Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
29. 11. 2011,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer

Torek, 29. 11. 2011, 16.17

8 let

Federer v 2012 računa na osvojitev "grand slama"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Roger Federer ne dvomi več vase in zato je sezono sklenil s 17 zmagami. Za naslednje leto računa na osvojitev kakšnega "grand slama". Nazadnje mu je uspelo lani v Avstraliji.

Teniška sezona 2011 je bila sezona Srba Novaka Đokovića, a zaključek je pripadel Švicarju Rogerju Federerju. Nekdanji prvi igralec lestvice ATP je s 17 zaporednimi zmagami in rekordnim šestim naslovom na zaključnem "mastersu" sezone dokazal, da je pri 30-letih še sposoben igranja na najvišjem nivoju. Pravzaprav je za razliko od mlajših Đokovića in Španca Rafaela Nadala, ki zasedata prvi dve mesti na jakostni lestvici in sta letos osvojila vse štiri grand slame, fizično tako dobro pripravljen, da je brez poškodb zdržal v optimalnem ritmu vse od januarja do konca novembra.

Poraz v finalu Roland Garrosa z Nadalom, poraz v četrtfinalu Wimbledona proti Francozu Jo-Wilfriedu Tsongaju in poraz v polfinalu OP ZDA z Đokovićem so pozabljeni, zatrjuje Roger Federer. A zakaj je letos na ključnih dvobojih tolikokrat zapravil prednost – proti Tsongaju na sveti travi celo prednost dveh nizov? "Jo je bil v Wimbledonu boljši. Ne veliko, a dovolj, da je zmagal. Enako velja za Rafo v Franciji in Novaka v polfinalu OP ZDA. To moram spoštovati. Se je pa dogajalo, da sem se spraševal, če sem sam naredil kaj narobe. Zato sem se moral zamisliti in si trezno reči: 'Kje sem? Sezona je bila dobra. Vem, da sem igral dobro. Zdrav sem. Kdaj se bo delo poplačalo?' Mislim, da sem zdaj psihično dober. Večkrat pa je bilo težko biti pozitiven. Morda sem zato v določenih pomembnih trenutkih dvomil vase. Zdaj, v zaključku sezone pa teh dvomov nisem imel več."

Federer je svoj zadnji grand slam osvojil lani v avstralskem Melbournu. Zdaj verjame, da se naslednjo sezono lahko vrne na vrh enega od največjih štirih turnirjev na svetu. Razmišlja o zlati kolajni na olimpijskih igrah v Londonu in vrnitvi na prvo mesto lestvice ATP. "Tako dobrega konca sezone v svoji karieri še nisem imel. Na to sem zelo ponosen. Gledam že v naslednjo sezono. Navdušen sem. Naslednje leto bi bilo lepo zmagati kak grand slam, ki so se mi letos in lani nekajkrat izmuznili. Mislim, da so moje možnosti dobre." Švicarski teniški as dodaja, da bo še naprej delal na izboljšanju svoje igre. "Še sebe presenečam, da sem tako dolgo v vrhunski formi. Zadovoljen sem s svojim nivojem igre. Dobro se drži tudi moje telo. Zame je logično, da se še izboljšam.

Ne spreglejte