SiolNET. Sportal Zimski športi
4,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ruka, posamična tekma (moški), nedelja

Anže Lanišek v zahtevnih razmerah do premierne zmage: Odličen dan!

4,36

termometer

Anže Lanišek
Anže Lanišek je zmagovalec zahtevne tekme v Ruki, kjer je po drugem sobotnem mestu v nedeljo prišel do premierne zmage. Foto: Guliverimage

Zmagovalec nedeljske tekme v Ruki, ki so jo v finalni seriji zaradi zahtevnih vetrovnih razmer večkrat prekinili, je Anže Lanišek, ki slavi premierno zmago svetovnega pokala, 70. slovensko. Slovencem je znova uspel lep ekipni uspeh, Cene Prevc je bil 5., Peter Prevc 6., Timi Zajc pa 20. Lanišku sta se na odru za zmagovalce pridružila Nemca Karl Geiger in Markus Eisenbichler.

Anže Lanišek Sportal Anže Lanišek režiser jubilejne slovenske zmage

V finski Ruki smo znova spremljali izjemno zahtevno tekmo, ki so jo v finalni seriji zaradi spremenljivih razmer zaznamovale številne prekinitve in čakanje.

Dolgo se je v vetrovni komediji načakal prav vodilni po prvi seriji Anže Lanišek, ki je na svoj drugi skok v hudem mrazu čakal okoli sedem minut. A tudi dolgo čakanje, med katerim je moral zapustiti zaletno rampo in odklonil odejo, ga ni zmedlo. Uspelo mu je ohraniti prednost iz prve serije, v kateri je s 147 metri postavil daljavo dneva in po sedmih stopničkah na individualnih tekmah dočakal tudi premierno zmago.

V finalu je pristal pri 135 metrih in na koncu za 1,6 točke prehitel vodilnega v skupnem seštevku Karla Geigerja, ki je na drugo mesto skočil s četrtega. Na tretjem je končal njegov rojak Markus Eisenbichler, ki je bil po polovici še najbližje Lanišku, a mu napad ni uspel.

Lanišku sta se na zmagovalnem odru pridružila Nemca, Karl Geiger in Markus Eisenbichler. Lanišku sta se na zmagovalnem odru pridružila Nemca, Karl Geiger in Markus Eisenbichler. Foto: Guliverimage "Zmaga mi vliva samozavest, a že prej sem vedel, da sem v dobri formi"

"Prvi skok je bil res super, fantastičen, zelo sem užival. V finalu pa smo videli, kako je bilo − na vrhu smo čakali in zato me je malo zeblo v roke. Vprašali so me, ali potrebujem odejo, a sem jo odklonil. Skušal sem ostati čim bolj miren in skočiti, kot znam. Zmaga mi vliva samozavest, a že prej sem vedel, da sem v dobri formi, da znam skočiti. Zame večje spremembe ni, grem še vedno lepo mirno iz skoka v skok. Bilo je zelo težko, posebno v finalni seriji. Dolgo sem čakal na skok, da sem imel roke že kar mrzle, a ostal sem miren in zbran za to, kar sem želel narediti. Boril sem se do konca, čeprav je bila moja višina v zraku zelo nizka. Boril sem se, da pridem do zelene črte in zmage. Odličen dan zame," je v pogovoru za Smučarsko zvezo Slovenije dejal 25-letni režiser jubilejne, 70. posamične slovenske zmage v svetovnem pokalu.

Jubilejna slovenska zmaga

Lanišek je poskrbel za 70. slovensko zmago na posamičnih tekmah v svetovnem pokalu, največ, kar 23, jim ima v lasti Peter Prevc. Slovenci so na ekipnih tekmah zmagali desetkrat.

Brata Prevc peti in šesti Cene Prevc je s petim mestom izenačil uspeh kariere. Cene Prevc je s petim mestom izenačil uspeh kariere. Foto: Sportida

Tudi tokrat so med dvajseterico končali štirje Slovenci. Po polovici so bili med prvo osmerico kar štirje varovanci Roberta Hrgote.

