Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
27. 11. 2016,
22.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Borut Mačkovšek Branko Tamše rokomet Celje Pivovarna Laško liga prvakov Meškov Brest

Nedelja, 27. 11. 2016, 22.03

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Celjem in Meškovom

Nora končnica Celja, trener gostov razjarjen zaradi sodnikov #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
celje meskov meškov brest | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Celjski rokometaši so v osmem krogu lige prvakov drugič zapored remizirali z beloruskim Meškovom (36:36), potem ko so se v končnici vrnili do remija po zaostanku za štiri gole. Zdaj imajo pet točk, v naslednjem krogu gostujejo v Szegedu.

Začnimo v končnici. Na svoji osmi tekmi v ligi prvakov so bili Celjani pred petim porazom. Tri minute in pol pred koncem so v Zlatorogu zaostajali za štiri gole proti beloruskemu prvaku Meškovu, ki ima vsako sezono višje ambicije in proračun. Letošnji naj bi bil težak okrog pet milijonov evrov, kar je približno trikrat toliko, kot imajo na voljo Celjani.

Za nameček so imeli slovenski prvaki še igralca manj. A so tudi številčno oslabljeni dosegli kar tri gole zapored. Ne le to, približno 10 sekund do konca so po ukradeni žogi in golu Blaža Janca celo povedli. Vendar je nato nekdanji hrvaški reprezentant Ljubo Vukić, kot so po ogledu posnetka namignili iz kluba, iz prestopa, šest sekund do konca postavil končni izid 36:36.

Janc je dal devet golov, David Razgor osem, Urban Lesjak je imel pet obramb. Vse v zadnji četrtini tekme. Pri Belorusih je Vladislav Ostrouško dosegel osem golov, Rastko Stojković šest. V soboto čaka Celjane, ki imajo na šestem mestu skupine B pet točk, gostovanje pri Pick Szegedu. Za pivovarji, ki lovijo osmino finala, sta Kristianstad s tremi točkami in Zagreb z dvema.

Rokometni vikend:

Branko Tamše (p)o tekmi #video

"Čestitam Meškovu za fer in hitro igro ter še posebej svojim igralcem. Uprizorili smo enega največjih preobratov v zgodovini rokometa. V 57. minuti smo zaostajali za štiri gole, 10 sekund do konca pa smo imeli zmago v žepu. Izjemno sem vesel, da nam je uspel preobrat, čeprav sta tako naša kot njihova ekipa utrujeni od številnih potovanj," je po srečanju dejal celjski trener Branko Tamše. Več v videu.

Trener Meškova Sergej Bebeško je kot sokrivca za poraz označil turška sodnika. In še več kot to: "Če je bila to igra …  Bilo je veliko golov, boja, izključitev. Sodnika nista kompetentna, da bi sodila tekme na tej ravni."

Ekipi sta dosegli kar 72 golov. | Foto: Vid Ponikvar Ekipi sta dosegli kar 72 golov. Foto: Vid Ponikvar Gostje s celjskim orožjem

Res nenavaden je bil pogled na semafor ob polčasu tekme. 18:17 za Celjane. Lepo število doseženih golov, a tudi veliko, preveč prejetih. V obrambi se je skrivala glavna celjska zagata. Ne le da so gostje na prelahek način dosegali gole. Zanje so uporabljali tudi celjske adute – polprotinapade in hitre centre.

Teza o okornosti gostujočih igralcev se torej ni uresničila. Še posebej pa vodstvo vsekakor ni bilo samoumevno spričo podatka, da celjska vratarja Ivan Gajić in Lesjak v prvi polovici tekme nista ustavila niti enega strela. Za primerjavo: na prvi tekmi, ko sta tokratna nasprotnika v Belorusiji remizirala, je Gajić ustavil 16 strelov. Konkretno: za razvijanje svoje igre pivovarji nujno potrebujejo tudi vratarski učinek.

