Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
6. 10. 2017,
12.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Elizabeth Omoregie Krim Mercator Krim Mercator

Petek, 6. 10. 2017, 12.42

6 let, 6 mesecev

Naturalizacija

Elizabeth Omoregie bo igrala v slovenskem dresu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
elizabeth omoregie | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Če bo šlo vse po načrtih in zamislih, bo ena najboljših mladih rokometašic v Evropi in na svetu Elizabeth Omoregie v prihodnosti zaigrala za slovensko reprezentanco.

Njena zgodba je zelo zanimiva. V Ljubljano je Bolgarka nigerijskih korenin prispela leta 2014, še pred polnoletnostjo. Odkrila jo je Marta Bon in jo pripeljala v Krim. Čeprav dekle pred tem dve leti ni resneje igralo rokometa, je takoj navdušilo v ligi prvakinj. Omoregiejeva, ki jo je Evropska rokometna zveza (EHF) že večkrat izbrala za igralko kroga ter je v ozkem krogu najboljših mladih rokometašic v Evropi in na svetu, lahko igra na vseh zunanjih položajih in še kje.

Gre za zelo ustvarjalno igralko. Univerzalna je tudi v obrambi. Že pred časom so se pojavila namigovanja o prevzemu slovenskega potnega lista, a je tedaj zanikala to možnost. Pred meseci si je premislila.

Krim bo ta konec tedna na gostovanju pri lani tretji ekipi Evrope v Bukarešti začel nastope v ligi prvakov. Ljubljanski cilj je četrtfinale.


Že vrsto sezon je ena glavnih Krimovih igralk. V Ljubljani je postala povsem domača, slovensko govori odlično. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Že vrsto sezon je ena glavnih Krimovih igralk. V Ljubljani je postala povsem domača, slovensko govori odlično. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ne pričakujejo zapletov

Postopki pridobivanja slovenskega državljanstva so stekli že poleti. Zadeva je trenutno v rokah vlade, a v njenem klubu, s katerim ima pogodbo do leta 2020, ne pričakujejo zapletov.

Povsem realno je, da bo Omoregiejeva zaigrala tudi za slovensko reprezentanco. Idealno bi bilo, če bi lahko njen dres oblekla že na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Še posebej zato, ker sta Nina Jeriček in Maja Šon sklenili reprezentančno pot, Tamara Mavsar pa je poškodovana. Selektor selektor Uroš Bregar ima zato dodatno zožen že tako ne prav velik nabor igralk.

Uroš Bregar bo lahko dolgoročno na Omoregiejevo računal tudi v reprezentanci. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Uroš Bregar bo lahko dolgoročno na Omoregiejevo računal tudi v reprezentanci. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Takšne nimamo

"Ne vem, kako daleč je postopek, to ni vprašanje zame. Če bi lahko zaigrala že na svetovnem prvenstvu, bi jo seveda vzel v ekipo. Njena kakovost govori zase. Slovenska reprezentanca za zdaj nima tako vsestranske igralke, kot je ona, ki bi lahko igrala na več položajih v središču obrambe in napadu. Dobro je, da se je sama odločila, da bi rada igrala za reprezentanco," meni njen klubski in v prihodnje očitno tudi reprezentančni trener.

A najbrž svetovno prvenstvo še ne bo videlo Omoregiejeve v slovenskem dresu. Pravila Mednarodne rokometne zveze (IHF), ki jih je v preteklosti kdo tudi zaobšel, namreč velevajo, da morata od zadnjega nastopa za "prejšnjo" reprezentanco preteči najmanj tri leta. Krimovka je za Bolgarijo nastopila lani junija.

 

Ne spreglejte