SiolNET. Sportal Rokomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Korak nazaj za slovenski rokomet?

4

termometer

Vodstvo regionalne rokometne lige SEHA je slovenskim klubom dalo čas do konca aprila, da se izrečejo za ali proti vstopu v ligo. Večina klubov in strokovnjakov v Sloveniji je proti.

Mnenja o regionalni ligi, ki je po hudih težavah vendarle oživela v tej sezoni, se v Sloveniji močno razlikujejo. Pravzaprav so le redki, ki vidijo v SEHA ligi pozitivne učinke. V tej sezoni v regionalni ligi igra 12 ekip: Zagreb, Nexe, Vardar, Metalurg, Borac, Bosna, Izviđać, Metaloplastika, Crvena zvezda, Lovćen, Sutjeska in Tatran.

Poglavitne težave so v prestavljanju tekem, le redko se ve, kdaj se igra, neažurnost izidov na uradni strani, majhna medijska odmevnost, ni televizijskih prenosov, izguba za slovenski rokomet itd. Slovenski klubi so bili sprva proti vstopu v regionalno ligo, v zadnjih mesecih pa se k njej nagiba predvsem Celje Pivovarna Laško, ki mu sledi Maribor Branik.

Slovenija – klubi in nacionalna zveza – se mora kaj kmalu odločiti o vstopu v to povezavo. Kaj menijo nekateri vplivni ljudje v slovenskem rokometnem prostoru.

"Na zadnjem upravnem odboru kluba smo s sponzorji izrazili velik interes za vključitev v regionalno ligo. Vstopili bi na 22-milijonski trg, kar bi za nas pomenilo veliko. V tej ligi so zelo dobre ekipe, lahko bi bilo celo sedem ali osem moštev, ki igrajo v ligi prvakov. Celje veliko vlaga v rokomet, a dobi zelo malo, predvsem kar se tiče gledalcev, v regionalni ligi pa vidimo priložnost, da jih privabimo več."

"Razlog za povezovanje je v njihovih slabih ligah. Nobena izmed teh, ki sodelujejo, se ne da primerjati z našo. Naša želja so kvalitetne tekme, ki jih dobivamo v Sloveniji in Evropi. SEHA lige pa nihče ne priznava, saj EHF te lige ni vzelo pod okrilje. Edini argument je komercialni interes."

"Težko sprejmem to, da bi se mi priključili slabši ligi. Ni na nas, da jih mi rešujemo. Potrebno je razmišljati, kaj moramo narediti dobrega za slovenski rokomet. Zakaj bi krepili klube v tujini, ki so pokopali sami sebe?"

"Skrbi me samo to, da bi se odločili za vstop, pa bi potem spoznali, da ni bilo prav in bi nato izstopili po nekaj krogih. Sicer pa ne vidim razloga, zakaj velikim ne bi pustili, da postanejo še večji."

"Zagotovo obstaja samo en razlog, da bi naši klubi vstopili v regionalno ligo, marketinški. V Sloveniji smo dolga leta delali, da smo ustvarili, kar imamo. Menim, da moramo še naprej skrbeti za dobro slovenskega rokometa. Nerealno pa je pričakovati, da bodo v vsakem krogu dvorane polne. Dejstvo je tudi, da so nosilci velikih klubov iz majhnih rokometnih sredin. S tem se nihče izmed klubov iz bivše skupne države ne more primerjati."

"Če gledam kot trener, bi SEHA prišla zelo prav, saj bi ponudila težke tekme. Igralci teh klubov so dobro plačani, zato jim morajo dati delo in regionalna liga je za njih super inštrument. Če gledam z drugega zornega kota, pa se sprašujem, zakaj bi morali v to povezovanje najboljši štirje klubi? Zakaj ne bi dali priložnosti zadnjim štirim slovenske lige? Poleg tega bi liga morala imeti tekmovalni naboj. Tega pa lahko ima, le če je pod okriljem EHF. Mislim, da bi bil vstop v SEHA korak nazaj za slovenski rokomet."

"V dvajsetih letih smo v Sloveniji naredili močno ligo, zato je treba pretehtati argumente in se pametno odločiti. Gre za pomemben korak, če naši klubi vstopijo v regionalno ligi. Veliki klubi verjetno v SEHA ligi vidijo priložnost za razvoj. Druga stvar pa so potovanja, ki terjajo hud davek. Ob ligi prvakov ali evropski ligi še potovanja v Skopje, Beograd in tako naprej? Po mojem mnenju bi mi z vstopom naredili medvedjo uslugo tujim klubom v regionalni ligi, saj oni rabijo nas, mi njih pravzaprav ne. Oni so igralsko bolj siromašni."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin