Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
7. 1. 2017,
12.09

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

9

Natisni članek

alpsko smučanje Tina Maze Zlata lisica zimska rekreacija

Sobota, 7. 1. 2017, 12.09

5 let, 5 mesecev

Zadnje ovacije za Tino Maze: Hvaležna in ponosna!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

9

S poslovilnim veleslalomskim spustom Tine Maze po pohorski strmini se je v prvem dejanju 53. Zlate lisice končala najbolj bleščeča in rezultatsko z naskokom najboljša kariera kateregakoli slovenskega alpskega smučarja.  

Še zadnji pozdrav | Foto: Marko Vanovšek/Sportida Še zadnji pozdrav Foto: Marko Vanovšek/Sportida

"Danes mi ni lahko. To je bila zame čustveno zahtevna tekma. Za mano in mojo ekipo je velika zgodba. Veliko ljudi me je prišlo danes pozdravit. To mi ogromno pomeni. Hvaležna sem za vse trenutke, ki sem jih doživela v smučanju. Tako lepe kot tudi težke," je po tem, ko je še zadnjič kot aktivna tekmovalka na tekmi svetovnega pokala stopila pred novinarske mikrofone v Mariboru, dejala Tina Maze.

Pred tem se je odločno podala iz štartne hišice, se v napadalnem slogu lotila zgornjega dela proge, nato pa zarobila pred delom, kjer stojijo trenerji, objela partnerja in dolgoletnega šefa ekipe Andreo Massija in zadnjega trenerja Valeria Ghirardija, v nadaljevanju pa v lahkotnem ritmu odsmučala ciljno strmino ter se v slogu Bojana Križaja (Saalbach 1988) ustavila tik pred ciljno črto, snela smuči in se ob bučnih ovacijah sprehodila v ciljno areno.

Tina Maze: čas za slovo

Pod štartno številko 34 je nosila znamenito spodnjo majico z napisom "not your bussines". | Foto: Marko Vanovšek/Sportida Pod štartno številko 34 je nosila znamenito spodnjo majico z napisom "not your bussines". Foto: Marko Vanovšek/Sportida

Pahor in Cerar: Hvala!

Za ta scenarij slovesa se je odločila po tem, ko je ocenila, da zaradi čustev in manka treninga nima energije za napad na sam vrh. "Obstajal je tudi načrt B. Imel ga je predvsem Massi. To je povsem tekmovalno smučanje," je pojasnila 33-letna Črnjanka, ki je s svojim šovom zasenčila boj za najvišja mesta in tudi zelo kakovostna nastopa rojakinj Ane Drev in Ilke Štuhec. "Naj se tradicija nadaljuje," je dejala še vedno aktualna  olimpijska in svetovna prvakinja, ki je v cilju sprejemala številne čestitke.

Med drugim sta ji roko stisnila tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor, ki ji je izročil lovorjev venec. "Ste ponos in navdih. Hvala za vse," sta dejala osrednja politična veljaka v večtisočglavi množici, ki se je tokrat kljub nizkim temperaturam zbrala pod Pohorjem. "Nikjer drugje na svetu nimam toliko podpore kot prav v Mariboru. To je bil zame tudi izziv. Srečna sem. Vesela sem te proslave moje kariere," pravi Tina.

Massi: Hvala, Tina, hvala, Slovenija
"Dolgo sem v športu. Marsikaj sem videl. Z vsem spoštovanjem do vseh športnikov, a takšnih zavojev po štiridnevnem treningu še nisem videl," pa je ob koncu kariere najboljše slovenske smučarke dejal Andrea Massi, ideolog Tinine samostojne poti, in dodal: "Danes pa … Pustil sem jo svobodno. To sem ji tudi dejal. Lepo vreme, super občinstvo in nova oblika Tine Maze. Hvala njej in hvala Sloveniji."

Pokazala je, da še vedno zna ... | Foto: Vid Ponikvar Pokazala je, da še vedno zna ... Foto: Vid Ponikvar

6580 dni

"Dobro se spominjam svoje prve tekme v Mariboru. Ne morem pa verjeti, da je minilo že 18 let," je ob pospravljanju opreme razmišljala Mazejeva, ki je prav v Mariboru prvič nastopila v svetovnem pokalu. To je bilo pred natančno 6580 dnevi. Od tistega 2. januarja 1999 do danes je zbrala 401 nastop v svetovnem pokalu. Kar 26 tekem je dobila, si prislužila veliki kristalni globus, ob tem pa še 13 kolajn na velikih tekmovanjih in tako slovenskim ljubiteljem smučanja pričarala številne lepe trenutke.

Jutri pa … "Moj jutri bo veliko bolj prazen in miren. Danes je vse nabito s čustvi, ljudmi, mikrofoni, kamerami … te trenutke sicer cenim, a ne želim, da me prevzamejo. To ni moj vsakdan," pravi Tina in obljublja, da ostaja v stiku s športom. V prvi vrsti kot sodelavka Eurosporta, ostaja pa tudi partnerica Milke in Stöcklija.

Fotogalerija
1 / 37
Številke, številke …

401 – nastopov v svetovnem pokalu
81 – uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu
26 – zmag v svetovnem pokalu
9 – kolajn na svetovnih prvenstvih (4 zlate, 5 srebrnih)
4 – kolajne na olimpijskih igrah (2 zlati, 2 srebrni)
2. 1. 1999 – prvi nastop v svetovnem pokalu (Maribor, superveleslalom)
22. 3. 2015 – zadnji pravi/tekmovalni nastop v svetovnem pokalu (Meribel, veleslalom)
7. 1. 2017 - zadnji nastop v svetovnem pokalu (Maribor, veleslalom)
Ne spreglejte