Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
14. 1. 2017,
17.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

3

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo Veselin Vujović rokomet Islandija

Sobota, 14. 1. 2017, 17.45

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Islandijo

Vujović tvegal in na ruleti dobil vse

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

3

Slovenija Islandija | Foto Vincent Michel/francehandball2017.com

Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Od našega poročevalca iz Metza | Foto:

Slovenski rokometaši so na drugi tekmi svetovnega prvenstva še drugič zmagali. V tesni končnici je padla Islandija s 26:25. Osmina finala je torej blizu. V ponedeljek balkanski derbi z Makedonci.

Rokometna reprezentanca je v drugem krogu svetovnega prvenstva v Metzu s 26:25 premagala Islandijo in si, še preden je opravila polovico dela v skupini B, postavila v dobro izhodišče v boju za osmino finala. Še bistveno pa ga bo izboljšala ob morebitni ponedeljkovi zmagi nad Makedonijo. Nato sledita še tekmi s Tunizijo in Španijo. V osmino finala se uvrstijo po štiri reprezentance iz vsake skupine.


Slovenci so še posebej blesteli v prvem polčasu, ko so dobili le osem golov. Selektor Veselin Vujović je tvegal in nekoliko odpočil nekatere pomembne igralce. Ruleta se je tokrat izšla. Marko Bezjak, igralec tekme, je dosegel šest golov. Vid Kavtičnik in Miha Zarabec po štiri. Matevž Skok je imel osem obramb. Njegov islandski kolega devet. Pri Islandcih je Bjarki Elisson dosegel sedem golov.

Slovence je v Metzu spodbujalo slabih sto glasnih navijačev. Vzdušje v skoraj polni dvorani je bilo tudi sicer odlično, kar se na "povprečnih" tekmah velikih tekmovanj zgodi le redko.

Pogleda selektorjev:

Veselin Vujović, selektor Slovenije:
"Islandija je takšna ekipa, kakršen je bil kolega Geir Sveinsson kot igralec. Boril se je vseh 60 minut. V prvem polčasu smo igrali močno v obrambi, nadzor smo prevzeli po 25 minutah. V drugem polčasu smo izgubili dve, tri žoge in Islandija je izkoristila svoje priložnosti. Zadovoljni smo, imamo štiri točke."

Slovenski in islandski selektor se dobro razumeta, a na tekmi prijateljstva ni bilo. | Foto: Reuters Slovenski in islandski selektor se dobro razumeta, a na tekmi prijateljstva ni bilo. Foto: Reuters
Geir Sveinsson, selektor Islandije: "Rad bi čestital prijateljema Veselinu in Marku. Zasluženo ali ne, razočaran sem, ker si nismo priborili vsaj točke. To bi bilo pravično. A v športu pravičnosti ni. Zadovoljen s predstavo. Borili smo se, imeli željo po zmagi, v prvem polčasu smo v napadu igrali preveč pasivno. V nadaljevanju smo bili bolj agresivni in začeli izkoriščati priložnosti ter dodali protinapade. V drugem polčasu smo zabili 17 golov. S tem sem zadovoljen, z rezultatom pa ne."

Islandci so bili na začetku tekme uspešnejši in tudi srečnejši. Gudjon Valur Sigurdsson, na fotografiji, je izvajal le sedemmetrovke. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Islandci so bili na začetku tekme uspešnejši in tudi srečnejši. Gudjon Valur Sigurdsson, na fotografiji, je izvajal le sedemmetrovke. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Pristrižena krila

Proti ne morda vrhunski, a zaradi skandinavske zagnanosti vselej nevarni Islandiji je Slovenija začela slabo v napadu. Vratar Pall Gustavsson je obranil tri strele s krila Gašperju Marguču. Dva iz dokaj ugodnih položajev iz igre, enega pa s sedmih metrov.

Slovenci so zadeli še dve vratnici: eno Matevž Skok na prazna vrata, drugo Jure Dolenec. Ni bila težava, da Slovenci ne bi prihajali do strelov - to so počeli z disciplinirano igro, saj so do odmora izgubili le eno žogo -, ampak realizacija.

Slovenska obramba je bila v prvem polčasu odlična. Prejela je le osem golov. V drugem 17. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Slovenska obramba je bila v prvem polčasu odlična. Prejela je le osem golov. V drugem 17. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Reševanje z obrambo

A misel, da bo nekoč bolje, je vzbujala obramba, ki je bila dejansko jeklena. Islandcem je primanjkovalo idej v napadu. In le korejskima sodnikoma, ki sta bila relativno potrpežljiva s signaliziranjem njegove pretirane dolžine, se imajo zahvaliti, da jim nista žoge večkrat vzela.

