Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
23. 10. 2014,
16.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dean Bombač Pick Szeged liga prvakov liga prvakov rokomet legionarji

Četrtek, 23. 10. 2014, 16.24

6 let, 7 mesecev

Dean Bombač od pekla do raja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjih tednih slovenskih rokometni reprezentant Dean Bombač v majici madžarskega Picka igra izvrstno. Razglašen je bil tudi za najboljšega srednjega zunanjega 4. kroga lige prvakov.

"No, upam, da nisem v življenjski formi," je z nasmeškom dejal Dean Bombač, "verjetno pa je to najboljši začetek sezone v moji karieri." Igra res izjemno. Je vodja, če že ne najboljši igralec Picka iz Szegeda, ob odsotnosti Veszprema vodilnega moštva madžarskega prvenstva, ki mu gre odlično tudi v ligi prvakov.

V skupini D je po štirih krogih na drugem mestu, Primorec pa je drugi strelec lige prvakov. V zelo ugledni družbi, pred Timurjem Dibirovom in za Momirjem Ilićem. Laskavo, čeprav sta njegovi glavni naloga in strast razigravanje ekipnih tovarišev. Vseeno: v mrežo švicarskega Kadettna je Bombač pospravil kar 11 žog in z izjemnimi prodori ogrožal ravnotežje njegovih osrednjih obrambnih igralcev.

Izvrstna jesen torej za rokometaša, ki mu je v zadnjih dveh sezonah stres pogost sopotnik. Propadla sta namreč kar dva izmed treh klubov v njegovi karieri, Dinamo Minsk in domači Cimos Koper, kar je doživel še posebej čustveno. A vse hudo je preteklost, sedanjik je bistveno svetlejši.

Madžarsko-balkansko-španska enolončnica

Bliskovito je osvojil kombinatorično-taktične zahteve španskega trenerja, nekdanjega selektorja, Juana Carlosa Pastorja. Večjih jezikovnih preprek ni. Ekipa ima ob madžarski osnovi balkansko-španske primesi. Ker Bombač odlično obvlada italijanščino, je na hitro osvojil tudi osnovne rokometne pojme tudi v španščini. "A ko je živčen in govori hitro, sem mu dejal, da je bolje, da ga ne razumem," se je namuznil Deki, ki pa podobno kot Gašper Marguč iz Veszprema ni prav velik optimist glede znanja madžarščine …

Glavni prevajalec je Marko Krivokapić, pomočnik trenerja in fant z bogatimi španskimi izkušnjami, ki je za nameček brat nekdanjega člana Cimosa Milorada Krivokapića. Na življenje v Szegedu nima niti najmanjših pripomb, enako je glede soigralcev.

Lov na Veszprem je mogoč

Samo Ilić je do zdaj v ligi prvakov zabil več golov od 24-letnega Primorca, ki izvaja tudi sedemmetrovke, a si ne dela iluzij, da bo pri vrhu ostal do zadnje tekme sezone. "Goli zame niso najpomembnejši. Raje igram za druge. A so v določenih trenutkih tudi zadetki pomembni."

Lani je Pick, klub, ki ga podpira znamenito mesno-predelovalno podjetje, osvojil pokal EHF. Ima dva naslova madžarskega prvaka, zadnji je star sedem let. Kakšne so možnosti, da bi finančno in igralsko vse bolj mogočnemu Veszpremu največji tekmec tokrat izmaknil lovoriko?

"Predvsem doma, v svoji dvorani, lahko zmagamo. Tako Montpellier in Celje pa sta pokazala, da sta lahko blizu. V Franciji, tekmo sem gledal, je bilo tudi nekaj sumljivih sodniških odločitev … Res pa se je, ko smo pred meseci šli na superpokalno tekmo, pri določenih igralcih videlo preveliko spoštovanje do Veszprema. Kot da bi se že pred začetkom tekme predali. To moramo spremeniti v glavi. Tudi oni so ljudje, zakaj ne bi zmagali. Največja težava so glave," pojasnjuje še eden izmed reprezentančnih mladih očkov.

Misel na reprezentanco

O teh in tudi drugih izkušnjah bo na prelomu oktobra v november lahko razpravljal s soigralci v izbrani vrsti, ki jo čakata kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2016 s Slovaško in Latvijo. Iz različnih tujih prvenstev, od koder prihajajo vsi reprezentanti razen treh, prihajajo spodbudne novice o dobri formi večine.

"To so sladke skrbi za selektorja. Najpomembnejše je, da smo vsi v ritmu in igramo več kot pol tekme. Imamo malo časa, a smo skupaj že kar dolgo. Tudi ti treningi so čisto dovolj. Na kaj drugega kot štiri točke sploh ne smemo pomisliti. Mislim, da bo vse, kot mora biti," je prepričan Bombač, ki bo po dolgem času imel ob sebi tudi povratnika Klemena Cehteta. "Pozdravljam vse, kar se odloči selektor. Potrebujemo vsakega igralca. Slovenija si ne more privoščiti '100 milijonov' levih zunanjih igralcev. Selektor ve, kaj dela, ekipa mu zaupa in je vsa na njegovi strani. Vsak je bil vselej sprejet v reprezentanco, tako kot sem bil nekoč jaz."

Ne spreglejte