Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2016,
17.07

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rokomet, Krim Mercator Krim Mercator

Sreda, 2. 3. 2016, 17.07

7 let, 11 mesecev

Odziv Rokometne zveze Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na polemiko v zvezi s posojo igralk Krima Ajdovščini, da bi ta lažje premagala Zagorje in dosegla svoj ter Krimov cilj, so se odzvali tudi na Rokometni zvezi Slovenije. Sporočilo objavljamo v celoti.

Ključna dejstva:

  1.  Rokometni klub Krim Mercator se je po dveh remijih z Zagorjem znašel v podrejenem položaju, kar zadeva naslov prvaka.

  2.  Zaradi ene Slovenke premalo v ekipi Zagorja na zadnjem derbiju se je dvakrat pritožil, a sta bili obe pritožbi zavrnjeni.

  3.  Krim se je tako konec februarja odločil posoditi sedem svojih igralk Ajdovščini, da bi ta lažje premagala Zagorje ter pomagala sebi do tretjega mesta, Krimu pa do naslova.

  4.  Na posojo so odšle Sergeja Stefanišin, Tamara Mavsar, Alja Koren, Nina Zulič, Liza Omoregie, Aneja Beganović in Ana Zrimšek. Slovenke se lahko v Krim vrnejo kadarkoli, Omoregiejeva ne.

Spoštovani!

Menim, da je nujno in prav, da kot predsednik Rokometne zveze Slovenije ob zadnjih dogodkih, povezanih z odločitvami RK Krim Mercator, zelo jasno in nedvoumno podam stališča, ki so tako moja osebna, kot tudi stališča osebe, objektivno najbolj odgovorne za razvoj, integriteto in ugled slovenskega rokometa.

Dejstvo je, da snovalci pravilnikov ne morejo predvideti vseh možnih zapletov, do katerih lahko pride. Vzvod, ki ga zdaj izkorišča RK Krim Mercator, je sicer v veljavi že več kot dve desetletji in v preteklosti so ga smiselno izkoristili mnogi klubi. Nikakor pa nihče v takšni obliki in s takšnim namenom. Gre namreč za pravilo, ki se uporablja predvsem za zaščito mladih, nadarjenih igralcev in igralk, torej, da se lahko ob prehodu iz mladinske v članske konkurenco le-ti kljub nedvoumnemu talentu kalijo izven svojih matičnih sredin.

Ob potezi RK Krim Mercator tako ni dvoma. Gre za zlorabo pravil RZS z očitnim namenom pridobitve nemoralne prednosti. Krim je v rokometu inštitucija. Tako v Sloveniji kot v Evropi. Na desetine izvrstnih igralk, odličnih trenerjev, evropske in domače lovorike, izjemna blagovna znamka z razvejano domačo rokometno šolo ... Vse to je Krim. In poteptati vse to s tako nešportnim načinom razmišljanja, tako etično spornimi potezami, takim nespoštovanjem osnovnih postulatov športa – to je nedopustno.

Šport je seveda tudi posel, a mora ostati predvsem šport. Zlorabe drugih ekip (primer Ajdovščine), ob tem, da hkrati malverzacija s posojo vpliva tudi na položaj in točkovni zbir drugih klubov (predvsem Celjske mesnine), dajo jasno videti in vedeti, da gre za nedopustno in nepošteno logiko. To bi pomenilo nespoštovanje športa, borbe na terenu, "fair playa", tekmecev in, jasno, tudi Rokometne zveze Slovenije. Tudi doslej dobro delujoč pravilnik je postavljen pod znak vprašaja.

Kot predsednik Rokometne zveze Slovenije želim izraziti iskreno pričakovanje, da si bodo tisti, ki so v RK Krim Mercator sprejeli odločitev o posoji igralk v Ajdovščino, tudi na podlagi tega mojega zapisa vzeli čas za premislek in izkoristili dneve, ki jih do tekme med Zagorjankami in Ajdovkami še imajo na voljo, ter preklicali posojo.

S tem bi povrnili čast in slavo lastnemu klubu in tudi celotnemu slovenskemu rokometu. V nasprotnem primeru menim, da bo Krim Mercator le stežka še kdaj pridobil zaupanje navijačev in sponzorjev. V okviru celotne rokometne družine je enotnost žal postavljena pod velik vprašaj, zato iskreno verjamem, da bo zmagal razum.

Franjo Bobinac l.r. Predsednik RZS

Ne spreglejte