Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
8.40

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Švedska Urban Lesjak Blaž Blagotinšek Uroš Zorman Slovenska rokometna reprezentanca EP v rokometu 2024

Sreda, 17. 1. 2024, 8.40

3 mesece, 1 teden

Pred tekmo Slovenija - Švedska

Slovenski orjak ima prav posebno željo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Blaž Blagotinšek | Blaž Blagotinšek ravno danes slavi 30. rojstni dan. | Foto Guliverimage

Blaž Blagotinšek ravno danes slavi 30. rojstni dan.

Foto: Guliverimage

"Morda smo potrebovali klik, ki ga je prinesla zmaga proti Norveški, da lahko enakovredno igramo tudi z velikimi ekipami," je pred prvo tekmo drugega dela evropskega prvenstva proti Švedski (20.30) o zadnji zmagi nad Norveško še zbiral vtise slovenski selektor Uroš Zorman. Ta je z reprezentanco do zdaj na prvenstvu nanizal tri zmage, danes upa, da se bo skupaj z ekipo podpisal še pod četrto. A naloga bo vse prej kot enostavna, saj bodo Slovencem nasproti stali branilci naslova.

EHF Euro 2024: Slovenija - Švedska Aleks Vlah
Sportal Slovenci nemočni proti branilcem naslova. "Krivda je moja," pravi Zorman. #video

Zorman pred Švedsko (video: RZS):

Po brezhibnem začetku letošnjega evropskega prvenstva in treh zmagah se za slovenske rokometaše danes začenja novo poglavje. Po selitvi v Hamburg bodo danes odigrali prvo tekmo drugega dela prvenstva, kjer bo zasedbi Uroša Zormana nasproti stala evropska prvakinja Švedska. Gre za ekipo s številnimi največjimi zvezdniki svetovnega rokometa, med katerimi izstopata Jim Gottfridsson, zadnji MVP prvenstva stare celine, ter njihov najboljši strelec Hampus Wanne.

"V ekipi je vse v redu. Glave so na mestu, fantje so nasmejani. Smo na vrhuncu turnirja, treba je varčevati moči in se pripraviti na tekmo. Ko samozavest raste, se baterije malo napolnijo. To je logično. Čaka nas izjemna tekma, ki lahko ogromno prinese. Obe zasedbi imata po dve točki in eden bi lahko ostal praznih rok. Gledamo samo na ta dvoboj, drugi nas še ne zanimajo. Spet je pred nami nov finale, od sebe bomo dali maksimum, po tekmi pa se bomo znova prešteli," je pred srečanjem za STA poudaril strateg Slovenije Uroš Zorman, ki upa, da bodo njegovi igralci predstave in rezultate iz Berlina prenesli tudi v 260 kilometrov oddaljeni Hamburg.

Uroš Zorman bo s svojimi varovanci pred novo težko nalogo. | Foto: Reuters Uroš Zorman bo s svojimi varovanci pred novo težko nalogo. Foto: Reuters

Slovenci so v prvem delu najprej ugnali Ferske otoke (32:29), nato so premagali Poljsko (32:25), zatem pa po pravem trilerju z 29:28 ugnali še Norveško. "Morda smo potrebovali klik, ki ga je prinesla zmaga proti Norveški, da lahko enakovredno igramo tudi z velikimi ekipami. Tudi na lanskem svetovnem prvenstvu smo izgubili proti dvema reprezentancama, ki sta na koncu osvojili kolajno, a nas nobena ni nadigrala," je še dejal Zorman. Zdaj Slovenijo za uvod v drugi del čaka Švedska, nato pa še srečanja s Portugalsko, Nizozemsko in Dansko.

Zadnji medsebojni dvoboj slovenske in švedske reprezentance sega v leto 2021 na svetovno prvenstvo v Egiptu. V Kairu sta se reprezentanci na tekmi drugega dela razšli z neodločenim izidom. Drugače je bilo na evropskem prvenstvu leto poprej, ko je to potekalo ravno na Švedskem. V Göteborgu je Slovenija pripravila veliko presenečenje in zmagala z 21:19. Na dosedanjih tekmah v Nemčiji so Švedi vpisali tri zmage. Najprej so z 29:20 ugnali Bosno in Hercegovino, za tem z visokih 42:26 Gruzijo, nazadnje pa bili na tekmi za vrh skupine E za gol boljši od Nizozemcev (29:28).

Lesjak pred obračunom s Švedsko (video: RZS):

Še stopničko višje od Norveške

Slovenci so v ponedeljek navdušili z odlično ekipno predstavo, a se v slovenskem taboru strinjajo, da bo proti Švedski treba še kaj dodati. "Morda gre tu igra bolj prek obeh zunanjih, ne toliko prek organizatorja igre kot pri Norveški s Sagosenom. Ko sem pogledal prvi posnetek Švedov, bi rekel, da imajo po kadru 16 še bolj izenačenih igralcev kot Norvežani, zato nas čaka še težja tekma," je svoje opažanje pred srečanjem strnil vratar Urban Lesjak, ki je bil eden izmed junakov zmage nad Norveško.

Se bodo Slovenci danes znova veselili? | Foto: Guliverimage Se bodo Slovenci danes znova veselili? Foto: Guliverimage

Posebnega darila pa si na obračunu s skandinavsko reprezentanco želi Blaž Blagotinšek, ki je ravno danes dopolnil 30 let. "Že devet let vsakič praznujem rojstni dan na velikih tekmovanjih, zdaj upam, da bomo po nekaj časa prekinili tradicijo in tokrat zmagali," je povedal Blagotinšek, ki bo moral skupaj z Borutom Mačkovškom znova opraviti levji delež predvsem v obrambi. "Fizično je kar naporno, sploh proti ekipam, s katerimi smo igrali do zdaj. Ferci so bili sicer malce nižji, a toliko hitrejši. Poljaki so bili visoki, močni, enako kot Norvežani. Se kar trošimo, a upam, da ostanemo zdravi čim dlje in da bomo vsi na razpolago," je še pristavil slovenski krožni napadalec.

V drugi del so z dvema točkama pripotovale Slovenija, Švedska in Danska, preostale reprezentance so še brez njih. V polfinale se bosta uvrstili dve najboljši ekipi, tretjeuvrščeno čaka tekma za končno peto mesto.

Preberite še:

Aleš Pajovič
Sportal Podvig Aleša Pajoviča in Avstrije, znani vsi udeleženci drugega dela EP
Branko Tamše
Sportal Slovenec, ki blesti na Hrvaškem: Tu ne morem biti tiho
EP v rokometu: Slovenija : Norveška slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman
Sportal Zorman se je po veliki zmagi obregnil tudi ob sodniški kriterij #video
Ne spreglejte