Cene Prevc je zasedal tretje mesto, a na koncu pristal na petem mestu in s tem izenačil rezultat kariere, Peter Prevc je zadržal šesto mesto, Timi Zajc, osmi po prvi serijipa je v zahtevnih finalnih razmerah zdrsnil na dvajseto mesto.

"Ni kaj, danes se je pokazala tista razlika, ko 'zadeneš' mizo. Vesel sem, da se mi je v zadnjih dveh skokih uspelo 'spoprijateljiti' s to skakalnico, saj ko enkrat 'zadeneš' mizo, res postane 'lepa'," je bil zadovoljen Cene, Peter pa dodal: "Današnja skoka sta mi zelo dobro uspela, saj sem se zbral takrat, ko to šteje. Zelo sem vesel uvrstitve med šesterico."

Peter Prevc je 11. mestu dodal še šesto. Peter Prevc je 11. mestu dodal še šesto. Foto: Sportida

Kos in Bartol prekratka za finale

Na tekmi sta nastopila še dva Slovenca, a sta bila prekratka za finale. Lovro Kos, ki je v soboto s 15. mestom vknjižil najboljši rezultat kariere, v kvalifikacijah pa zasedel deseto mesto, je bil na koncu 39., Tilen Bartol pa 46.

"Anže je moral imeti kar močne živce, da je zdržal ta pritisk, to čakanje. Trenutno je zelo dobro pripravljen," je bil zadovoljen Robert Hrgota. "Anže je moral imeti kar močne živce, da je zdržal ta pritisk, to čakanje. Trenutno je zelo dobro pripravljen," je bil zadovoljen Robert Hrgota. Foto: Sportida

Hrgota: Imel je močne živce

"Najprej bi čestital vsem fantom, še posebno Anžetu, Petru in Cenetu za odlične skoke danes. Kar se tiče tekme, pa je bila druga serija zelo težka, vetrovno spremenljive razmere, zato  je Anže moral imeti kar močne živce, da je zdržal ta pritisk, to čakanje. Trenutno je zelo dobro pripravljen, tako da ga tudi takšne stvari ne vržejo kar s tira. Mislim, da lahko res mirno in samozavestno nastopi na naslednjih tekmah," je bil zadovoljen glavni trener Robert Hrgota.

Le za Geigerjem

Lanišek se iz Finske vrača z drugim in prvim mestom, s katerima se je zdaj v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto, pred njim je le Geiger. Med deseterico sta še dva Slovenca, Cene je 7., Timi 9.; Peter Prevc je 18.

Anže Lanišek Foto: Guliverimage

Granerud znova brez tekme, Kobajaši v karanteni

Že v kvalifikacijah ga je znova polomil zmagovalec zadnjega svetovnega pokala, Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je pristal pri 106 metrih in z 58. mestom še drugič zapored ostal brez tekme. Že pred kvalifikacijami je moral misli na današnjo tekmo opustiti sobotni zmagovalec Rjoju Kobajaši, ki je bil pozitiven na koronavirus.

Prihodnji teden na Poljskem

Skakalna karavana bo zdaj zapustila Finsko, prihodnji konec tedna pa jo že čakata novi preizkušnji. Preselili se bodo v Wislo, ki je zadnja leta gostila uvod v svetovni pokal. V soboto bo na Poljskem prva ekipna tekma sezone, v nedeljo pa še posamična tekma.

Izidi, Ruka:

 1. Anže Lanišek (Slo)         311,9 točke (147,0/135,0 m)
 2. Karl Geiger (Nem)          310,3 (138,0/142,5)
 3. Markus Eisenbichler (Nem)  305,2 (145,0/135,5)
 4. Marius Lindvik (Nor)       297,5 (138,5/138,5)
 5. Cene Prevc (Slo)           296,8 (143,0/136,0)
 6. Peter Prevc (Slo)          288,2 (142,0/134,0)

 7. Stefan Kraft (Avt)         284,0 (123,0/138,5)
 8. Manuel Fettner (Avt)       281,8 (139,5/128,0)
 9. Stephan Leyhe (Nem)        281,6 (126,0/139,5)
10. Andreas Wellinger (Nem)    281,5 (132,5/138,5)
...
20. Timi Zajc (Slo)            265,0 (140,5/120,5)
...

