Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
12.02

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

skoki Oberstdorf svetovno prvenstvo v poletih

Torek, 23. 1. 2018, 12.02

6 let, 3 mesece

Novinarska konferenca slovenske skakalne reprezentance

Janus: Kdo potuje na olimpijske igre? Znano bo po ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Skakalci

Člani slovenske skakalne flote, ki je na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu posegla po ekipnem srebru, so na novinarski konferenci v Ljubljani strnili svoje vtise s prvenstva. Razlogov za prešerno voljo ni manjkalo, misli pa so že usmerjene v prihodnost. Naslednja postaja so Zakopane na Poljskem, ki bodo zadnje sito za izbor potnikov v olimpijski Pjongčang.

Oglejte si glavne poudarke z današnje novinarske konference:

Po besedah selektorja slovenske skakalne vrste Gorana Janusa je srebrna kolajna z ekipne preizkušnje svetovnega prvenstva v poletih peta medalja za Slovenijo z večjih tekmovanj, a je hkrati povsem enako ponosen tudi na šesto mesto Petra Prevca na posamični preizkušnji dan pred ekipno.

"Neprestano uvrščanje na zmagovalne stopničke ni samoumevno, šesto mesto je vrhunski rezultat," je poudaril Janus, ki po slabem uvodu v sezono od tega konca tedna lažje diha v svoji selektorski vlogi. "Če ne bi imeli miru, predvsem miru, bi težko bili uspešni," je poudaril in se ozrl proti drugim reprezentancam v svetu smučarskih skokov. "Vemo, kakšne finance imajo in s kakšnimi materiali razpolagajo drugi. Težko je vedno biti zraven in vesel sem, da so fantje mirni in da lahko delamo naprej."

Goran Janus ima spet razlog za prešeren nasmeh. | Foto: Vid Ponikvar Goran Janus ima spet razlog za prešeren nasmeh. Foto: Vid Ponikvar

Povedal je, da so se nedeljske ekipne preizkušnje lotili sproščeno in brez napak. "Upali smo sicer na kakšno napako Norvežanov, a niso grešili. To, kar nam je uspelo, je vrhunsko in odlično," je skakalce in celotno ekipo, ki deluje v ozadju skakalnega ustroja, pohvalil selektor. 

Kdo potuje v Zakopane in kdo leti v Pjongčang? 

Na novinarski konferenci je razkril seznam potnikov na prihodnjo tekmo v Zakopanah (Peter in Domen Prevc, Anže Semenič, Žiga Jelar in Timi Zajc, medtem ko Tilen Bartol in Jernej Damjan ostajata doma), medtem ko o potnikih na olimpijske igre v Pjongčang še ni želel razpredati. "To je vprašanje, ki vse zanima. Počakajmo na Zakopane," je slovenski skakalni strateg ostal skrivnosten, potem pa vendarle izdal, da so si vozovnico za Južno Korejo prav gotovo že zagotovili Peter Prevc, Jernej Damjan in Anže Semenič

Poleti pri določanju potnikov za OI ne bodo šteli

"Pri teh treh ni vprašanja, je pa ponavadi vedno tako, da imaš še kakšno šesto ime. Gre za odločanje med petim in šestim skakalcem. Odločil se bom po Zakopanah. Je pa tako, da poleti v samih kriterijih pri odločitvi za olimpijske igre ne štejejo. Trenutno več ne morem povedati. Vse bo jasno po Zakopanah," je dal glavni trener A-reprezentance vedeti, da poleti na SP ne bodo vplivali na njegovo odločitev pri izbiri preostalih potnikov za na OI. Več pozornosti bo namenil predstavam na skakalnicah.

Za peterico si na Poljskem želi: "Spet se bomo držali svojega načrta. Med deseterico posamično, na ekipni tekmi pa bo velik boj. Jerneja ne bo zraven, ampak tisti, ki bodo, bodo morali dati svoj delež."

Slovenci bodo v ponedeljek ostali v Zakopanah, v četrtek pa že odpotovali proti Willingenu, kjer bo nastopila celotna olimpijska ekipa. 

