Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 2. 2019,
12.23

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

Elvedin Džinić Prva liga Telekom Slovenije NK Celje NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 28. 2. 2019, 12.23

5 let, 1 mesec

Elvedin Džinić

Počutil se je nezaželenega, zdaj išče srečo na borzi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
Elvedin Džinić Matej Mavrič | Tako se je Elvedin Džinić ob Mateju Mavriču leta 2009 veselil preboja Slovenije na SP 2010. Deset let pozneje je brez delodajalca. | Foto Vid Ponikvar

Tako se je Elvedin Džinić ob Mateju Mavriču leta 2009 veselil preboja Slovenije na SP 2010. Deset let pozneje je brez delodajalca.

Foto: Vid Ponikvar

''Začutil sem, da nisem več zaželen v klubu,'' je nekdanji slovenski reprezentant Elvedin Džinić, eden najbolj izkušenih branilcev, kar jih je v zadnjih sezonah nastopalo v Prvi ligi Telekom Slovenije, pojasnil, zakaj je pred kratkim zapustil Celjane. Zdaj marljivo trenira, ohranja pripravljenost, išče novega delodajalca na nogometni borzi in ne skriva želje, da bi še kdaj zaigral v Ljudskem vrtu.

Nogometni klub Celje je sredi februarja presenetil z novico, da bo v nadaljevanje sezone krenil brez Elvedina Džinića. Čez noč je ostal brez 33-letnega Mariborčana, ki je veljal za enega osrednjih obrambnih stebrov celjskega prvoligaša. Zakaj se je odločil za slovo od kluba, pri katerem je preživel zadnje tri sezone?

NK Olimpija
Sportal Olimpija po nori strelski nedelji dala misliti Mariboru #video

''Ker nismo več našli skupnega jezika v razmišljanju, smo se sporazumno odločili, da se razidemo. Začutil sem, da to ni več to. Kot da nisem več zaželen v klubu. Zgodile so se nekatere stvari, o katerih nočem govoriti. Ni pa bilo nobenih sporov. S klubom ostajam v prijateljskih odnosih. Tako kot so oni meni zaželeli vse najboljše, jim tudi sam želim najboljše. Ne gojim nobenih zamer,'' je sporočil slaba dva tedna po odhodu iz Celja in še enkrat poudaril, da z rumeno-modrimi ostaja v prijateljskih stikih.

Hvaležen Rudarju in Pušniku

Zadnja tri leta in pol je igral v Celju. | Foto: NK Celje Zadnja tri leta in pol je igral v Celju. Foto: NK Celje Ko je prekinil pogodbo s Celjani, je prejel v roke papirje. Zdaj je svoboden igralec. Znašel se je na nogometni borzi dela, kjer pa je iz tedna v teden manj priložnosti, da bi še v tej sezoni nadaljeval kariero v kateri izmed držav. Roki za registracijo novih igralcev so se namreč v večini držav že zaključili.

''Za zdaj ni še nič konkretnega. Res je sicer, da se je v nekaterih državah še možno registrirati kot prosti igralec, tako da bomo videli, kaj se bo zgodilo. To me ni presenetilo. Zavedal sem se, da lahko pride do tega, zato mi to, če bom našel nov klub šele poleti, ne bo predstavljalo težav. Bom pač teh nekaj mesecev le treniral,'' je pojasnil Džinić in se ob tej priložnosti zahvalil velenjskemu Rudarju, s katerim trenira in ohranja pripravljenost.

''Rad bi se zahvalil zlasti trenerju Marijanu Pušniku. To mi veliko pomeni, saj lahko ostajam v stiku z žogo,'' je zadovoljen, da mu je šel Korošec, s katerim je v karieri že sodeloval, na roko in mu omogočil možnost treningov v Velenju.

Ne bi se branil odhoda v tujino

Med letoma 2014 in 2016 je igral v dresu velenjskega Rudarja. | Foto: Vid Ponikvar Med letoma 2014 in 2016 je igral v dresu velenjskega Rudarja. Foto: Vid Ponikvar ''Star sem 33 let in se počutim odlično. Na tej ravni lahko odigram še vsaj tri ali štiri sezone. Zdravje mi ne predstavlja težav, nisem imel niti težjih poškodb. Zato želim še naprej igrati na visoki ravni,'' nekdanji kapetan Celja ne skriva ciljev, s katerimi želi popestriti dolgo kariero, v kateri je v 1. SNL zbral kar 236 nastopov, nekaj časa pa prebil tudi v Belgiji, Bolgariji in na Poljskem.

''Klubi, kjer sem bil jaz, so bili na višji ravni od slovenskih. Vlagalo se je več denarja, vse je bilo na višji ravni. V takšnih pogojih je lažje delati,'' se dobro spominja sezon, ki jih je preživel v tujini. Zato se ne bi branil ponovnega odhoda v tujino, a ne za vsako ceno. Zdaj je družina namreč večja kot pred leti, ko se je kot legionar dokazoval v dresih Charleroija, Boteva in Zaglebieja. Zato bo dobro premislil, da bo našel ponudbo, ki bo tudi v dobro otrok.

