Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
1. 5. 2012,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Torek, 1. 5. 2012, 11.59

8 let

Hendricks: Najboljšo potico speče mama Pavlič

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Drugo sezono zapored se je v vrste Silverhawksov vrnil Desmond Hendricks. Z odličnim "linebackerjem" se nismo pogovarjali le o nogometu - tudi o slovenski hrani, pa veri, dekletih ...

Tako dobrega obrambnega igralca v ameriškem nogometu na slovenskih tleh še nismo videli. Desmond Hendricks prihaja iz Tennesseeja; odraščal je v Chattanoogi, živi v Memphisu. Trenutno pa mu je drugi dom Kamnik, druga družina pa Silverhawks. Na minuli tekmi proti avstrijskim Blue Devilsom je odigral kot pravi MVP in dokazal, da je bilo ljubljanski ekipi vredno poseči v mošnjiček in fanta, ki je igral na Rhodes College, drugo sezono zapored pripeljati v Slovenijo. "Na igrišču sem, da igram obrambo. Vedno dam svoj maksimum in vem, da bodo moji soigralci storili enako. Veliko lažje je, če gremo vsi v isto smer," je pogovor za Sportal po sobotni zmagi 26:2 začel simpatični Desmond Hendricks.

Ko sta ga športni direktor Uroš Valant in predsednik Milan Narat povabila, da se vrne v Ljubljano, ni okleval, ne glede na lanske zaplete, ko je moral zaradi neurejenih papirjev predčasno oditi domov. Vrača se, ker: "Stari, ljubezen do igre, do soigralcev. Ko sem lani prišel, so me takoj sprejeli. Tu je pravo družinsko okolje. Vesel si. Nogomet je zato še lažji. Vsi se zabavamo, se šalimo. S temi fanti je res zabavno, saj imamo isto strast. Tega ne najdeš povsod. Z lahkoto se je bilo odločitvi za povratek." Dodaten razlog: končno osvojiti regionalno ligo CEFL. Lani so v rednem delu premagali Beograd Vukove, a v nadaljevanju sezone brez Hendricksa niso prišli v finale. "Imamo veliko nedokončanega posla. Gremo nad tekmeca za tekmecem. Formo s te tekme moramo prenesti na naslednjo. Skoraj smo že tam, kjer želimo biti. Dokler bomo vsi hodili na treninge in postajali boljši, bomo gledali samo dobre stvari."

Slovenska hrana? "Jufka!"

Čeprav ga je lani slovenska policija pospremila čez mejo, Sloveniji ničesar ne zameri. Ni bilo prijetno, pove, a očitno je tako načrtoval Bog. "Sem vernik. Vse deluje, kot si želi On. Lani nam je postavil oviro na pot. A ne smem biti jezen. Iz tega se je treba nekaj naučiti. Letos je trajalo, da smo uredili vse papirje, a zdaj sem tu in počnem, kar najraje počnem." Kljub le trem tekmam je bil lani izbran za MVP-ja obrambe lige CEFL.

Dovolj o nogometu. Zanimalo nas je, kako z Anthonyjem Gardnerjem in Markom Batesom preživljajo proste ure v t. i. hiši Silverhawk v Kamniku, kjer so nastanjeni tuji igralci ljubljanskega moštva. "Ko ne treniramo, ko nismo v fitnesu, si povabljen, da se nam pridružiš na pojedini in ob gledanju filmov. Ves dan hrana in filmi. To je vse, kar delamo: hrana in filmi." Peče se tudi na žaru. Za pravi ameriški "barbacue" so na pol prerezali kar velik sod. Samo, da ne zakurijo Kamnika! "Ne, ne bomo zažgali Kamnika. (smeh) Imamo super Silverhawks žar, ki so ga naredili fantje. Moramo jesti. Ko kdo kupi nekaj več mesa, ga vržemo na žar. Vsaj na vsaka dva tedna." In kdo je mojster žara? "Ne vem. Menjamo se. Nihče še ni bil slab. Ugotavljamo še, kdo je kralj žara."

Kaj pa slovenska hrana? Lahko si mislite, da v odgovor kot pri številnih tujcih v Sloveniji nismo dobili prave slovenske jedi. "Jufka! Jufka s čilijevo omako, solato in paradižnikom. To je to! 24 ur na dan, Nobel v centru. To je prava lokacija." Pa vendarle nam je prišlo na uho, da Desmond pada tudi na potico in to ne na katerokoli. "Tudi potica je dobra. Juniorjeva in Jerryjeva mama (op. p.: mama Mateja in Jerneja Pavliča, tekača in lovilca Silverhawksov) naredi najboljšo potico."

"V mamini cerkvi pojem, v očetovi poslušam"

Silverhawks so sezono začeli s šestimi zmagami in porazom v Beogradu. Pred nadaljevanjem sezone, ko je glavni cilj finale regionalne lige Sportklub CEFL, imajo ta teden prosto (edini vikend brez tekme). Čas za sprostitev, morda za oglede Slovenije? "Šli bomo na morje, s trenerjem Urošem pa v hribe. Super bo." Z Gardnerjem in Batesom so se preizkusili tudi v golfu, a bo za Desa in Marka bolje, da ostaneta pri igranju ameriškega nogometa. Pa dekleta? "Ni časa za preganjanje punc ... No, saj veš, punce so povsod. Ena res luštna je na bližnji bencinski črpalki, pa grem zato večkrat tja.(smeh)" Padajo na njegovo pričesko? "Odvisno. Nekatere. Še ugotavljam, kakšen izgled deluje."

Hendricks prihaja iz športne družine. "Šport nam je dal možnost, da smo pobegnili iz hiše in nismo živcirali staršev. (smeh)" Še pomembnejša od športa pa je v družini Hendricks vera. "Oba starša sta pastorja. Zdaj, ko sem tu, grem ob nedeljah zvečer na splet in gledam mašo. Z ekipo smo začeli z branjem biblije in sicer ob četrtkih pred treningom. Vero skušam ohraniti blizu." Se v cerkvah njegovih staršev poje gospel, kot vidimo v kakšnem holivudskem filmu? "Veliko. Zdaj moram na youtube, da lahko uživam v tem. (smeh)" Pa tudi sam zapoje? "Odvisno. Odvisno v kateri cerkvi sem. V mamini cerkvi pojem, v očetovi pa poslušam." Je kot Tim Tebow (zvezdnik lige NFL), ki misli, da je Bog glavni razlog, da je tako dober? "Bog je vedno razlog, vedno je razlog. Talent, naše sposobnosti, naš moto. Vse pride od Njega. Ko pridemo na zelenico, se mu vedno zahvalim."

"Zdaj sem z mislimi pri naslovu prvaka, potem pa bomo videli ..." na vprašanje, kaj bo počel po sezoni, ko se vrne domov, odgovori Hendricks. O navadni službi za zdaj ne razmišlja, potihem se še nadeja nogometne priložnosti v ZDA. "Dokler bom lahko igral, bi rad igral, dokler ne dobim signala, da moram odnehati. Šport imam preveč rad. Verjamem, da še lahko igram." Malo za šalo malo zares: če ne drugega mu po koncu kariere ostane kmetovanje. Na eni od kamniških kmetij se je pred tedni skušal zbližati s kravami. Ne vemo točno, kdo je bil bolj prestrašen. "Ja, vrniti se moram! Moje krave me pogrešajo," je v smehu pogovor za Sportal končal Desmond Hendricks.

Ne spreglejte