Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
6. 12. 2015,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Kenneth Gangnes Severin Freund skoki Lillehammer

Nedelja, 6. 12. 2015, 18.46

8 let

Peter Prevc: Slavje je bilo blizu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po treh tekmah nove sezone se lahko Peter Prevc pohvali z dvema uvrstitvama na stopničke. Tudi v drugo se je razveselil drugega mesta, a je vonjal zmago. V Lillehammerju veliko veselje Norvežanov.

Nedeljski dan je v tople domove slovenskih navdušencev skokov prinesel veliko veselja. Peter Prevc je bil spet osrednji junak, razlog pa drugo mesto v Lillehammerju.

Po uvodu v Klingenthalu, kjer je bil prav tako drugi, so to zanj druge posamične stopničke v tej sezoni. Če je bil v Nemčiji pred njim za 2,9 točke Norvežan Daniel Andre Tande, je tokrat pred njega stopil še drugi viking Kenneth Gangnes, ki je Petru ponagajal, in mu izpred nosu speljal zmago. Prehitel ga je za pičle 1,8 točke – po prvi seriji je Prevc zaostajal le za 0,3 točke. Gangnes je imel v obeh serijah najboljši dosežek, skakalec kranjskega Triglava pa je bil obakrat drugi in se razveselil novih 80 točk v svetovnem pokalu.

"Na sobotni tekmi se še nisem povsem spoprijateljil s srednjo skakalnico v Lillehammerju, danes je bilo že bolje in sem nastopil dobro. Do zmage mi je zmanjkalo le nekje pol metra. Slavje je bilo blizu. Moram biti potrpežljiv. Iskreno povedano sem vesel, da je bila končno na sporedu normalna tekma. Vreme nam je do zdaj vedno ponagajalo," je po osvojenem drugem mestu povedal Prevc, ki je bil blizu pravljični sedmi posamični zmagi v svetovnem pokalu.

Do začetka sezone le enkrat med deset, zdaj blesti

V skupnem seštevku se je po soboti, ko je bil na srednji olimpijski skakalnici 11., spet zavihtel med vodilno trojko. Njegov največji tekmec Severin Freund je po včerajšnji zmagi tokrat po slabšem prvem skoku na koncu osvojil peto mesto, a ima še vedno na sebi rumeno majico. Pred Gangnesom ima točko prednosti, pred Prevcem pa 21.

"V svetovnem pokalu je trenutno zelo močna konkurenca. Svojo kakovost kažejo norveški skakalci. Na prav vsaki tekmi lahko slavijo zmago. Za naslednje tekme v Nižjem Tagilu si zlasti želim, da ne bo preveč vetra," je še povedal Prevc.

Po velikem zmagoslavju pa je bil povsem šokiran domači junak Gangnes, ki ga sreča tokrat ni zapustila tako kot v soboto, ko je za vsega desetinko točke izgubil boj za premierno zmago. Čeprav ima že 26 let, pa je to njegova sploh tretja posamična uvrstitev med najboljših deset. Za mnoge se je vzel od nikoder: "Nimam besed. Neverjetno. Prvič sem zmagal v svetovnem pokalu. Cilj za sezono je bil, da se na vsaki tekmi uvrstim med 20 najboljših, in to se v nadaljevanju ne bo spremenilo. V ekipi imamo veliko mladih skakalcev, ki dajejo dodatno energijo in mislim, da je to razlog za naš uspeh."

Odličen je bil tudi Petrov mlajši brat Domen, ki je z drugim skokom spet opozoril nase. Sedmi rezultat druge serije je šestnajstletnega skakalca iz Dolenje vasi z 19. povzdignil na kar 12. mesto in po dveh osmih mestih spet zrežiral odlično predstavo. Med dobitnike točk sta se zavihtela še Jurij Tepeš (26.) in Robert Kranjec (30.).

Sezona smučarskih skakalcev se bo nadaljevala prihodnji teden v Nižjem Tagilu, kjer bosta dve posamični tekmi.

Ne spreglejte