Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
5. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Natisni članek

skok v športno preteklost John McEnroe

Nedelja, 5. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Skok v športno preteklost

"Odgovori mi na vprašanje, idiot!" #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

John McEnroe je eden najbolj kontroverznih teniških igralcev v zgodovini teniškega športa. Ničkolikokrat je na igrišču poskrbel za incidente, eden najbolj kontroverznih je bil leta 1984 na turnirju v Stockholmu v dvoboju proti domačinu Andersu Jarrydu.

Tistega leta je imel John McEnroe izjemno sezono. Dosegel je neverjetnih 84 zmag in le tri poraze, ob tem pa je dvignil lovoriko na dveh turnirjih za grand slam – Wimbledon in OP ZDA. Na podlagi teh rezultatov je prišel na Švedsko kot velik favorit.

Tako je kazalo vse do polfinala, ko je igral proti Andersu Jarrydu, domačinu, ki je bil tisti čas šesti igralec sveta. Tudi v tem dvoboju je bil McEnroe velik favorit, a uvodoma ni vse potekalo po željah Američana, saj je prvi niz izgubil z izidom 6:1. V drugem nizu se mu je uspelo vrniti v igro, ko je povedel s 4:2. V sedmi igri pa je sledil dogodek, ki je zaznamoval ta dvoboj. Pa ne samo dvoboja, ampak tudi vso sezono.

John McEnroe je v svoji karieri zmagal na 77 turnirjih serije ATP, od tega ima 7 lovorik turnirjev za grand slam. | Foto: Reuters John McEnroe je v svoji karieri zmagal na 77 turnirjih serije ATP, od tega ima 7 lovorik turnirjev za grand slam. Foto: Reuters

Po zmerjanju je želel sodnika še zadeti z žogico

Pri izvajanju prvega servisa McEnroeja je linijski sodnik dosodil avt, kar je Američana do konca spravilo ob živce. Na tistem dvoboju je bil glavni sodnik Šved Leif Åke Nilsson. John je pristopil k njemu in mu povedal nekaj krepkih: "Prav na črto. Do zdaj v dvoboju ni bilo niti ene napake, kajne? Nisi naredil niti enega popravka. Ni bilo nobenih napak?!"

Sodnik je ostal povsem miren. Ničesar mu ni odgovoril, ampak je le zahteval drugi servis. To je že tako razjarjenega igralca še bolj razkurilo: "Odgovori na moje vprašanje, na vprašanje, idiot!," je zavpil McEnroe. Nilsson mu je povsem mirno dal opomin, McEnroe pa ga je v 'zahvalo' želel zadeti z žogico. Zaradi tega je dobil še drugi opomin in s tem izgubil točko.

John McEnroe | Foto: YouTube Foto: YouTube Pijača je letela vsepovsod naokoli

Jarryd dobil tudi naslednjo točko in tako Američanu odvzel servis. Predstave pa še ni bilo konec. Najprej se je z loparjem spravil na stol. Tudi tokrat mu sodnik ni ostal dolžan, saj mu je dal še en opomin, da je naslednjo igro pripisal Andersu Jarrydu. V istem trenutku se je z loparjem spravil še na pijačo, ki je bila na mizi poleg njegovega stola. Američan je bil prepričan, da ga bo glavni sodnik diskvalificiral, a na začudenje vseh mu je odvzel le igro.

Številni bi pričakovali, da bo v nadaljevanju Johnova igra razpadla. On pa je zaigral še bolje. V drugem nizu se je izvlekel s podaljšano igro, tretji niz je gladko dobil in se uvrstil v finale turnirja.

Legendarni Slobodan Živojinović se mu ni pustil

John McEnroe je pogostokrat znal sprovocirati svoje nasprotnike. Eden redkih, ki se je znal odzvati na njegove provokacije, je bil nekdanji jugoslovanski teniški as Slobodan Živojinović. Na OP Avstralije je Živojinović začel med prepirom s sodnikom jesti sendvič … Na koncu je dvoboj gladko tudi dobil.

Lagal, da je poškropil švedskega kralja John McEnroe | Foto: YouTube Foto: YouTube

Po tistem je domačim medijem razlagal, da je s pijačo 'zalil' švedskega kralja, ki naj bi takrat sedel v prvi vrsti. Pozneje so razkrili, da švedskega kralja sploh ni bilo na dvoboju. Nekaj let pozneje so ga vprašali, ali se spominja omenjenega sodnika, on pa je odgovoril v svojem slogu: "Ne spominjam se niti enega sodnika, ker so bili vsi enako slabi."

Želel je že zapustiti igrišče

Medtem ko je John McEnroe po incidentu zaigral bolje, je Anders Jarryd zmrznil in igral slabše. "Bil sem malo v šoku in tudi nisem ničesar naredil. Sedemkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je bil takrat velika zvezda in nisem mogel iti do sodnika in mu reči, naj ga izključi s turnirja. On je že zagrabil svoje torbe in želel zapustiti igrišče. Mislil je, da so ga diskvalificirali, a se to ni zgodilo. Kadar so se dogajale podobne stvari, je on vedno bolje zaigral in zaradi tega sem bil še bolj nervozen," se je spominjal Jarryd, ki je v svoji karieri osvojil osem turnirskih lovorik.

John McEnroe danes dela kot strokovni komentator. | Foto: Guliverimage/Getty Images John McEnroe danes dela kot strokovni komentator. Foto: Guliverimage/Getty Images

McEnroe je na koncu zaradi nešportnega obnašanja dobil kazen v višini 2.100 dolarjev, s tem pa je presegel mejo 7.500 dolarjev v enem letu. Zaradi pravila, ki so ga uvedli samo zaradi njega, je bil suspendiran za 21 dni.

Nekdanji prvi teniški igralec je tudi po končani karieri povezan s tenisom. Danes večinoma dela kot strokovni komentator.

Ne spreglejte