Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
13.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zdravje prehrana zima vitamini minerali rekreacija

Torek, 12. 2. 2013, 13.39

5 let, 6 mesecev

Hrana za zimske mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav pozimi tržnice niso tako bogato založene z raznovrstno svežo hrano kot poleti, imamo tudi v zimskih mesecih na voljo precej zdravih sezonskih živil.

Zimska zelenjava je zdrava, polna vitaminov in mineralov, dviguje odpornost imunskega sistema in preprečuje okužbe, še posebno v času širjenja prehladov in gripe.

Po lokalno pridelano sezonsko zelenjavo ni treba daleč. Na voljo je na lokalnih tržnicah ali pri bližnjih kmetih. Je veliko bolj zdrava od živil, pripeljanih od daleč, ki imajo poleg tega, da na poti izgubijo precej vitaminov in mineralov, še velik vpliv na onesnaževanje okolja.

Potrebno energijo pozimi dobimo z uživanjem zdravega mesa, rib in drugih zdravih maščob, pa tudi z ogljikovimi hidrati, kot so krompir, zelenjava, stročnice in polnozrnate žitarice.

Zimska zelenjava, kot so zelje, repa, pesa, pastinak, ter sadje in solate nas preskrbijo s prepotrebnimi vitamini C, A, E, in minerali, kot so magnezij, selen, železo, cink. Največ vitaminov bomo dobili, če bomo sadje (jabolka, hruške) iz naših krajev uživali z lupino vred, kjer je tudi največ vitaminov in mineralov.

Večje količine C-vitamina lahko dobimo z uživanjem pomaranč, mandarin, kivijev. Eden najbolj bogatih virov C-vitamina je olje morske krhlike, ki ga dobijo iz sadja in semen jagodičevja morske krhlike. Znano je, da jagode morske krhlike vsebujejo tudi do 10-krat več C-vitamina kot limone, bogate pa so še z beta karotenom, vitaminom E. Tudi šipek je cenjen zaradi velikih količin C-vitamina. Šipkov čaj je okusen in zdrav napitek, ki ga lahko pijemo toplega ali hladnega.

Pozimi ne pozabimo na česen. To vsestransko živilo je pravi naravni antibiotik. Učinkuje proti bakterijam, virusnim ter glivičnim okužbam, kot so na primer vnetje v prsnem košu, nahod, gripa, vnetje ušes, vnetje ustne votline, blaži tudi herpes. Podobno učinkujejo čebule, por, šalotka in drobnjak.

Okusne in zdrave zimske zelenjavne sorte, ki popestrijo naše jedilnike, so še brokoli, ohrovt, korenje, brstični ohrovt, rdeče, belo in zeleno zelje. S kratkim časom kuhanja bomo ohranili pomembne hranilne snovi.

Ne spreglejte