Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Josip Iličić Interblock Maribor Palermo

Petek, 13. 5. 2011, 7.41

8 let

Josip Iličić: Zahovič ga je predramil, Palermo oživil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vas zanima, kako se je začela in razvijala strma nogometna pot Josipa Iličića? Z njim smo obujali spomine, kako je v kratkem času prehodil pot do senzacije v Serie A.

Resnejša nogometna pot Josipa Iličića se je začela pred štirimi leti, ko je Triglav in Britof zamenjal za koprsko Bonifiko in v 2. SNL odigral 24 tekem ter zabil tri gole. "Zame je bila to takrat prava izkušnja, saj sem si na začetku izkušnje nabiral v drugi ligi in šele zatem odšel v prvo ligo. Takšna pot, da čim več igra in se razvija, je ključnega pomena za mladega igralca," je sprva pogovor začel Kranjčan, ki je bil pred sezono 2006/07 tudi prvič pred prestopom v Maribor. "Takrat niti nisem bil razočaran, ker nisem končal pri Mariboru. V Ljudskem vrtu je vladala zelo močna konkurenca, trener Maribora pa je bil Marijan Pušnik. Vedno sem strmel k temu, da grem v ekipo, kjer bom čim pogosteje igral," je dejal v Prijedorju v BiH rojeni nogometaš.

Pri Interblocku se je učvrstil

Leta 2008 je prestopil v Interblock, predvsem po zaslugi Joca Pečečnika. Pri takrat edinem ljubljanskem prvoligašu je osvojil tudi pokalni naslov. Večkrat je nakazal, da v sebi skriva potencial za velike stvari, a očitno vse skupaj nanj ni delovalo dovolj stimulativno ali motivacijsko, nekajkrat pa se je znašel tudi na slabšem glasu. Med drugim je bil ob koncu svojega obdobja pri takrat zelo pomlajenem Interblocku večkrat celo rezervist. Vendar s tem se sedaj več ne obremenjuje. "O tem, kaj vse se je okrog mene dogajalo v Interblocku, najraje sploh ne bi komentiral. Poudaril bi samo, da so bili tako lepi kot slabi trenutki, vendar ta izkušnja me je naredila močnejšega kot nogometaša in človeka. Sam nikoli do nikogar nisem gojil nobenih zamer, saj vseskozi želim gledati pozitivno naprej. Kaj vse se je takrat z mano dogajalo, pa najraje niti ne razmišljam. Kot sem dejal, takšne stvari te naredijo močnejšega," sporoča ofenzivni vezist.

Blizu Moldaviji, nato Olimpiji, a pristal v Mariboru

Po dveh sezonah, 55 tekmah in 12 golih je bil lani poleti v zelo neprijetnem položaju. Interblock je izpadel iz prve lige, sam pa je seveda želel igrati vsaj v prvi slovenski ligi. Z ljubljanskim klubom je tudi začel priprave in se vmes podal tudi v Turčijo na preizkušnjo. Tam se je namreč pripravljal moldavski klub Šerif Tiraspol, kjer sedaj igrata Dalibor Volaš in Miral Samardžić. Začelo se je celo omenjati, da utegne z Robertom Beričem prestopiti k Olimpiji.

Potem pa je prišel trenutek, ko je, kot se je kasneje tudi izkazalo, njegovo kariero "predramil" Zlatko Zahovič in mu upal ponuditi izjemno priložnost pri Mariboru. Interblock naj bi takrat po nekaterih podatkih zanj dobil okrog 80 tisoč evrov. "O prestopu v Moldavijo nisem odločal jaz. Sem pa zelo srečen, ker se je vse skupaj izteklo kot se je in sem potem prestopil v Maribor. Ne vem, kaj se je takrat dogajalo v zvezi z Olimpijo, ampak sam nisem imel nobenih kontaktov z vodstvom ljubljanskega kluba. Največ zaslug za prestop v Maribor je imel predvsem športni direktor Maribora, Zlatko Zahovič," je Zahoviča kot enega ključnih mož v preobratu svoje kariere izpostavil 190 cm visoki igralec.

Odhod v štajersko prestolnico mu je ob takratni evforiji, ki je zajela Ljudski vrt, le koristil in ga praktično vrnil v nogometno življenje. Začel je navduševati mariborske navijače in tudi oglednike. Predvsem se je vse skupaj začelo na tekmi v kvalifikacijah za ligo Europo proti škotskemu Hibernianu, ko je blestel z atraktivnimi potezami in tudi dvema zadetkoma. Enega je zabil tudi z lobom na mojstrski način, ki ga lahko v trenutku izvedejo le igralci z dodatno mero talenta. "Ob prestopu v Maribor sem se takoj zavedal, da se moram predvsem osredotočiti na svojo igro in novo dokazovanje. Sam nisem imel kakšnih posebnih težav pri prilagajanju na ekipo, s tekmami pa sem nadoknadil tudi pomanjkanje pripravljenosti," priznava devetkratni slovenski reprezentant.

