Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
15. 2. 2014,
22.11

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zaporožje

Sobota, 15. 2. 2014, 22.11

2 leti, 1 mesec

Veselica v Zlatorogu: Celje PL v osmini finala lige prvakov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Celjski rokometaši so v 9. krogu lige prvakov v Zlatorogu premagali ukrajinsko Zaporožje 30:27 (19:15) in si tako krog pred koncem skupinskega dela že zagotovili napredovanje med 16 najboljših ekip.

Za Celje Pivovarno Laško je bila ločnica med oznako zelo dobro, kar tretje mesto v skupini A lige prvakov v družbi Rhein-Neckar Löwna, Veszprema, Zagreba, Zaporožja in St. Peterburga vsekakor je, in podpovprečno, kar bi bila spodletela uvrstitev v osmino finala, izredno tanka. Odvisna je bila od tekme z Zaporožjem. V igri sta bila zmaga in pogojno točka, saj so Celjani velik kapital prinesli že iz Ukrajine, kjer so slavili z 32:29.

Posebno razsežnost je tekmi dalo srečanje slovenskih in ukrajinskih reprezentantov v obeh klubih, saj so se ti med sabo merili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pred nekaj tedni, slavili pa so Slovenci.

Čim bliskoviteje proti ukrajinskemu golu

Celjski trener Branko Tamše je začel s postavo Matevž Skok v vratih, na krilih sta bila Gašper Marguč in Luka Žvižej, v zunanji vrsti so bili Nemanja Zelenović, Sebastian Skube in <>Ivan Slišković, na črti pa Vid Poteko. Celjska strategija je bila jasna. S čim hitrejšo igro pretentati večinoma višje in težje Beloruse. Temu je bila namenjena težnja k polprotinapadom, iz istega razloga pa se je Tamše odločil tudi, da na prehodu iz obrambe v napad in obratno ne bo menjal nobenega igralca.

Teza o gostujoči počasnosti ni zdržala pri krilnih igralcih, poleg tega je bil na začetku izvrsten gostujoči čuvaj mreže Richard Štochl, nekdanji celjski vratar, ki je, kar zadeva obrambe, proti Skoku povedel s 3:0. A do konca polčasa ga je slovenski reprezentant ujel in povedel z 9:8 v obrambah.

Trikrat na petih golih prednosti

Z izjemo začetnih minut, ko so ukrajinski prvaki največ povedli za dva gola (5:3), so Celjani vajeti srečanja držali v svojih rokah. Obdobje ukrajinskega vodstva se je končalo v deseti minuti, nato je solidno napolnjeni Zlatorog, ki ga je obiskalo okrog tri tisoč duš, med njimi kakšnih devetsto povabljenih gasilcev, predstavnikov civilne zaščite, vojakov in osebja elektro podjetij, gledal celjsko prevlado.

Posebej dobro je delovala obramba 5-1. Na začetku manj razpoloženega Skubeta, ki je tekmo odprl s strelom 3:0, je dobro zamenjal živahni Mate Lekai. Igra je mnogo bolje stekla, ko je bilo manj napadanja po sredini med gosto posejanimi ukrajinskimi hrusti, več pa igre po širini na krili, ki sta v prvem polčasu zabili devet golov.

Žal si je prav izvrstni Marguč le nekaj sekund pred odmorom prislužil dokaj neptrebno izključitev. Njegova ekipa pa je večkrat, natančneje trikrat, vodila tudi za pet golov.

Žilavo Zaporožje

Po dveh vezanih zadetkih na začetku drugega polčasa so se Ukrajinci znova vrnili na bistveno znosnejši zaostanek, a je Marguč s svojim osmim golom v 38. minuti poskrbel za plus štiri (23:19). Nato je z igralcem manj Skok s svojo 13. obrambo ustavil sedemmetrovko Perezu, Slišković pa trud nadgradil s svojim četrtim golom. Po minuti odmora gostujočega trenerja je slovenski znanec Oleksander Ševeljev žogo poklonil Žvižeju, ki je zabil iz protinapada za do tedaj najvišjih 25:19 v 41. minuti.

Končnica, ki je parala živce

A evforija v Zlatorogu se je kmalu polegla, saj je Zaporožje v štirih minutah napravilo delni izid 4:0. Po golih Zelenovića in izvrstnega Sliškovića so Celjani spet lažje zadihali, a se je Zaporožje znova vrnilo na minus dva. V 51. minuti je bil po prekršku nad Skubetom izključen Onufrijenko, gostje so zaradi protestov dobili še dodatno kazen, Marguč pa je zapravil svojo prvo sedemmetrovko. Na semaforju je pisalo 28:25. V naslednjem ukrajinskem napadu je bil izključen Poteko, 208 cm visoki Sergij Burka pa je zabil 26. gol Zaporožja.

Tri minute pred koncem je imelo Celje dva gola prednosti, napad in navijaški veter v jadrih. Marguč je zadel svoj deseti gol za 30:27. V naslednjem napadu pa je sijajni Skok (20 obramb) ustavil strel s krila Skopincevu.

S super pomembno 30:27 (19:15) zmago so se Celjani utrdili na tretjem mestu lestvice, že v četrtek pa jih čaka gostovanje pri bundesligašu Rhein-Neckar Löwnu.

Ne spreglejte