Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 7. 2016,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Natisni članek

skoki Peter Slatnar Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 14. 7. 2016, 13.07

6 let, 6 mesecev

Janus mora Prevca večkrat zaustaviti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

1

Prvi mož skokov v pretekli sezoni Peter Prevc je v polnem trening pogonu, da bi v prihodnjo zimo prišel maksimalno pripravljen. Pravi, da je z načinom dela in z ravnjo skokov zadovoljen, kar je dobrodošla novica tudi za slovenske ljubitelje skokov.

Peter Prevc zavzeto dela na treningih. | Foto: Peter Prevc zavzeto dela na treningih.

Po šestdnevnem oddihu v sosednji Italiji je Peter Prevc spet zavihal rokave in nadaljuje treninge za zimo, ki pa je oddaljena še debele tri mesece in pol. Pred skakalci pa so že prve prave tekme v poletnem grand prixu. Ta konec tedna jih čaka preizkušnja v Courchevelu, ki jo bo naš najboljši skakalec izpustil, bo pa zato skakal prihodnji teden v Visli.

"Treba je že paziti, da Aljoša koga z likalnikom ne opeče"

"Med dopustom so bile že misli marsikdaj pri skokih, je pa res, da prija zamenjati okolje. Ko sem prišel nazaj, sem dobil nov zagon in šel z veseljem na trening. Menjava okolja pride prav. Če smo v Planici, je vseskozi veliko ljudi. Tudi v Italiji jih je, vendar te nihče ne pozna. Preskok za glavo narediš, da ti ni treba ves dan o skokih razmišljati," pravi Prevc, ki je zmagal obe tekmi celinskega pokala v začetku julija v Kranju.

Vestno posluša nasvete trenerjev. | Foto: Vestno posluša nasvete trenerjev.

Zaradi dobrih rezultatov je razumljivo tarča navijačev, ki ga pocukajo za rokav tudi med treningom. V Planici je še toliko bolj na tapeti, saj v dolino pod Poncami poleti roma ogromno število ljudi, ki si med drugim ogledajo tudi sodoben nordijski center: "Včasih postane moteče, ko sediš in se s trenerjem pogovarjaš po walkie-talkieju, zraven ti trije na uho govorijo, potem moraš smuči namazati … Treba je že paziti, da Aljoša (Aljoša Branc, reprezentančni serviser, op. p.) koga z likalnikom ne opeče (smeh, op. p.)."

Prve "slatnarce" še vedno pod njegovima nogama

Povsem razumljivo mu je, da je v tem trenutku težko imeti optimalno formo na skakalnici, saj je trening prepleten s kondicijskimi vložki: "Kar se tiče tehničnega dela skokov, jih je polovica dobrih, s čimer sem zadovoljen. Je pa še kar nekaj stvari, ki se jih da popraviti. Goran (Goran Janus, op. p.) me večkrat ustavlja: 'Peter, zdaj je julij'. Če hočeš na hitro, lahko sebe kaznuješ. Zdaj so napake večje, bolj grobe, ker je več kondicijskih treningov. Vse skupaj moraš počasi odpravljati. Ne vse naenkrat, ker je za glavo preveč."

V Planici imajo slovenski skakalci izjemne pogoje za trening. | Foto: V Planici imajo slovenski skakalci izjemne pogoje za trening.

Dobrodošlo pa je slišati, da je v celoti gledano zadovoljen in stremi k čim višji konstanti dobrih skokov. Prav tako pozdravlja smuči Petra Slatnarja: "Smuči so v redu. Mediji ste imeli s to menjavo proizvajalca veliko več dela kot sami tekmovalci. Takoj sem verjel, da se bo dobro končalo, če se je že slabo začelo. Prvi par, ki sem ga dobil, je še zdaj pod mojima nogama."

Slatnarjeva ideja so tudi karbonski čevlji, vendar v tem trenutku še niso za izstrel, saj mu je ogromno časa vzela proizvodnja smuči: "Čevlji se na vsakih 14 dni razvijajo in kaj poizkusimo. Težava je, ko je treba narediti karbonski kalup. Če imaš usnjenega, se potem na nogo prilagodi. Ko govorimo o karbonu, moraš na veliko nog dati, da dobiš čim bolj univerzalno kopito."

Poglejte si priprave Prevca na skok in utrip iz Planice

Slovenski skakalci so lahko zelo veseli, da imajo doma tovrstno podporo in možnost dobrega treninga v Kranju in Planici, zato lahko pričakujemo, da se bo Petru v prihodnje priključil še kdo, ki bo bolj konstantno posegal po najvišjih mestih.

Ne spreglejte