Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2012,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija gibanje starejši

Četrtek, 5. 4. 2012, 12.45

8 let

Starost ni bolezen!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob Svetovnem dnevu zdravja, ki bo v soboto potekal pod geslom Za bolj aktivno in zdravo starost, vam predstavljamo nekaj stereotipov o starosti, ki so v svetu vse pogostejši.

Po mnenju Marijana Ivanuše s Svetovne zdravstvene organizacije se v svetu starejše ljudi pogosto stereotipizira, s »starizmi« se jih označuje kot nesposobne za delo, fizično nemočne, senilne in za časom. To vsekakor ni način za spodbujanje njihove funkcionalne sposobnosti in aktivnosti, saj, kot opozarja Ivanuša, taki stereotipi starejšim preprečujejo polno vključenost v družbene, politične, ekonomske, kulturne, duhovne in državljanske aktivnosti. Da živimo vedno dlje časa, je uspeh in ne problem, starost ni bolezen, pač pa življenjsko obdobje, v katerem lahko starostniki veliko prispevajo k družbi.

1. "Starejši so za časom" Kljub temu, da za starejše pogosto velja, da so manj produktivnih od mlajših sodelavcev, imajo več izkušenj in institucionalni spomin. Kot pravi Ivanuša, "večina starostnikov dobro ohranja mentalne sposobnosti in zmožnost učenja tudi v starejših letih".

2. "Starejši so nemočni" Čeprav so starejši večinoma ranljivejši v kriznih situacijah, to ne pomeni, da so nemočni.

3. "Starejši bodo sčasoma postali senilni" Ivanuša meni, "da so občasni zamiki spomina pogosti pri vseh starostih in čeprav se s staranjem sicer zvišuje tveganje za demenco, znaki te bolezni niso normalni pokazatelji stanja". Večina starejših lahko skrbi za svoje življenje, prav tako se nekateri deli našega spomina, kot je semantični spomin, s starostjo celo izboljšujejo.

4. "Starejše ženske so vredne manj kot mlajše" Pogosto se vrednost žensk ocenjuje z njihovo lepoto in mladostnim videzom, pri tem pa se pozablja vloga starejših žensk, in sicer skrb za partnerja, otroke ali celo vnuke, saj ženske v mnogih državah skrbijo za več kot eno generacijo. 5. "Starejši si ne zaslužijo zdravstvene oskrbe" Ivanuša opozarja, "da pri starejših ljudeh pogosto spregledajo ozdravljive bolezni, saj jih označujejo kot normalne posledice staranja". Pravica do najboljše možne zdravstvene oskrbe se s staranjem ne sme zmanjševati!

Ne spreglejte