Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2012,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija

Četrtek, 10. 5. 2012, 9.09

8 let

Ketonska dieta (3. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poznamo več različic ketonskih diet. Naj predstavimo dve, poleg klinične ketonske diete najpogostejši.

TKD

Pri športni izvedenki te diete, v angleščini imenovana "targeted keto diet" gre za to, da vzdržujemo raven ogljikovih hidratov konstantno, in ga s fazami ne dvigujemo, ampak pred in po treningu uživamo hrano bogato z ogljikovimi hidrati, kar zagotavlja telesu energijo za intenzivnejšo vadbo, ter energijo, potrebno za rast in regeneracijo mišičnih vlaken. Če gre ob določenih dneh samo za kardio vadbo, torej kolesarjenje, tek, hojo ali kaj podobnega, potem se takrat odsvetuje uživanje OH pred in po treningu, saj pri počasnejših tipih obremenitev, kjer ni potrebe po eksplozivnosti, ni tolikšne potrebe po OH.

Cikliranje

Druga izvedenka te diete je tako imenovana "cyclic keto diet" ali ciklična ketonska dieta, pri kateri gre za drugačen pristop. Raven ogljikovih hidratov na dan ostane konstantno med 30–50 gramov na dan, razen med vikendi oz. enkrat tedensko, ko gre za tako imenovano "carb-up" fazo (loading faza), kjer gre za polnjenje mišičnih zalog glikogena, in takrat zaužijemo večino energije v obliki OH. Vse to omogoča nemoten trening v prihajajočem tednu, ko gre spet za 6-dnevno dieto z količinami OH med 30–50 gramov, do naslednje "carb-up" faze. V večini primerov se "carb-up" faza vrši ob petkih popoldan in traja do sobote pred spanjem, takšna izbira je priporočljiva še posebej zaradi tega, ker ob sobotah ponavadi ne delamo in imamo več časa za sprostitev, počitek. Nekateri pa "carb-up" fazo izvedejo v nekaj urah. Čas polnjenja glikogena ni tako pomemben, kot je pomembna zadostna količina ogljikovih hidratov in njihova hitrost prebavljivosti (ogljikovi hidrati z visokim GI).

Primerjava

Med primerjavo zgoraj naštetih diet je CKD (cyclic keto diet) bolj primerna za ljudi z željo po izgubi maščobnega tkiva in ohranjanjem mišične mase. TKD (target keto diet) pa se priporoča tudi tistim, ki imajo željo po pridobivanju čiste mišične mase brez nepotrebne maščobe, saj z vnosom OH pred in po treningih zagotavljamo sproščanje inzulina, hormona, ki v telesu povzroča, da mišice padejo v fazo anabolizma, kar pomeni, da ob zadostnem vnosu energije in zadostni telesni vadbi začnemo pridobivati mišično maso.

Tadej Jurman, absolvent živilstva in prehrane ter vaditelj fitnesa

Ne spreglejte