Peter Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Starejši Prevc izpostavil dober ekipni duh, mlajši pozitivni vpliv odgovornosti

Za mikrofon so poprijeli tudi štirje z medaljami okrašeni letalci, brata Domen in Peter Prevc, Jernej Damjan in Anže Semenič, svoje občutke s prvega svetovnega prvenstva v poletih pa sta strnila tudi Žiga Jelar in Tilen Bartol.

Peter Prevc je pohvalil dober ekipni duh, ki vlada v slovenski skakalni reprezentanci. "Povezanost iz garderobe se je čutila tudi na skakalnici," je povedal in pohvalil sotekmovalce, ki so se udeležili podelitve medalj dan prej, na kateri je kot šesti s posamične preizkušnje sodeloval tudi sam. Njegov najmlajši brat Domen, ki je v nedeljo prispeval velik delež k srebrni medalji, pa je priznal, da je tokrat odgovornost, ki jo prinaša ekipna tekma, obrnil v svoj prid. "Običajno me pritisk oddalji od dobrih skokov, tokrat mi je pomagal do končne dolžine," je priznal Domen, ki je v nedeljo poletel do oznake za 216 metrov.

Domen Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Pozitivno nervozo pred ekipno tekmo je omenil tudi Anže Semenič, ki je s srebrno kolajno po 50 letih suše obogatil zbirko skakalnega kluba Tržič: "Nekaj sporočil in klicev sem po osvojeni medalji res dobil. To so bili predvsem moji najbližji in krajani iz Tržiča. V nedeljo sem čutil pozitivno nervozo, ki ti jo prinese ekipna tekma. Vesel sem, da mi je uspelo prikazati dva dobra skoka."

Perfekcionist, ki letos dela drugače

Sproščen kot na letalnici je bil Jernej Damjan tudi na novinarski konferenci. Na vprašanje, kje je skrivnost njegovega preporoda v letošnji zimi, pa je znova izpostavil sproščenost in spremenjen način dela. "Po značaju sem perfekcionist in dolga leta sem delal po istem kopitu, tudi če to ni prinašalo rezultatov. Potem pa sem se zamislil, če si ne upam ničesar spremeniti, potem ne bom napredoval. Spremembe so pripeljale do večje sproščenosti, poleg tega pa zdaj precej bolj uživam v tem, kar počnem," je še dejal Damjan, s 34 leti najstarejši član srebrne flote, ki bo na svojo željo izpustil konec tedna v Zakopanah. Jernej Damjan | Foto: Sportida Foto: Sportida

Damjan se je odločil s težkim srcem, a zdaj je čas, da nabere energijo

"Po pogovoru z Igorjem Medvedom sem se odločil za to potezo. Če sva že vse poletje delala skupaj, tudi zdaj približno veva, kako funkcioniram v določenih situacijah. Sezona je naporna in dolga. S težkim srcem sem se odločil, da ne grem. A po pametnem razmisleku sem uvidel, da je to res edini čas, ko se lahko še malo umaknem, se malo spočijem in naberem energijo za drugi del sezone, ki ga je še kar nekaj pred nami," je Damjan, ki bo treniral v Planici in tam preizkušal tudi drese za olimpijske igre, komentiral odločitev, da ostane doma. "Svoje je na najboljši način izkoristil, zasluži si počitek," je pripomnil Janus.

Jasnič: Prišlo bo do zamenjav

Ljubo Jasnič | Foto: STA , Foto: STA ,

Predstavitve se je udeležil tudi nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih in zdajšnji direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek, ki je poudaril, da so dosežki iz Oberstdorfa plod načrtnega in sistematičnega dela ter vere v to, da se je mogoče pobrati tudi po težkih časih, ko ni pričakovanih izidov. Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič se je zazrl proti Pjongčangu in napovedal pomlajevanje ekipe za prihodnje olimpijsko obdobje.  

"Neumorno prihaja do zamenjave generacij. Mladost in izkušenost sta naredili svoje v Oberstdorfu. Prihaja pa novo olimpijsko obdobje, kjer bo verjetno prišlo do nekaterih zamenjav. Ko bo čas za to, jih bomo povedali in objavili. Vesel sem, da do teh menjav prihaja neboleče," je dejal Jasnič. 

Na to, kakšne bodo spremembe, bo treba še počakati, je pa Janus zavrnil, da bi novinarska konferenca namigovala na njegov odhod po sezoni.

Ne spreglejte