Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
22.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rok Tršan

Petek, 29. 7. 2011, 22.05

7 let, 12 mesecev

Ivan Hudač spoznava tekače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ivan Hudač je zadnjih pet let treniral smučarske tekačice in predvsem Petro Majdič, v novi sezoni pa je slovaški strokovnjak prevzel najboljše slovenske tekače, ki so združeni v ekipi U23 A.

Začel jih je spoznavati že na zadnji tekmi prejšnje sezone spomladi na Rogli. Takrat je šlo za neformalno srečanje, po desetih dneh pa je že resno delal z njimi. "Za nami je dvanajst tednov skupnega treninga, malo smo tudi testirali. V prvem obdobju je šlo za spoznavanje sistema in tekmovalcev, njihove mentalitete, pridnosti in nadarjenosti. Dovolj smo se spoznali, da bomo lahko začeli delati na moj način. Prej še nisem upal preiti na svoj režim, ker nisem vedel, koliko zmorejo fantje," pravi Ivan Hudač. V njegovi ekipi so Domen Potočnik (TSK OGP Grad Bled), Matej Šimenc (TSK Valkarton Logatec), Boštjan Klavžar (TSK Valkarton Logatec), Amel Ščuk (TSK Merkur Kranj), Rok Tršan (TSK Valkarton Logatec) in Gregor Kralj (TSK Jub Dol).

Fantje so pridni, vendar potrebujejo veliko časa, da se navadijo na še ostrejši ritem. Nekateri njihovi vrstniki iz drugih držav že dosegajo vrhunske rezultate, Hudač pa upa, da bodo s skupnimi močmi tudi slovenski tekači dosegli čim več. Matej Šimenc je bil poškodovan in prav poškodbe posameznika lahko izključijo za daljše obdobje s treninga.

Najprej v Ruhpolding, nato na Roglo

Hudač ne namerava pritiskati na tekače, v treh letih pa si že obeta dobre rezultate, saj naj bi se do takrat dobro navadili na nov način treninga. Nekaj časa bo vzelo tudi navajanje na novega trenerja. "Ekipa je perspektivna, vendar fantje imajo pomanjkljivosti, ki jih moramo odpraviti," meni slovaški strokovnjak, ki po tednu dni počitka v teh dneh z reprezentanti dela v okolici Ljubljane, največ v Logatcu. Čaka na potrditev priprav od 1. do 10. avgusta v Ruhpoldingu, od 14. avgusta pa načrtuje daljše priprave na Rogli, kjer bodo Slovenci opravili nekaj treningov z najboljšimi češkimi tekači. Imeli bodo dobro motivacijo in primerjavo. Tudi Hudač se mora znova navaditi na drugačno delo. V zadnjih letih je treniral predvsem Petro Majdič, zdaj pa skrbi za šest športnikov, ki so različno stari. Mlajši razmišljajo manj zrelo kot starejši, ki zadeve jemljejo že bolj kompleksno. Vsekakor želi z njimi doseči maksimalne rezultate. Pri delu je precejšnja ovira, da so fantje iz različnih krajev. To pomeni več vožnje za nekatere; Domen Potočnik se mora voziti z Bleda v Logatec, vendar zaradi razdalje večkrat opravi trening kar doma, pri čemer lahko dela tudi kaj narobe. Seveda bi bilo bolje, če bi lahko bil ves čas z ekipo. Velika pomanjkljivost je, da v Sloveniji nimamo nacionalnega športnega centra, kot ga imajo na primer v Štrbskem Plesu, kjer bi tekači imeli idealne razmere za delo.

Pri Hudaču bo potrebno delati več intervalov

Za dobre dosežke na najvišji ravni morajo tekači trenirati zelo veliko. Nekateri fantje so že navajeni na velik obseg dela, drugi še ne. "Pri delu se držim svojih parametrov in načel. Morda morajo pri meni narediti več intervalov in določene vaje večkrat ponoviti. To je morda drugače, kot so bili navajeni. Tekači pač različno reagirajo na takšne stvari," pravi Hudač. Njegovi tekači bodo v novi sezoni 2011/2012 tekmovali predvsem v celinskem pokalu, morda pa bodo nastopili tudi na kateri od tekem svetovnega pokala. Vsekakor bi bilo dobro, da bi se slovenskim ljubiteljem smučarskega teka predstavili decembra na Rogli, čeprav jih v istem terminu čaka tudi pomembna tekma v celinskem pokalu. "Trenerji se bomo morali pametno odločiti, kaj bo najboljše. Cilje za novo sezono bomo najbrž določili na podlagi pripravljenosti tik pred začetkom tekmovanj," poudarja Hudač.

Ne spreglejte