Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2012,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija starejši gibanje

Četrtek, 5. 4. 2012, 10.58

8 let

Za kakovostno staranje ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S promocijo in spremljanjem zdravja, zdravstvenimi ukrepi in preventivnim delovanjem bodo v okviru programa PANGeA skušali omogočiti koordiniran razvoj zdravstvenega in socialnega življenja.

Še preden je Evropska komisija leto 2012 razglasila za leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, so se na Inštitutu za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem lotili čezmejnega projekta PANGeA. S triletnim slovensko-italijanskim projektom, ki poteka v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007 – 2013, bodo po besedah Rada Pišota z Univerze na Primorskem .

Cilji programa Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje Kot glavne cilje programa Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje Pišot izpostavlja "definiranje dejavnikov zdravega staranja, postavitev vsebinskih in kadrovskih osnov mednarodnega centra odličnosti (SLO-ITA) na področju zdravja starejših občanov, dvig osveščenosti o pomenu zdravega staranja, socialne vključenosti in mobilnosti starostnikov, zniževanje stroškov zdravstvene oskrbe, povezovanje obstoječih zdravstvenih, socialnih in zasebnih subjektov ter izboljšanje njihove medsebojno koordiniranosti".

Pišot o ciljih čezmejnega programa dodaja, "da bodo s promocijo, poučevanjem in izsledki predhodnih raziskav pridobljena znanja o življenjskem slogu in smernice za izboljšanje le-tega privedli neposredno do ciljnih skupin, starostnikov". Z vadbenimi programi za starejše in ukrepi za zdravo prehrano bodo izboljšali splošno zdravstveno stanje in zmanjšali dovzetnost za akutne poškodbe in kronična obolenja. "Na drugi strani bodo razvili programe za učinkovitejšo rehabilitacijo in obnovo gibalne neodvisnosti po različnih boleznih ali operacijah, ki je eden od bolj perečih problemov starejših oseb", zaključuje Pišot.

Kako uspešen bo program, v katerega so vključene tako javne ustanove, ki skrbijo za kakovostno bivanje starostnikov, kot inštituti, univerze, bolnišnice, občine in Inštitut za varovanje zdravja RS, in, ali bodo izpolnili zadane cilje, bo znano jeseni 2014, ko se bo program zaključil.

Ne spreglejte