- brez nastopa v finalu:
39. Lovro Kos (Slo)            121,2 (125,5)
46. Tilen Bartol (Slo)         101,3 (117,5)

Svetovni pokal, skupno (4):

 1. Karl Geiger (Nem)            305 točk
 2. Anže Lanišek (Slo)           252
 3. Markus Eisenbichler (Nem)    192
 4. Ryoyu Kobayashi (Jap)        180
 5. Halvor Egner Granerud (Nor)  160
 6. Stefan Kraft (Avt)           146
 7. Cene Prevc (Slo)             133
 8. Killian Peier (Švi)          119
 9. Timi Zajc (Slo)               90
10. Marius Lindvik (Nor)          82
...
18. Peter Prevc (Slo)             64
35. Lovro Kos (Slo)               16

...

Kobajaši v izolaciji Z najvišje stopnice zmagovalnega odra v izolacijo. Z najvišje stopnice zmagovalnega odra v izolacijo. Foto: Guliverimage

V kvalifikacijah bi moralo nastopiti 70 skakalcev, a jih toliko zagotovo ne bo. Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši je na družbenem omrežju zapisal, da je bil na testiranju, ki so ga opravili v soboto, pozitiven.

"Počutim se dobro, se vidimo v Klingenthalu," je zapisal zmagovalec sobotne tekme, ob tem pa pripel še fotografijo negativnega hitrega testa, opravljenega v hotelski sobi. Japonec je ob tem dodal, da je covid-19 prebolel junija, nato pa je bil še dvakrat cepljen. Čeprav je odgovornim pokazal potrdilo o protitelesih, to ni zadoščalo. 

Razočarani Kobajaši, ki nima simptomov bolezni, je moral v izolacijo, preostali člani japonskega tabora pa bodo lahko nadaljevali tekmovanje, vendar bodo pred odhodom na naslednje prizorišče pod drobnogledom.

Skakalci se bodo iz Finske preselili na Poljsko, kjer jih naslednji konec tedna čakajo preizkušnje v Wisli, nato pa sledi Klingenthal, kjer naj bi se jim, če ne bo sprememb, pridružil Kobajaši.

Kako je bilo v kvalifikacijah?

Uro in pol pred začetkom nedeljske posamične tekme v Ruki so opravili še kvalifikacije, skozi katere so se uspešno prebili vsi slovenski skakalci.

Najbolje se je v teh znašel vodilni v skupnem seštevku Nemec Karl Geiger, ki je pristal pri 143,5 metra in za dobre tri točke prehitel Avstrijca Jana Hoerla. Tretji je bil Nemec Markus Eisenbichler. Anže Lanišek, drugi s sobotne tekme, je v kvalifikacijah skočil v izjemno zahtevnih razmerah in prejel deset točk vetrovnega pribitka ter s 130 metri zasedel šesto mesto. Lovro Kos je pristal pri 136 metrih in zasedel visoko deseto mesto, Peter Prevc (132,5) je bil 16., Cene Prevc (129) 27., Timi Zajc (115) 39., Tilen Bartol (117) pa 49.

Ponovno ga je polomil zmagovalec zadnjega svetovnega pokala Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je pristal pri 106 metrih in z 58. mestom še drugič zapored ostal brez tekme. Že pred kvalifikacijami je moral misli na današnjo tekmo opustiti sobotni zmagovalec Rjoju Kobajaši, ki je bil na testiranju pozitiven na koronavirus.

Preberite še:

Ema Klinec Sportal Sanjska sobota: Želim le uživati v skokih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin