Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2024,
11.19

Osveženo pred

1 dan, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Vinesh Phogat

Natisni članek

Četrtek, 15. 8. 2024, 11.19

1 dan, 7 ur

Vinesh Phogat s pritožbo na Cas ni bila uspešna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Vinesh Phogat | Vinesh Phogat s pritožbo ni uspela. | Foto Reuters

Vinesh Phogat s pritožbo ni uspela.

Foto: Reuters

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je v sredo zavrnilo pritožbo indijske rokoborke Vinesh Phogat v kategoriji do 50 kg, ki je izpodbijala diskvalifikacijo v finalu poletnih olimpijskih iger v Parizu zaradi prekoračitve omejitve teže, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Devetindvajsetletna rokoborka je prepričana, da bi morala stati na odru za zmagovalke in si razdeliti drugo mesto, saj je bila v prvem dnevu dvoboja v mejah dovoljene teže. Mednarodno arbitražo v Lozani je zaprosila, da naj ji podelijo srebrno kolajno, potem ko je bila diskvalificirana zaradi prekoračitve teže za 100 gramov.

V finalu bi se morala pomeriti z Američanko Sarah Ann Hildebrandt, ki je na koncu za zlato premagala Kubanko Yusneylis Guzman Lopez. Bronasti medalji sta osvojili Kitajka Feng Ziqi in Japonka Yui Susaki, sicer olimpijska prvakinja iz Tokia pred tremi leti.

Vinesh Phogat
Sportal Zaradi nekaj gramov je ostala brez olimpijskega finala

Indijska rokoborska zveza je že pred tem pozvala svetovno rokoborsko zvezo, naj odpravi diskvalifikacijo, a prošnje niso uslišali.

Razsodišče bi moralo svojo odločitev izdati še pred koncem iger v Parizu, a jo je objavilo tri dni po zaključni slovesnosti. Pritožbo rokoborke so zavrnili. Po odločitvi razsodišča je rokoborka naznanila konec kariere s takojšnjim učinkom.

"Izgubila sem. Moje sanje so se razblinile, nimam več moči, da bi nadaljevala," je zapisala na spletni platformi X.

Phogat teže ni uspelo zmanjšati niti s postom in urami, preživetimi v savni. Predpisano težo je skušala doseči tudi tako, da si je celo odstrigla lase. Nato so jo odpeljali v bolnišnico zaradi grozeče dehidracije.

 

Ne spreglejte