Po zaslugi čvrste slovenske obrambe Skandinavci niso preveč pobegnili in slika na igrišču se je kmalu obrnila. Na polovici prvega polčasa je Borut Mačkovšek, ki je očitno ohranil vročo roko še s prve tekme, zadel za drugo slovensko vodstvo (6:5). Slovenci, pri katerih je bil zelo dober Matej Gaber, so bili potrpežljivi v napadu. prve priložnosti za skok na plus tri niso izrabili, drugo pač. Pred kakšnimi stotimi glasnimi navijači je Marko Bezjak trenutek pred koncem polčasa zadel za najvišjih 11:8.

Pogled: Matej Gaber, krožni napadalec Slovenije:

Izničeno slovensko prizadevanje

A ves slovenski trud so Islandci izničili dobesedno v petih minutah. Vujović je z izjemno Darka Cingesarja in Skoka zamenjal glede na prvo postavo zamenjal vse igralce. Kratkoročno se to ni izkazalo za pravo potezo. V 36. minuti so po delnem izidu 4:1 Islandci izenačili. Po nekaj slovenskih izgubljenih žogah je stekel njihov protinapad in na dveh tretjinah tekme so drugič na srečanju povedli.

Borut Mačkovšek je v prvem polčasu dosegel tri gole iz treh poskusov, nato ni več igral. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Borut Mačkovšek je v prvem polčasu dosegel tri gole iz treh poskusov, nato ni več igral. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Vroči Mačkovšek obsedel

Čeprav je napovedoval višino na levem zunanjem, se je slovenski selektor odločil za preverjeno rešitev. V igro ni vrnil v prvem polčasu odličnega Mačkovška, ampak na levega zunanjega poslal Marka Bezjaka, ki je v prvem polčasu večinoma počival. Igro je organiziral Miha Zarabec, ki se mu teden dni vadbe po posebnem programu ni prav nič poznal. Prav Zarabec je v napeti končnici, ko so Islandci grozili z izenačenjem, ukradel odločilno žogo in zabil za 26:24.Bezjak, ki je bil razglašen za igralca tekme, pa je učinkovito prevzemal odgovornost, gradil igro in dosegal pomembne gole.

Selektor je priznal, da je Slovenija igrala slabo, še posebej v drugem polčasu, a je vseeno slavila. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Selektor je priznal, da je Slovenija igrala slabo, še posebej v drugem polčasu, a je vseeno slavila. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Sedemnajst golov v drugem polčasu je bistveno preveč. Obramba še zdaleč ni bila na ravni prvega, ki je bil res odličen. Preveč se je nabralo napak v napadu. Po eni izmed njih je padel zadetek ob vodstvu Slovenije za dva gola tudi na prazna vrata. 

Tudi vratarski učinek je bil v prvi polovici tekme bistveno boljši. Slabšo realizacijo sta tokrat imela Jure Dolenec in Marguč. A druga zmaga je tu, kar je najpomembneje. Ekipa je v odločilnih minutah ohranila zbranost in kakovost, obremenitev pa je bila razporejena na vse igralce.

V ponedeljek balkanski derbi

Naslednja tekma Slovence čaka z Makedonci, in sicer v ponedeljek ob 17.45. Ekipi sta se srečali v osmini finala zadnjega svetovnega prvenstva v Katarju, kjer so bili uspešnejši Slovenci. Makedonci pod vodstvom novega selektorja Lina Červarja snujejo maščevanje ...

Islandija : Slovenija 25:26 (8:11)

Arena Metz, gledalcev 4500, sodnika: Koo in Lee (oba Južna Koreja).

Islandija: Gustavsson (9 obramb - 2 x 7-m), Edvardsson Kristajnsson, Karason 6, ;Hallmgrimsson, Atlason 4, Sigurdsson 3 (3), Gudmundsson 2, Gunnarsson 3, Arnarsson, Elisson 7, Jonsson, Helgason, Magnusson, Smarason.

Slovenija: Skok (8 obramb - 1 x 7-m), Kastelic (2 obrambi); Blagotinšek, Henigman, Marguč 1, Kavtičnik 4 (2), Janc 3, Dolenec, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 6 (2), Zarabec 4, Mačkovšek 3.

Sedemmetrovke: Islandija 4 (3), Slovenija 6 (4).
Izključitve: Islandija 8, Slovenija 8 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte