Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
18.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

Natisni članek

rokomet svetovno prvenstvo finale Norveška Danska svetovno prvenstvo v rokometu 2019

Nedelja, 27. 1. 2019, 18.59

5 let, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU, FINALE

Danci na poti do zlata pomendrali Norveško, Karabatić ob zvoku sirene za bron Francije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22
Danska SP 2019 | Danci so v velikem finalu 26. svetovnega prvenstva povozili Norvežane. | Foto Reuters

Danci so v velikem finalu 26. svetovnega prvenstva povozili Norvežane.

Foto: Reuters

Danci so svetovni rokometni prvaki. V velikem finalu 26. svetovnega prvenstva so v Herningu pred domačimi navijači z 31:22 premagali Norveško, ki je ubranila srebro izpred dveh let. V napeti bitki za bronasto kolajno so Francozi z golom v zadnji sekundi tekme s 26:25 premagali sogostitelje prvenstva Nemce.

Končano je 26. svetovno prvenstvo v rokometu, ki sta ga prvič v zgodovini gostili dve državi, Danska in Nemčija. Ena od gostiteljic se je veselila zlate kolajne, druga je za las ostala brez brona.

V velikem finalu sta za zlato obračunali Danska in Norveška. Domačini so upravičili vlogo favoritov in že ob polčasu na odmor odšli z orjaško prednostjo sedmih golov (18:11). V drugem polčasu so igro še stopnjevali, medtem pa je Norvežanom pošla volja in do konca tekme so Danci pobegnili na velikanskih devet golov prednosti.

Mikkel Hansen je bil s sedmimi goli prvi strelec danske izbrane vrste. | Foto: Reuters Mikkel Hansen je bil s sedmimi goli prvi strelec danske izbrane vrste. Foto: Reuters

Magnus Jondal je bil z devetimi goli z naskokom najboljši strelec Norveške, pri zmagovalcih pa jih je največ, sedem dosegel Mikkel Hansen, peti jih je dodal Morten Toft Olsen, po štiri pa še Rasmus Lauge in Lasse J. Svan.

Danci so tako oplemenitili zbirko trofej z največjih tekmovanj. Naslovom olimpijskega (Rio 2016) in dveh evropskih (Norveška 2008, Srbija 2012) so zdaj dodali še svetovno krono. Z naslovom svetovnih prvakov so si zagotovili tudi olimpijsko vozovnico za Tokio 2020. Norvežani so ubranili srebro s svetovnega prvenstva v Franciji 2017.

Mikkel Hansen MVP

Enaintridesetletni danski rokometaš Mikkel Hansen je najbolj koristen igralec (MVP) prvenstva, z 72 doseženimi goli pa tudi najboljši strelec letošnjega zaključnega turnirja.

Ostrostrelec danske izbrane vrste in francoskega PSG po dokaj nenavadnem rokometnem pravilu ni v najboljši postavi letošnjega zaključnega turnirja.

V njej so vratar Niklas Landin (Danska), krilna igralca Ferran Sole (Španija) in Magnus Jondal (Norveška), zunanji igralci Fabian Wiede (Nemčija), Rasmus Lauge Schmidt (Danska) in Sander Sagosen (Norveška) ter krožni napadalec Bjarte Myrhol (Norveška). STA

Napet mali finale med Nemčijo in Francijo

Izbranci francoskega selektorja Didierja Dinarta so osvojili še svojo četrto bronasto kolajno na SP (pred tem so jih osvojili na Japonskem 1997, na Portugalskem 2003 in v Tuniziji 2005), ko so v napeti in izenačeni tekmi s 26:25 ugnali nemško četo Christiana Prokopa. Odločilni gol za zmago je v zadnji sekundi tekme zabil Nikola Karabatić.

Nikola Karabatić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Starejši od bratov Karabatić bi se moral po poškodbi na igrišča vrniti šele februarja, a je okreval hitreje in Franciji priskočil na pomoč že na prvenstvu v Nemčiji in na Danskem. Danes je v tekmi za bron prispeval dva gola, z drugim, ki ga je dosegel v zadnji sekundi tekme, je odločil zmagovalca.

Spopad Nemčije in Francije je bil napet in zanimiv vse do konca, če so ob polčasu s 13:9 še vodili domači, so Galski petelini v drugem stopili na plin in se na koncu veselili sladke zmage. Najboljši strelec pri Franciji je bil Kentin Mahe s sedmimi goli, po tri so prispevali še Timothey N'Guessan, Luc Abalo in Ludovic Fabregas. Za Nemčijo jih je sedem dosegel Uwe Gensheimer, štiri pa Paul Drux.

Naslednje svetovno prvenstvo bo na sporedu čez dve leti v Egiptu, na njem pa bo prvič v zgodovini nastopilo 32 namesto dosedanjih 24 reprezentanc. Poleg Egipta (gostitelj) in Francije (posebno povabilo) si je danes nastop priigrala tudi Danska.

Nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za OI v Tokiu, ki bodo na sporedu bodo med 16. in 19. aprilom 2020, so si na letošnjem mundialu izborili Norveška, Francija, Nemčija, Švedska, Hrvaška in Španija.

Končna razvrstitev svetovnega prvenstva:

1. Danska
2. Norveška
3. Francija
4. Nemčija 
5. Švedska
6. Hrvaška
7. Španija
8. Egipt
9. Brazilija
10. Madžarska
11. Islandija
12. Tunizija
13. Katar
14. Rusija
15. Makedonija
16. Čile
17. Argentina
18. Srbija
19. Avstrija
20. Bahrajn
21. Savdska Arabija
22. Združeni reprezentanci Korej
23. Angola
24. Japonska

Zmagovalka svetovnega prvenstva se neposredno uvrsti na olimpijske igre, reprezentance od 2. do 7. mesta pa se uvrstijo v kvalifikacije za OI.
 
Švedska, Hrvaška
Sportal Švedi premagali Hrvate in pristali na petem mestu
Ne spreglejte