Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
22.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 5. 2. 2013, 22.04

7 let, 12 mesecev

Ilka Štuhec: junakinja v senci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V senci Tine Maze, ki je drugič v svoji karieri postala svetovna prvakinja, se je pogumnega in rezultatsko uspešnega superveleslaloma veselila tudi Ilka Štuhec.

''Super rezultat. Slovenja je tudi ekipno uspešna. No, smo celo prvi med vsemi. Počakajmo do konca prvenstva,'' je odlično in tudi nekoliko presenetljivo šesto mesto Ilke Štuhec v širši rezultatski kontekst postavila nova superveleslalomska prvakinja Tina Maze. Mlajša rojakinja ji ni ostala dolžna. ''Vesela sem, da nas je Tina znova tako premagala,'' je z zanjo značilnim smehom proti končnemu vrstnemu redu pogledala Štuhčeva, na vprašanje, kdaj bo tudi sama na veliko tekmovanje pripotovala kot kandidatka za odličje, pa hudomušno odgovorila: ''Oh, če pogledam Tino, imam še celo desetletje časa. Pravijo, da se počasi daleč pride. ''

A čeprav je nesporno dejstvo, da je Mazejeva povsem zasenčila dober nastop nekdanje mladinskega svetovnega prvakinje v smuku in slalomu, pa je bila vendarle tudi Ilka deležna številnih simpatij. Navsezadnje velja za najbolj obetavno članico mlajšega rodu, ki bo moral stopiti v največje čevlje v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, hkrati pa je tudi jasno, da so njen razvoj zavrle poškodbe. ''Vse ob svojem času. Sem na pravi poti,'' je v zadnjih dveh sezonah ob pomislekih o prepočasnem pribijanju na želene položaje odgovarjala Štuhčeva. Podobno trdi tudi po svojem krstu na velikih tekmovanjih, vseeno pa priznava, da so prav takšni rezultati, čeravno izstopajoči iz povprečja, prava potrditev in smerokaz za naprej. Šesto mesto Štuhčeve, ki ob dragocenih FIS točkah prinaša tudi 4000 švicarskih frankov nagrade, velja visoko ovrednotiti tudi zaradi štartne številke štiri. Le-ta ji je sicer prinesla boljše pogoje, a hkrati tudi več stresa, saj je bila za razliko od najboljših, ki so se grele v koči, skorajda vseskozi v ''bojni'' pripravljenosti. ''Čeprav sem skušala držati določeno raven koncentracije, pa sem iskala tudi priložnost za zabavo, igro, sproščanje … Ni bilo prijetno. Sem pa seveda upala, da tekma bo. Zdaj sem vesela, da sem svojo najboljšo predstavo uprizorila na največji tekmi. Vesela sem tudi, da sem dobila priložnost. Maksimalno sem napadla in kmalu tudi videla, da me čaka podlaga, na kateri je treba smučati z občutkom, na trenutke celo nežno. Žal sem v spodnjem delu popustila in skorajda padla. Tudi sam občutek ni bil najboljši. Toda rezultat je odličen,'' pravi 22-letna Štajerka. V Schladmingu naj bi nastopila še na ekipni tekmi ter v smuku, veleslalomu in superkombinaciji. ''Za menoj je odlična izkušnja, zdaj bom napadala še naprej. To je edini pravi recept. Ne bom imela prav nič proti, če mi bo šlo še naprej tako dobro,'' poudarja Ilka.

Ne spreglejte