Tudi igranje pred mariborskim avditorijem ga je spodbudilo, da je na zanj nekakšni prelomnici začel igrati na vedno višji ravni. "Vsekakor je bilo tudi to pomembno, saj mi navijači dajejo zadovoljstvo in dodaten motiv in v tem primeru dam še več od sebe. Zato bi se ob tej priložnosti zahvalil navijačem Maribora, ki so mi stali ob strani, vse odkar sem prišel v ta klub," odgovarja visokorasli nogometaš.

Rekorden prestop iz Slovenije

V Mariboru je prišel v stik z Amirjem Ružničem, ki ga je po hitrem postopku z Arminom Bačinovićem uspel spraviti v Serie A. Pred prihodom v Maribor ni odigral kakšne resne tekme mesec in pol in po skupno slabih treh mesecih, ko se je celo zdelo, da bo verjetno le en izmed talentov, ki bo stagniral v nižji ligi, se je začelo govoriti tudi o Palermu. Že po prvih tekmah v Evropi so se začele v Italiji pojavljati govorice, da se italijanski klubi, predvsem je bil zagret še Napoli, zanimajo zanj. Najbolj prepričljiv in zanimiv je bil Palermo. Ponudil naj bi 2,3 milijona evrov in verjetno si nihče pri sicilijanskem klubu takrat ni mislil, kaj je dobil za ta denar. Pa čeprav je šlo za najbogatejši prestop kakšnega igralca iz slovenske lige.

"Že prej sem slišal govorice o zanimanju, ki so prihajale iz Italije. Vendar nikoli si nisem mislil, da zanimanje prihaja prav s strani kluba, ki je bil naš nasprotnik. Dokončno se je vse skupaj zaključilo po povratni tekmi v Ljudskem vrtu. V tistem trenutku sem bil igralec Maribora, zato sem želel storiti vse, da bi na tisti tekmi prišli do pozitivnega rezultata in morda celo napredovanja v skupinski del. Šele ko sem odšel v Italijo, sem začel razmišljati o sami ekipi, pri kateri bom nadaljeval kariero," se niti takrat evforiji ni prepustil nekdanji mladinski reprezentant.

Brez nervoze v Palermo

Na Siciliji sta bila z Arminom Bačinovičem sprejeta na precej odmeven način, s čimer so takoj prišla pričakovanja in pritiski. A to sta znala obrniti sebi v prid. "Niti nisem bil kaj preveč nervozen, bolj sem se osredotočal na igre. Ostali klubi me niso zanimali, saj sem se zavedal, v kako velik klub sem odšel. O pritiskih v tistem trenutku niti nisem razmišljal. Hotel sem se dokazati, da nisem samo igralec vendar okrepitev, ki je prišla v tako velik klub," priznava 23-letni Jojo.

Zanimanje zanj pa že kažejo številni še premožnejši klubi. A kot sam pravi, ga vsaj še eno sezono zanima zgolj igranje za Palermo. S tem le potrjuje svoje vodilo, da mu je najbolj pomembno predvsem igranje, ostale stvari in nagrade potem tudi pridejo. "Za enkrat imam še veljavno pogodbo s Palermom, tako da o odhodu ne razmišljam. Glede nadaljevanja kariere pa v tem trenutku ne morem kaj dosti povedati, saj sem član Palerma. Bom pa videl, kako se bo vse skupaj odvijalo in razvijalo," je še dodal Iličić, ki naj bi bil trenutno ocenjen na šest milijonov evrov, a bržkone bo Palermo zanj dobil precej več ob prestopu v kakšnega izmed močnejših klubov. Nazadnje se je spet izkazal v polfinalu pokala, ko je na povratni tekmi proti Milanu pri dveh zadetkih Palerma prispeval podajo s kota in izsilil enajstmetrovko. Prav nov italijanski prvak pa je med tistimi, ki ga že nekaj časa budno spremlja. Vendar kot sam pravi in ostaja pri svoji filozofiji – pomembno je le, da igra - želi še vsaj sezono ostati na Siciliji, a se obenem zaveda, da so ga nasprotni branilci tudi že spoznali, vendar takšni igralci vedno imajo v sebi nekaj več. Verjamemo, da tudi Josip Iličić.

Ne spreglejte