Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2022,
12.18

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Miha Zarabec Blaž Blagotinšek Gašper Marguč Domen Makuc Blaž Janc

Četrtek, 16. 6. 2022, 12.18

1 leto, 10 mesecev

Zaključni turnir četverice (FF) lige prvakov v rokometu

V Kielu med evropsko elito kar pet Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Blaž Janc Barcelona | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Lanxess Arena v Kölnu bo konec tega tedna že 13. zaporedoma gostila zaključni turnir četverice (FF) lige prvakov v rokometu. Na elitnem evropskem klubskem dogodku se bosta v prvem sobotnem polfinalu ob 15.15 pomerila madžarski Veszprem in poljski Kielce, ob 18. uri pa sledi obračun med nemškim Kielom in branilko naslova iz Barcelone.

V četrtem največjem nemškem mestu bo nastopilo pet slovenskih rokometašev. Blaž Janc in Domen Makuc sta člana Barcelone, Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek bosta zastopala barve Veszprema, Miha Zarabec pa Kiela.

Na letošnjem zaključnem turnirju ni izrazitega favorita, po zvezdah lahko posežejo vsi štirje rokometni imenitneži iz Španije, Poljske, Nemčije ali Madžarske. Vse štiri ekipe so se v tej sezoni dokaj zanesljivo iz skupinskega dela uvrstile v izločilne tekme, Kielce, Kiel in Barcelona celo neposredno, Veszprem pa si je četrtfinalni nastop izboril po dveh zmagah nad Vardarjem iz Skopja s skupnim izidom 61:53.

Kiel prek PSG-ja v polfinale

Zarabec s Kielom v polfinalu | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zarabec s Kielom v polfinalu Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V četrtfinalu je Kiel po hudem boju prekrižal načrte francoskemu PSG. Zvezdniška ekipa iz Pariza – tako kot še bolj razvpita nogometna zasedba – kljub sanjskemu proračunu v zadnjem desetletju neuspešno naskakuje rokometni Mont Blanc, Zarabec in ekipa so si nastop v Kölnu izborili po skupni zmagi na dveh tekmah s 63:62.

Lažje delo so v četrtfinalu imeli drugi udeleženci letošnjega zaključnega turnirja: Barcelona je izločila nemški Flensburg-Handewitt s 60:53, poljski prvak je bil boljši od francoskega Montpelliera z 61:50, Veszprem pa od danskega Aalborga z 71:66.

V večnamenski športni dvorani v Kölnu, ki lahko sprejme 19.250 gledalcev, se konec tega tedna obetajo izjemno izenačeni obračuni. Na njih bodo odločale malenkosti, navdihi posameznikov ter taktične ukane trenerjev. Od vseh štirih strokovnjakov ima največ izkušenj strateg poljske ekipe Talant Dušebajev, pod njegovim vodstvom je Ciudad Real trikrat zmagal v ligi prvakov v letih 2006, 2008 in 2009, leta 2016 pa je do končnega zmagoslavja popeljal tudi 19-kratnega poljskega prvaka.
slovenska rokometna reprezentanca, trening, Gašper Marguč
Sportal Veszprem nadigral Aalborg, Marguč pridno zadeval

Dušebajeve varovance, kjer kraljuje nemški vratar Andreas Wolff, v polfinalu čakajo rokometaši iz Veszprema, ki jih vodi Srb Momir Ilić. Madžarska ekipa bo sedmič nastopila na zaključnem turnirju, kar trikrat pa je ostala praznih rok po finalnih tekmah v letih 2015, 2016 in 2019.

Barcelona in Kiel prva favorita

RK Celje Pivovarna Laško : Barcelona, liga prvakov, Jure Dolenec, Blaž Janc | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Za mnoge rokometne navdušence je prva favoritinja Barcelona. Trener Carlos Ortega ima na voljo številne velemojstre rokometne igre, med njimi je tudi najboljši strelec lige prvakov v tej sezoni – Francoz Dika Mem –, pomembno vlogo v dobro uglašenem katalonskem rokometnem orkestru pa imata tudi Janc in Makuc.
Naskok na vrh je napovedal tudi rokometno potentni Kiel, ki ima na vsakem položaju po dva izjemno kakovostna igralca. Na mestu srednjega zunanjega, kjer igra Zarabec, sta kar dva "rokometna znalca" – Norvežan Sander Sagosen in Hrvat Domagoj Duvnjak, tu sta še "danska hobotnica" Niklas Landin in njegov mlajši brat Magnus Landin ter mnogi drugi domači in tuji rokometaši, ki jih vodi nekdanji češki ostrostrelec Filip Jicha.

Na dosedanjih turnirjih četverice v Kölnu sta Kiel in Barcelona po trikrat zmagala, skopski Vardar iz Severne Makedonije dvakrat, po eno zmago pa imajo nemška HSV in Flensburg-Handewitt ter Kielce in francoski Montpellier.

Spored tekmovanja v Kölnu:

Sobota, 18. junij, polfinale:
15.15 Veszprem – Kielce
18.00 Kiel – Barcelona

Nedelja, 19. junij:
15.15 tekma za 3. mesto
18.00 finale

Ne spreglejte