Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
10.28

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

tenis Emma Navarro Elise Martens

Sobota, 13. 1. 2024, 10.28

3 mesece, 2 tedna

Teniški globus, 13. januar

Presenečenji pred začetkom Melbourna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Emma Navarro | Emma Navarro | Foto Guliverimage

Emma Navarro

Foto: Guliverimage

Pred nedeljskim začetkom prvega teniškega vrhunca sezone 2024, OP Avstralije v Melbournu, se končujejo manjši turnirji tam doli. V Hobartu ga je osvojila Američanka Emma Navarro, v Aucklandu pa Alejandro Tabilo. V Adelaidi sta slavila Čeh Jiri Lehečka in Latvijka Jelena Ostapenko.

Ben Shelton
Sportal V Aucklandu za naslov nepostavljena Daniel in Tabilo

Američanka Emma Navarro, 31. teniška igralka sveta, je v finale turnirja WTA 250 v Hobartu premagala prvo nosilko Elise Mertens iz Belgije s 6:1, 4:6 in 7:5. Dvaindvajsetletnica je tako po dveh urah in 48 minutah osvojila svoj prvi turnir WTA v karieri.

Navarro je bila lani ob tem času na 149. mestu svetovne lestvice, v tem letu pa je izgubila le en dvoboj in bo z osmimi zmagami prišla na odprto prvenstvo Avstralije, kjer bo njena prva tekmica Kitajka Wang Xiyu. Osemindvajsetletna Mertensova, sicer 29. igralka WTA, je v Hobartu zmagala v finalu leta 2017 in 2018.

Čilenec Alejandro Tabilo pa je v finalu teniškega turnirja ATP v Aucklandu na Novi Zelandiji premagal Japonca Tara Daniela s 6:2 in 7:5 ter kot kvalifikant presenetljivo osvojil svoj prvi naslov na turneji ATP. Tridesetletni Daniel, 74. igralec sveta, je v polfinalu izločil prvega nosilca, 21-letnega Američana Bena Sheltona, Tabilo, 82. igralec lestvice ATP, pa Francoza Arthurja Filsa.

Lehečka prvi Čeh po Veselyju

Čeh Jiri Lehečka je zmagovalec teniškega turnirja ATP 250 v Adelaide. V finalu je ugnal Britanca Jacka Draperja s 4:6, 6:4 in 6:3. Lehečka, 32. na svetovni lestvici, je tako kot njegov tekmec Draper, 62. igralec na svetu, nastopil v drugem finalu v karieri.

Jiri Lehečka je zmagovalec Adelaide. | Foto: Guliverimage Jiri Lehečka je zmagovalec Adelaide. Foto: Guliverimage

Lehečka, sedmi nosilec turnirja, je v polfinalu ugnal tretjega nosilca Američana Sebastiana Kordo, Draper pa je bil boljši od osmega nosilca Aleksandra Bublika iz Kazahstana.

"Tako čustveno je osvojiti svoj prvi naslov tukaj," je dejal Lehečka po obračunu 22-letnikov. "Zelo sem navdušen." "Dolgo smo čakali na ta trenutek. Hvala vsem, ki ste držali pesti zame. To je odličen način za začetek leta." Lehečka se bo v ponedeljek, en dan po začetku OP Avstralije, povzpel na 23. mesto na svetovni računalniški jakostni lestvici ATP, kar bo njegova rekordna uvrstitev v karieri. Z zmago je postal prvi Čeh z osvojenim naslovom na turnirjih ATP po Jiriju Veselyju v Puni leta 2020.

Ostapenkova prek Kasatkine do zmage v Adelaidi

Latvijka Jelena Ostapenko je zmagovalka teniškega turnirja WTA v Adelaide. V finalu je premagala Rusinjo Darjo Kasatkino s 6:3, 6:2. Šestindvajsetletna Ostapenko je osvojila sedmi naslov na turnirjih WTA.

Jelena Ostapenko | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Šesta nosilka Ostapenko je v polfinalu premagala Jekaterino Aleksandrovo iz Rusije, Kasatkina pa je napredovala brez boja, saj je druga nosilka Američanka Jessica Pegula dvoboj predala.

Pegula, peta igralka sveta, je polfinalni dvoboj predala, potem ko je staknila virozo. Že pred tem je Kasatkina dobila četrtfinalni dvoboj brez boja, ko je četrtfinale predala Nemka Laura Siegemund.

Kasatkina, 15. igralka na svetu, je doslej osvojila šest turnirjev WTA, lani je v Adelaide izgubila v finalu proti Belindi Benčič iz Švice.

Tudi Ostapenko, 12. igralka na lestvici WTA, je v finalu skušala osvojiti sedmi naslov v karieri, kar ji je tudi uspelo. To je bil njen prvi finale na turnirjih v Avstraliji med posameznicami. Leta 2017 je v Franciji osvojila doslej svoj edini turnir za veliki slam v karieri v posamični konkurenci.

Hobart, WTA, finale:
Emma Navarro (ZDA/2) - Elise Mertens (Bel/1) 6:1, 4:6, 7:5.

Auckland, ATP, finale:
Alejandro Tabilo (Čil) - Taro Daniel (Jap) 6:2, 7:5.

Adelaide, ATP, finale:
Jiri Lehečka (Češ/7) - Jack Draper (VBr) 4:6, 6:4, 6:3.

Adelaide, WTA (842.870 evrov), finale:
Jelena Ostapenko (Lat/6) - Darja Kasatkina (Rus) 6:3, 6:2.
Novak Đoković
Sportal Šok za hrvaškega najstnika, ki je ostal brez besed
Novak Đoković
Sportal Đoković lov na rekord začenja proti kvalifikantu, kdo čaka Slovenki?
Ne spreglejte