tekmah FIS (Kranjska Gora, Krvavec ...) - pravcati krst v svetovnem pokalu.

"V Mariboru je lepo," pravi avstrijska Kenijka. | Foto: MaPa "V Mariboru je lepo," pravi avstrijska Kenijka. Foto: MaPa

Naslednja cilja: SP in ZOI

Na avstrijsko Štajersko se je z mamo iz Kenije preselila pri treh letih in se kmalu naučila tudi smučanja. Hitro so jo okužile tudi avstrijske tekmovalne ambicije, a pravi, da je od nekdaj želela nastopati za svojo domovino. Ne le na tekmi svetovnega pokala. "To je bil začetek, pred katerim sem bila, to moram priznati, zelo živčna. Zdaj bom v Schladmingu trenirala še naprej. Moj naslednji cilj je svetovno prvenstvo v St. Moritzu. Tam želim nastopiti v veleslalomu, superveleslalomu in kombinaciji. V prihodnji zimi pa se vidim tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu," pravi Simaderjeva, o kateri poročajo tudi kenijski mediji, na kakšno finančno podporo pa se ne more zanašati. "Odvisna sem od pokroviteljev," pravi.

"Proga je bila trda, povsem drugačna kot na tekmah nižje ravni, a sem vseeno uživala." | Foto: Sportida "Proga je bila trda, povsem drugačna kot na tekmah nižje ravni, a sem vseeno uživala." Foto: Sportida

Spoštljivo o Tini Maze

Ko smo se v ciljni areni pogovarjali z mlado Kenijko, je pristopil tudi Andrea Massi in v smehu pripomnil: "Pazljivo, to je moja tekmovalka." Pozneje je pojasnil, da jo je spoznal na enem od treningov. Prav zaradi tega je Simaderjeva še s toliko večjim veseljem pripotovala v Maribor, saj je bila to tudi poslovilna tekma Tine Maze. "Zelo jo spoštujem. Vidim tudi, da jo imajo ljudje tukaj zelo radi. To je razumljivo. Za njo je izjemna kariera," je dodala.

Ne spreglejte