Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
11.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Ana Gros Barbara Lazović rokomet evropsko prvenstvo Uroš Bregar Rokometna reprezentanca

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 11.06

6 let, 6 mesecev

Bobni pred evropskim prvenstvom

Slovenske rokometašice na EP ne bodo igrale s Hrvaško

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
slovenija hrvaska rokometna reprezentanca | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Hrvaška in Slovenija sta se pomerili v kvalifikacijah za žensko evropsko prvenstvo. Tja sta se uvrstili obe ekipi, a se vsaj v skupinskem delu gostovo ne bosta srečali.

Švedska bo med 4. in 18. decembrom gostila evropsko prvenstvo za rokometašice. Kljub porazu s Črno goro so se tja po šestih letih uvrstile tudi Slovenke. Ključna tekma je bila sredina proti Hrvaški, ki so jo izbranke Uroša Bregarja dobile. A s Hrvaticami se v skupinskem delu prvenstva gotovo ne bodo pomerile še enkrat, saj sta ekipi v istem bobnu za žreb, ki bo 10. junija. Ob njiju pa še Poljska in Češka.

Jasno je že, da bo Švedska igrala v skupini A, ki jo bo gostil Stockholm, Poljska v B (Kristiansand),Danska v C (Malmö) in Norveška v D (Helsingborg). Na prvenstvu sodeluje 16 reprezentanc. Torej: gostiteljica Švedska, branilka naslova Norveška, Romunija, Srbija, Češka, Nizozemska, Španija, Poljska, Madžarska, Rusija, Danska, Francija, Nemčija, Hrvaška, Črna gora in Slovenija.

Robert Beguš, zdaj trener Ribnice, je selektorski avtor 9. mesta, najboljše dozdajšnje slovenske uvrstitve na evropskih prvenstvih. | Foto: Klemen Korenjak Robert Beguš, zdaj trener Ribnice, je selektorski avtor 9. mesta, najboljše dozdajšnje slovenske uvrstitve na evropskih prvenstvih. Foto: Klemen Korenjak

Najvišje jih je popeljal Robert Beguš

Slovenija je doslej nastopila na štirih evropskih prvenstvih v letih 2002, 2004, 2006 in 2010, ko je bila z Ivico Rimanićem na prvenstvu, ki sta ga pripravili Danska in Norveška, 16. Najboljša uvrstitev sega 12 let nazaj, ko so bile rokometašice na Madžarskem z Robertom Begušem devete. Zanimivo, da so na Švedskem, kjer bo decembrsko prvenstvo, že igrale. In sicer pred desetimi leti, ko je Slovenija spet z Begušem zasedla 16. mesto.

Na olimpijskih igrah ženska rokometna reprezentanca v nasprotju z moško še ni nastopila. Zato pa je štirikrat igrala na svetovnih prvenstvih. Prizorišča so bila Nemčija 1997 (18. mesto), Italija 2001 (9. mesto), Hrvaška 2003 (8. mesto) in Rusija 2005 (14. mesto).

Ne spreglejte