Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
7. 7. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Blaž Janc Rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Četrtek, 7. 7. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Blaž Janc

Mladenič, ki je dobil prednost pred najboljšim krilom lige prvakov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
blaz janc reprezentanca debi slovenija norveska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Verjamem, da bomo priprave oddelali kakovostno in da bomo predvsem vsi zdravi," pravi najmlajši rokometni reprezentant Blaž Janc, ki je že večkrat močno opozoril na svoje sposobnosti. Trdo bo delal za Rio. A tudi v nasprotnem primeru ne bo razočaran.

V izjemnem slogu je debitiral za rokometno reprezentanco levičar Blaž Janc. Da, še vedno je najstnik. Dvojko in ničlo bo v številko svojih let pozdravil novembra. A v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je deloval za svoj EMŠO tako netipično zanesljivo, zrelo in mirno.

Kdaj in s kom?

Brazilija, Poljska, Švedska, Nemčija in Egipt so tekmeci Slovencev v Riu. Z Egipčani se bodo pomerili najprej, in sicer 7. avgusta. Turnir traja od 6. do 21. avgusta. Prve štiri ekipe napredujejo v četrtfinale. V skupini A nastopajo Francija, Hrvaška, Tunizija, Argentina, Danska in Katar.

To, da je z obema nogama trdno na tleh, se zdi ena njegovih največjih odlik. "V reprezentanci sem še 'nihče'. Karseda se bom trudil, pozabil na to, kar je bilo. Novo poglavje, novi cilji. Verjamem, da bomo priprave oddelali kakovostno in da bomo predvsem vsi zdravi," pravi rokometaš Celja, ki je s svojo raznovrstnostjo – tako v napadu kot obrambi lahko zaigra na več položajih – navdušil.

Po sili razmer je selektor na tribuno poslal uradno najboljše desno krilo lige prvakov Gašperja Marguča. Tudi to veliko pove o konkurenci na tem položaju v slovenski ekipi.

Blaž Janc je močno opooril nase že v prejšnji sezoni, velika pričakovanja so nad njim tudi v prihodnji. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Blaž Janc je močno opooril nase že v prejšnji sezoni, velika pričakovanja so nad njim tudi v prihodnji. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ne bo razočaran ali obupan

Delnice Janca pa dobro kotirajo tudi, kar zadeva olimpijske igre. A si mladenič, ki je iz Sevnice v Celje prišel že s 15 leti, ne veže rok in nog z razbijanjem glave, ali bo med potniki: "Vsak športnik si želi zaigrati na olimpijskih igrah. Večje motivacije od tega ni. Na vso moč se bom potrudil. V vsakem primeru pa, če ne bom prišel v ekipo, ne bom ne razočaran ne obupan. Motiv v prihodnosti ne bo manjši."

Kdaj bo Vujović uporabil Janca, ki je na pripravah sodeloval že lani, je bilo le vprašanje časa. | Foto: Vid Ponikvar Kdaj bo Vujović uporabil Janca, ki je na pripravah sodeloval že lani, je bilo le vprašanje časa. Foto: Vid Ponikvar

Šale in fanatična obramba

"Dela in šal, vsega je dovolj," Janc hvali vzdušje v reprezentanci, ki je po pomladnih uspehih razumljivo (še) poskočilo. Prva besedna zveza, ki mu pride na misel ob Veselinu Vujoviću, pa je …

"Fanatična obramba, ki jo poudarja v velikem slogu. Z njo smo v Celju naredili čudež. To se je pokazalo kot vodilo za naprej. Najpomembnejši sta agresivnost in želja po tem, da prekineš nasprotnikov napad oziroma mu vzameš žogo."

Obramba bo eden temeljnih slovenskih adutov tudi v prihodnje, brez dvoma tudi z Jancem v eni od glavnih vlog.

Ne spreglejte