Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
7.59

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Stan Wawrinka Alexei Popyrin Laslo Đere Alexander Zverev Clara Burel Elisabetta Cocciaretto ATP WTA teniški globus Laura Siegemund Iga Swiatek tenis

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 7.59

9 mesecev

Teniški globus, 30. julij

Zverev do prve lovorike po letu 2021, Avstralec najboljši v Umagu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Alexander Zverev | Iga Swiatek je v finalu tekmici iz Nemčije oddala le eno igro. | Foto Reuters

Iga Swiatek je v finalu tekmici iz Nemčije oddala le eno igro.

Foto: Reuters

Nemec Alexander Zverev je v finalu turnirja v Hamburgu s 7:5, 6:3 premagal Srba Lasla Đereja, Avstralec Alexej Popyrin je v Umagu ugnal švicarskega veterana, 38-letnega Stana Wawrinko s 6:7 (5), 6:3 in 6:4. Poljakinja Iga Swiatek je v Varšavi s 6:0 in 6:1 nadigrala Nemko Lauro Siegemund, Italijanka Elisabetta Cocciaretto pa je bila v Lozani boljša od Francozinje Clare Burel in osvojila prvi naslov na najvišji ravni turnirjev WTA.

Alexander Zverev
Sportal Jakupovićeva izpadla v polfinalu, Wawrinka navdušuje v Umagu

Nemec Alexander Zverev je zmagovalec teniškega turnirja ATP v Hamburgu z nagradnim skladom 1,8 milijona evrov. Četrti nosilec in domačin je v finalu s 7:5, 6:3 premagal Srba Lasla Đereja. Dvoboj je trajal uro in 50 minut. Šestindvajsetletnik, rojen prav v Hamburgu, je v 31. finalu slavil jubilejno 20. turnirsko zmago in prvo po novembru 2021, ko je osvojil zaključni turnir v Torinu.

V finalu je Zverev igral prvič po lanskem maju v Madridu, kasneje pa ga je ustavil zlom gležnja v polfinalu odprtega prvenstva Francije proti Špancu Rafaelu Nadalu. Tudi zavoljo tega je današnjo zmago na domačih tleh sprejel zelo čustveno.

Đere je petič igral v finalu turnirjev najvišje ravni ATP in tretjič ostal praznih rok. Nazadnje je slavil oktobra 2020 na Sardiniji. Na lestvici se bo v ponedeljek povzpel med najboljših 40, potem ko je teden začel kot 57. igralec sveta.

Popyrin premagal 15 let starejšega Wawrinko

Avstralec Alexej Popyrin je zmagovalec teniškega turnirja v Umagu. Mladi, 23-letni igralec je v finalu ugnal švicarskega veterana, 38-letnega Stana Wawrinko s 6:7 (5), 6:3 in 6:4. S tem je po Singapurju leta 2021, ko je v finalu premagal Aleksandra Bublika, osvojil svoj drugi turnir najvišje ravni.

Hkrati je postal prvi Avstralec po Leytonu Hewittu in letu 2009, ki je dobil turnir na pesku. Kot sam pravi, mu zmaga še toliko več pomeni, ker ga je v Umagu prvič spodbujala celotna družina.

Avstralec je imel v dvoboju med tekmo veliko težav z bolečinami v mišici, a se ni predal. "Niti v enem trenutku nisem pomislil, da bi dvoboj predal. Dejal sem, da če bom izgubil, bom izgubil, a z igrišča ne bom odšel. Na koncu sem zmagal, še sam ne vem, kako," je dejal nekdaj drugi mladinec sveta, ki je v Umagu nastopil prvič. Do turnirja je bil 90. igralec sveta, po neuradnih podatkih bo zdaj napredoval na 57. mesto. Za nagrado je prejel ček v vrednosti 85.605 evrov.

Wawrinka, dvakratni zmagovalec turnirjev za grand slam, ki je ta turnir dobil že leta 2006 (to je bila njegova prva turnirska zmaga), v finalih pa je nastopil že 31. in zabeležil 16. poraz, je v žep pospravil 49.940 evrov, na lestvici pa bo napredoval na 49. mesto.

Taylor Fritz | Foto: Reuters Taylor Fritz Foto: Reuters Taylor Fritz do naslova v Atlanti

 Ameriški teniški igralec Taylor Fritz je zmagovalec turnirja ATP v Atlanti z nagradnim skladom 668.265 evrov. Prvi nosilec, sicer deveti igralec sveta na lestvici ATP, je v finalu s 7:5, 6:7 (5) in 6:4 premagal Avstralca črnogorskih korenin, Aleksandra Vukica.

