Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
6. 2. 2014,
17.54

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tina Maze Soči 2014 olimpijske igre

Natisni članek

Četrtek, 6. 2. 2014, 17.54

2 leti, 7 mesecev

Tina Maze: V Rusiji kot doma

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"Olimpijski utrip mi je sicer všeč. Uživam. A obenem tudi vem, kaj je moja naloga," dan pred odprtjem olimpijskih iger poudarja Tina Maze.

"Ne iščem pomanjkljivosti. Iščem pozitivne stvari, zato v Rusiji uživam. Tu bom tri tedne, zato se bom pred odhodom počutila kot doma," o začasnem domovanju v gorski olimpijski vasi nad Rdečo Poljano razmišlja Tina Maze, ki deluje zelo sproščeno. "Vse skupaj je veliko bolj prijetno kot pa leta 2012, ko so bile tu na sporedu tekme svetovnega pokala. Takrat so bili okrog mene sami policisti, predvsem pa izključno moški. Zdaj dekleta in pa prostovoljci v pisanih oblačilih dajejo dogodku potrebno barvitost. Vem, da je za varnost dobro poskrbljeno, a me veseli, da policisti niso tako opazni," pravi 30-letna Črnjanka, za katero je to že četrta olimpijska (pre)izkušnja.

Prva priložnost v ponedeljek

Mazejeva po rezultatskih nihanjih in težavah v spremljevalni ekipi verjame, da lahko prav na olimpijskih igrah ujame želeno formo. Pri tem se zaveda, da bo veliko odvisno od odprtja. Smučarski program pri dekletih najprej predvideva superkombinacijo, v kateri je na zadnjih dveh velikih tekmovanjih (svetovni prvenstvi 2011 in 2013) osvojila srebrni kolajni. Do boja za nadaljevanje niza jo sicer čakajo še trije uradni treningi smuka.

Na prvem sicer ni blestela, a si zaradi tega ni belila glave. "Ob velikem številu nastopov in predvsem več priložnostih za trening je dobro začeti počasneje in stopnjevati napadalnost," je dejala Mazejeva, ki pa kljub zavestni zadržanosti vendarle ni skoparila s (samo)kritiko. "Pri obeh pretežkih prehodih sem storila napako. To bi bilo na tekmi usodno."

Massi se ni ugriznil v jezik

Najboljša slovenska smučarka je sicer s tekmicami nenadejano dolgo čakala na svoj prvi nastop. Vodstvo tekmovanja je namreč po prvih tekmovalkah spoznalo, da je zadnji skok prenevaren, saj tekmovalka pridobi preveliko višino. Sledili so popravki na progi, dokončno podobo pa naj bi zadnji del proge dobil že na naslednjem treningu. "Prav je, da so popravili skok," je ob tem dejala Tina.

Bolj oster je bil vodja njene ekipe Andrea Massi. "Če bi se kaj naučil iz svojih življenjskih izkušenj, bi moral dejati 'brez komentarja'. A težko sprejmem dejstvo, da so ob zelo povprečnih predtekmovalcih na skok spustili štiri grešne kozle in nato zmanjšali skok. Tudi dejstvo, da na olimpijskih igrah pred skokom stoji organizator in s kapo tekmovalko opozarja, naj upočasni, je težko komentirati," je pripomnil italijanski strokovnjak.

Ne spreglejte