Celjani imajo pet točk in so šesti na lestvici skupine B elitnega dela lige prvakov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Celjani imajo pet točk in so šesti na lestvici skupine B elitnega dela lige prvakov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Od preobrata do preobrata in nazaj

Še bolj v svoj prid bi Celjani tekmo lahko prevesili že kmalu po odmoru. Brest je tedaj igral z rokometašem manj, nato je bil izključen še Andrej Jurinok, zaradi besnenja pa je kazen dobil še trener Sergej Bebeško. V prevodu to pomeni, da so imeli pivovarji 27 sekund kar tri igralce več.

A iz tega primeža so se Belorusi kar dobro izvili. Kar 213 centimetrov visoki Dainis Krištopans je zadel z dvema igralcema manj, ob tem pa je bil izključen še Vid Poteko. Vseeno so slovenski podprvaki kratko zatem po golu Luke Žvižeja prvič prišli do treh golov prednosti in jo tri minute uspeli tudi zadržati.

A obramb vratarjev še vedno ni bilo – prvo žogo je Lesjak ustavil v 45. minuti -, zato je bilo skoraj vse gole treba doseči na postavljeno obrambo.

Gostujoči velikani so se tako vkopali na črto in čakali, da tekmeci pridejo k njim. Belorusi so veliko igrali na Krištopansa, ta pa na moč in višino. Vladimir Ostrouško je sredi drugega polčasa zadel vse, kar je sprožil proti vratom.

Fotogalerija Žige Zupana:

Fotogalerija
1 / 48

Nekaj časa so se pivovarji reševali s sedemmetrovkami, ki jih je odlično izvajal David Razgor. V nedogled pa ni šlo. Dvanajst minut do konca je rdeči karton dobil Povilas Babarskas

Celjani, ki spet niso dobro izkoriščali razmerja izključitev v svoj prid – gostje so klopi sedeli deset minut več -, so začeli grešiti pri "zicerjih". Belorusi so imeli kar nekaj sreče pri odbitih žogah. Dobrih pet minut do konca so prvič povedli za štiri gole. Tamše je v igro vrnil Miho Zarabca, ki ga je prej za daljši čas posadil na klop.

Še posebej v zadnjih minutah je pivivarjem na pomoč spet glasno priskočilo občinstvo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Še posebej v zadnjih minutah je pivivarjem na pomoč spet glasno priskočilo občinstvo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zadnje minute za infarkt

Stanje torej nikakor ni bilo spodbudno. Meškov je imel zmago praktično v žepu. A tudi tokrat so slovenski prvaki igrali do konca. Pri tem so spet prebudili občinstvo – podobno kot na prejšnjih tekmah je Zlatorog tudi tokrat obiskalo okrog tri tisoč gledalcev -, ki je končnico pričakalo na nogah.

Zadnje minute, v katerih je imel veliko vlogo tudi Lesjak, smo že opisali. Celjani so se vrhunsko vrnili. Če je zmaga raj, so obstali pred njegovimi vrati. A tretji remi je vseeno velik razlog za palec navzgor. Enako pa tudi prebujeno celjsko občinstvo.

Celje Pivovarna Laško : Meškov Brest 36:36 (18:17)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3200, sodnika: Erdogan in Özdeniz (oba Turčija).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (5 obramb), Gajić, Malus, Babarskas, Janc 9, Razgor 9, Suholežnik, Marguč, Poteko 2, Zarabec 5, Kodrin 1, Fižuleto, Mačkovšek 4, Mlakar 1, Žvižej 3, Bečiri 2.

Meškov Brest: Pešić (6 obramb), Rutenka 1, Babičev 1, Krištopans 5, Jurinok 1, Nikulenko 1, Stojković 6, Tjumencev 5, Atman, Šumak, Vukić 3, Prodanović, Mijatović (5 obramb), Ostruško 8, Jamali 4, Šilovič 1.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 7 (6), Meškov Brest 1 (1).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 10, Meškov Brest 18 minut.
Rdeč karton: Babarskas (48.).
Ne spreglejte