Fritz je leta 2019 že igral v finalu v Atlanti, vendar je takrat izgubil proti Avstralcu Alexu De Minaurju.

To je za 25-letnika šesti naslov v karieri, vendar se je moral najboljši ameriški igralec kar potruditi, da je v dveh urah in 16 minutah strl odpor 82. igralca sveta.

Sedemindvajsetletnik iz Sydneyja pa je prvič nastopil v finalu turnirja ATP.

V Atlanti se je tako razširila ameriško-avstralska prevlada. Od leta 2010 in prve izvedbe turnirja so naslov osvojili zgolj igralci teh držav.

Američan John Isner je doslej v Atlanti zmagal kar šestkrat, njegov rojak Mardy Fish in De Minaur sta slavila po dvakrat, Američan Andy Roddick in Avstralec Nick Kyrgios pa po enkrat. Leta 2020 turnirja ni bilo zaradi covidne pandemije.

Poljakinja navdušila rojake na tribunah

Iga Swiatek je v 19. nastopu v finalih na turnirjih te ravni dosegla 15. zmago, Nemka je v odločilnem dvoboju nastopila četrtič, ostaja pri dveh zmagah. Domačinka iz Varšave je tako potrdila četrto letošnjo lovoriko, pred tem je bila najboljša na OP Francije, v Stuttgartu in Dohi. Danes ni imela Nemka nobenih možnosti, prvi niz je trajal le pol ure, po treh odvzemih servisa tekmici pa je Swiatek Nemki "zavezala kravato".

Le za odtenek bolje in vsaj z eno osvojeno igro nemške igralke se je končal drugi niz, v katerem je Laura Siegemund po zaostanku z 0:3 le dobila igro na svoj servis. A je naslednjo nato spet izgubila, Poljakinja pa je pred svojimi navijači izkoristila prvo priložnost za zmago ter po 69 minutah potrdila uspeh v Varšavi.

V poljski prestolnici je sicer tekmovalkam precej nagajalo vreme, dvoboji pa so se razvlekli na več dni. Siegemund, sicer na lestvici WTA šele 153., je v soboto tako najprej dokončala v petek začeti četrtfinalni dvoboj, kasneje pa je bila uspešna še v polfinalu. Swiatek je polfinale proti Belgijki Yanini Wickmayer dokončala šele danes, potem ko je igralki v soboto zvečer z igrišča pregnala tema.

Mlada Italijanka do prvega naslova

Italijanka Elisabetta Cocciaretto je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA v švicarski Lozani z nagradnim skladom 235.770 evrov. V finalu je po dveh urah in 45 minutah s 7:5, 4:6, 6:4 premagala Francozinjo Claro Burel in osvojila prvi naslov na najvišji ravni turnirjev WTA. 

Dvaindvajsetletna Cocciartto, sicer druga nosilka turnirja, je tako v drugem finalu prvič slavila. Pred tem je bila neuspešna na začetku leta v Hobartu, ko je bila od nje boljša Američanka Lauren Davis. Nepostavljena Burel je prav tako dvakrat igrala na zadnji stopnički, obakrat prav v Lozani. Pred dvema letoma je morala premoč priznati Slovenki Tamari Zidanšek. Konjičanka je letos v Lozani igrala v četrtfinalu in izgubila proti Madžarki Anni Bondar.

V soboto pozno zvečer je v polfinalu dvojic izgubila še Dalila Jakupović skupaj s Črnogorko Danko Kovinić. Boljši sta bili Francozinja Diane Parry in Anna Bondar.

Hamburg, ATP (1.831.515 evrov):

Finale:
Alexander Zverev (Nem/4) - Laslo Đere (Srb) 7:5, 6:3.

Varšava, WTA (235.770 evrov):

Finale:
Iga Swiatek (Pol/1) - Laura Siegemund (Nem) 6:0, 6:1.

Polfinale:
Iga Swiatek (Pol/1) - Yanina Wickmayer (Bel) 6:1, 7:6 (6);
Laura Siegemund (Nem) - Tatjana Maria (Nem) 5:7, 6:3, 6:4.

Lozana, WTA (235.770 evrov):

Finale:
Elisabetta Cocciaretto (Ita/2) - Clara Burel (Fra) 7:5, 4:6, 6:4.

 

Atlanta (668.265 evrov):

Finale:
Taylor Fritz (ZDA/1) - Aleksandar Vukic (Avs) 7:5, 6:7 (5), 6:4.

Blaž Rola
Sportal Slovenski teniški igralec prvič osvojil turnir ATP
Ne spreglejte