Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 4. 2012,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija

Ponedeljek, 30. 4. 2012, 11.40

8 let

Kam za 1. maj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na praznik dela, v torek, 1. maja, se bodo po vsej Sloveniji zvrstili številni pohodi. Če še ne veste, kam bi se odpravili, lahko izkoristite enega od naših namigov.

Romanov pohod

V Stični je že tradicija, da se pohodniki vsako leto na praznik dela odpravijo po hribih in gričih občine Ivančna Gorica. Tako Planinsko društvo Šentvid pri Stični tudi letos pripravlja že 20. Romanov pohod. Začetki pohoda segajo v leto 1993, ko je Roman Tratar obhodil stiške hribe in jih povezal v krožno pot z začetkom in ciljem v Stični. Prvotno pot, dolgo kar 30 kilometrov, so skrajšali na današnjih 22. Ta poteka po treh planinskih postojankah, in sicer Obolno (776 m), Pristava (695 m), Gradišče (519 m), na katerih pohodniki zbirajo kontrolne žige in se okrepčajo z domačimi dobrotami. Začetek pohoda bo v torek, 1. maja, ob 8. uri na parkirišču v Stični, kjer bodo pohodnike ogreli toni stiške godbe. Na pohod se boste lahko prijavili med 7.30 in 9.00 na zbirnem mestu v Stični. Pohod je srednje zahteven, večina ga prehodi v 5. do 7. urah, in je po besedah organizatorjev primeren test pred letno planinsko sezono. Primeren je tudi za družine z otroki, ti si pohod lahko skrajšajo, kar omogoča dobra cestna povezava kontrolnih točk z začetkom ali ciljem pohoda.

Pohod v jamo pod Babjim zobom

Krajevna skupnost Bohinjska Bela v sodelovanju s klubom Blanskih ribičev in Društvom za raziskovanje jam Bled vas v torek, 1. maja, vabi na tradicionalni pohod v jamo pod Babjim zobom. Za ljubitelje jamskih zanimivosti bodo organizirani brezplačni pohodi potekali med 9.00 in 14.00 izpred ribiške brunarice na Bohinjski Beli. Jama, ki leži na nadmorski višini 1008 metrov, slovi po bogatem kapniškem okrasju in kalcitnih kristalih skalenoedrih, ki pri nas niso prav pogosti. Njena posebnost so tudi polžasto zaviti kapniki helektiti. Do vhoda v jamo je potrebno prehoditi 350 metrov višinske razlike po gozdni poti, zato organizatorji priporočajo planinsko obutev.

Na Volnik (546 m)

Razvojno združenje Repentabor vas v torek, 1. maja, v okviru Festivala prijateljstva vabi na tradicionalni pohod prijateljskih društev in ostalih udeležencev na Volnik. Ob 11.00 je na 546-metrov visokem kraškem hribu predvideno srečanje ljubiteljev narave, rekreacije in dobre družbe. Na pohod, ki bo potekal po gozdnih poteh, se lahko odpravite iz različnih smeri. Tako bodo pohodniki pot na Volnik, od koder je lep razgled na Kras, začeli ob 9.00 iz Vogelj (na Klancu), 9.00 iz Dutovelj (pri Bunčetovi domačiji), 9.00 iz Pliskovice (pod Latnikom evropskega prijateljstva) in ob 9.30 iz Repna (na trgu).

V Iški vintgar

Veselo pa bo v torek, 1. maja, tudi na pohodu v Iški vintgar. Planinsko društvo Sveti Vid vas vabi na pohod iz Osredka preko Vrbice v Iški vintgar. Pohodniki se bodo na peturni pohod iz Osredka odpravili ob 10.00. Lahko pa se boste odpravili tudi po daljši poti, in sicer iz Osredka preko Rakitne in Krima do Iškega vintgarja. Odhod na osemurno pot bo iz Osredka ob 8.00.

Ne spreglejte