Sportal Po sanjskem debiju verjame, da lahko serijsko zmagujejo #video

Želel bi si še enkrat zaigrati za Maribor

Leta 2010 je iz rok navijačev Maribora prejel nagrado. | Foto: Marjan Kelner/Sportida Leta 2010 je iz rok navijačev Maribora prejel nagrado. Foto: Marjan Kelner/Sportida Čeprav je zadnja leta preživel v Velenju in Celju, ostaja velik navijač Maribora. ''Sem Mariborčan. Živim v Mariboru, navijam za Maribor. To je moj klub,'' je v nekaj kratkih stavkih opisal navdušenje nad vijoličastimi. Ne nazadnje je pred davnimi leti v dresu NK Maribor opravljal vlogo kapetana, navijači pa so ga izbrali tudi za vijoličastega bojevnika. A to je bilo pred davnimi leti.

Ljudski vrt je zapustil leta 2011. Obstaja kakšna možnost, da bi še kdaj zaigral za Maribor? ''Ne vem. To bi si vsekakor želel, a bi se moralo poklopiti veliko stvari. Saj veste, kako je v nogometu. Veliko stvari se mora poklopiti, da se zgodi kaj določenega,'' je odvrnil Džinić, ki je leta 2010 doživel reprezentančni vrhunec s tem, ko je kot eden izmed 23 članov Kekove zasedbe odpotoval na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Kar se tiče prvaka Prve lige Telekom Slovenije, je prepričan, da bo letos ''kanta'' na ogled v njegovem rojstnem mestu. Čeprav je Olimpija v prvem spomladanskem krogu zmanjšala zaostanek za Mariborčani na -7, se Džinić nagiba k napovedi, da bodo vijolice letos proslavljale 15. državni naslov. ''Maribor bo prvak. Olimpija je kar precej spremenila ekipo in trenerja. To se bo poznalo. Maribor na drugi strani sploh ni spreminjal ekipe. Ima svojo filozofijo in dovolj izkušeno ekipo, tako da ne bi smel izpustiti prednosti. Res je, imajo nekaj težav s poškodbami, a imajo vseeno dovolj igralcev. Prihajajo tudi nekateri mladi igralci, tako ne bi smel zapraviti prednosti.''

To bi bil velik udarec za Celje

S Celjani je večkrat gostoval v Stožicah. V soboto ga ne bo v Ljubljano. | Foto: Vid Ponikvar S Celjani je večkrat gostoval v Stožicah. V soboto ga ne bo v Ljubljano. Foto: Vid Ponikvar Njegovi nekdanji soigralci bodo v soboto gostovali v Stožicah. Bi lahko presenetili zmaje, ki se bodo prvič v tem koledarskem letu predstavili pred domačimi gledalci?

''Seveda lahko. Ko sem bil član Celja, smo tekme proti Olimpiji ali Mariboru kot po pravilu vedno igrali dobro. Na teh tekmah ni pritiska, saj nimaš česa izgubiti, ampak lahko le pridobiš. Če bodo Celjani igrali kot ekipa in če bodo imeli svoj dan, lahko presenetijo. Zlasti Rudi,'' je izpostavil Rudija Požega Vancaša, z 11 zadetki najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije.

''Res je v dobri formi. Celjske ekipe si sploh ne predstavljam brez Rudija. Dosegel je veliko odločilnih golov, veliko daje tej ekipi. Če bo zapustil Celje, bo to velik udarec za klub. A takšna je realnost slovenskih klubov, saj klubi živijo od prodaj igralcev. S tem se je treba sprijazniti.''

Maribor korak pred Olimpijo, preostali pa ...

Na SP 2010 v Južni Afrki, to je bil njegov vrhunec reprezentančne zgodbe, ni odigral niti minute. | Foto: Vid Ponikvar Na SP 2010 v Južni Afrki, to je bil njegov vrhunec reprezentančne zgodbe, ni odigral niti minute. Foto: Vid Ponikvar V Sloveniji je najprej dolga leta branil barve Maribora, v zadnjih petih letih pa se je dokazoval pri Rudarju in Celju. Odlično pozna slovensko klubsko okolje. ''Maribor in Olimpija v Sloveniji odstopata po organizaciji, stadionu, navijačih. Maribor je mogoče še en korak pred Olimpijo, preostali klubi pa delajo po svojih zmožnostih. Trudijo se, večinoma ekipo oblikujejo z mladimi igralci in skušajo prodajati mlade igralce.''

V Celju je dobro sodeloval z občutno mlajšimi igralci. V obrambi z Dušanom Stojinovićem, tudi kapetanom slovenske izbrane vrste do 19 let, Džinić pa je izpostavil tudi njegovega soigralca. ''Zelo je napredoval tudi Žan Zaletel. Sta na pravi poti, a potrebujeta še malo tekem in izkušenj. Celje je zelo mlada ekipa, ki ji želim vse najboljše,'' je še enkrat zaželel, da bi Celjani uresničili cilj in si v tej sezoni priigrali Evropo.

Nejc Kajtazović Milivoje Novaković
Sportal VAR, čim prej v Slovenijo, prosim! #komentar
Marcos Tavares
Sportal Sodniki priznali napako: Tavaresu bi morali razveljaviti zadetek #video
Sportal Šimundža: VAR sem si želel že po tekmi z Olimpijo #video
Ne spreglejte